Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Matovičov cirkus v parlamente: Žiadna iná strana nesklamala tak ako Obyčajní ľudia

Matovič priniesol do Národnej rady naozaj zaujímavé osobnosti. Zobraziť galériu (8)
Matovič priniesol do Národnej rady naozaj zaujímavé osobnosti. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Igor Matovič a jeho strana Obyčajní ľudia priniesli do parlamentnej kultúry naozajstný rozruch. Z neznámych osobností ktoré sa v roku 2012 po parlamentných voľbách dostali do Národnej rady, sa vykľuli naozaj zaujímavé tváre. Kuffa, Mezenská či Ritomská sa preslávili kontroverznými výrokmi či škandálmi, ktoré viedli k rozkolu strany. Veľká bublina však spľasla a po silných rečiach prišli takmer neviditeľné skutky.

Strana vznikla v roku 2011 tesne pred predčasnými parlamentnými voľbami, ktoré sa konali v roku 2012. No príbeh hnutia sa začal písať skôr. Už v roku 2010 išiel Matovič spolu s kolegami Martinom Feckom, Jozefom Viskupičom a Erikou Jurinovou na kandidátkou SAS Richarda Sulíka. Dostali sa aj do vlády ako platforma v strane SAS, ktorá tvorila koalíciu s SDKÚ, KDH a MOSTom.

V parlamentných voľbách v roku 2012 dostala strana Obyčajní ľudia 8,55 percenta a získala 16 mandátov. Do parlamentu sa tak dostalo viacero neznámych mien. Nové tváre sa však postupom času začali ukazovať.

Alojz Hlina

Alojz Hlina
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Hlina bol prvým poslancom, ktorý sa dostal do sporu s Matovičom. "Podľa mojich vedomostí je aj spolu s Kotlebovou stranou Naše Slovensko jediným hnutím, ktorého názov nevlastní strana, ale predseda strany ako súkromná osoba," povedal Hlina koncom roka 2012. Odvtedy Hlina pôsobí ako nezaradený poslanec. Hlina je známy svojim aktivizmom – Biľakovi doviezol pred dom tank, pred Širokého Váhostav vysypal kopec piesku či protestoval pred sídlami finančných skupín. Začiatkom tohto roka dokonca vyhlásil, že mu Matovič odkázal, že ho má nahratého. Poslanec sa rozhodol založiť vlastnú stranu Občania Slovenska, aby nakoniec vstúpil do poslaneckého klubu KDH.

Mária Ritomská

Mária Ritomská
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Ritomská sa dlho v klube OĽaNO neohriala. Dostala sa do roztržky so svojím šéfom Matovičom. Nazvala ho sociopatom so sklonom k psychopaticky motivovaným útokom. Pred koncom roka 2013 v našom rozhovore opísala, že v strane Oľano funguje vydieranie, atmosféra podozrievania, pochlebovania a podlizovania.“ Matovič na jej adresu zase vyhlásil, že je „hanba nebeská, naleteli sme jej.“ Na Matoviča tiež prezradila, že poslanci vraj museli odovzdávať peniaze určené na platy asistentov tímu právnikov, ktorý pracoval pre stranu. Ritomská sa tiež prezentovala výraznými proruskými postojmi, ktoré útočili na politiku USA a NATO, teda našich spojencov.

Helena Mezenská

Helena Mezenská
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Rodená Popradčanka má na svedomí niekoľko bizarných či uletených výrokov. Neje, nasáva vesmír a žije zo vzduchu – aj toto nám prezradila v slávnom rozhovore na Topkách. Kandidovala aj na prezidenta a koketovala s ezoterikou. Podľa kuloárnych informácií Matovič už s Mezenskou nepočíta. Pravdepodobne mu došla trpezlivosť s jej výstrelkami. Mezenská by mala záujem kandidovať, ale ani s ňou údajne OĽaNO už nepočíta. Poslankyňa sa tiež v poslednej dobe zastávala ľudí s pochybnou minulosťou a tiež tých, ktorí sa hlásili k radikálnym nacionalistickým názorom.

Štefan Kuffa

Štefan Kuffa
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

„Lepšie by ti bolo, keby ti zavesili mlynský kameň na krk a hodili ťa do vody.“ Túto legendárnu vetu prehlásil Štefan Kuffa. Povedal to v pléne Národnej rady na margo vzťahu medzi ľuďmi rovnakého pohlavia. Táto veta ho preslávila. Odvtedy je známym ultrakonzervatívcom. Kuffa sa „vyznamenal“ aj nedávno vo voľbe nového šéfa NKÚ. Narozdiel od celej opozície nominoval kandidátku Henrietu Crkoňovú aj napriek výzvam Igora Matoviča, aby tak nerobil. Kuffa si z toho, že s ním údajne v OĽaNO už nepočítajú, ťažkú hlavu nerobí. "Do volieb je ešte ďaleko," komentuje otázky o tom, či bude kandidovať za inú stranu, ak mu OĽaNO nedá priestor.

Branislav Škripek

Matovičov cirkus v parlamente:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook)

Škripek patrí ku konzervatívnemu krídlu Matovičovcov. Chcel otvoriť otázku zobrazovania nahoty v televíziách či novinách. Takéto zobrazovanie vraj nekazí len mládež, ale aj dospelých. „S ľudským telom je treba vedieť správne narábať. Naše telo nie je len nejaký samorast, ktorý len tak rastie. Tu pokrivkáva pochopenie toho ako pracovať s vlastným telom, ako sa k nemu správať, ako ho správne rozvíjať, ako sa k nemu dobre postaviť a dobre ho používať. My to vôbec nevieme urobiť,“ zdôraznil. Preto spustil petíciu na ochranu mravnosti, aby zabránil rozkvitaniu erotického biznisu.

Igor Hraško

Igor Hraško z poslaneckého
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Folklorista a strážca slovenskej ľudovej kultúry Igor Hraško z Turca okrem toho, že do Národnej rady priniesol svoj tradičný kroj a zaspieval slovenskú štátnu hymnu, toho príliš tiež nevykonal. Podľa jeho Facebookovej stránky sa môže zdať, že sa viac venuje práve folklóru ako parlamentu. Štatistiky hovoria, že 68 poslancov chodí aktívnejšie na hlasovania ako on, čiže patrí len k priemeru.

Hodnotenie politológa

Politický analytik Miroslav Kusý mal veľký problém zhodnotiť pôsobenie Matovičovcov. "Nie je od čoho sa odraziť," povedal pre Topky. "Viem len tie mená, ale že by s niečím prišli...Ale zase nebolo by spravodlivé povedať, že je to len vec u Obyčajných ľudí," tvrdí Kusý. "Chceli priniesť novú kultúru, ale nič z toho nebolo. Šéf je hyperaktívny, ale v akom zmysle? Je z toho nejaký úžitok alebo nie? Nemajú ani stranícku kultúru. V Smere aspoň zahlasujú, čo sa im prikáže, ale Obyčajní ľudia nemajú ani toto," zhodnotil pôsobenie Matovičovcov politológ Miroslav Kusý.

Viac o téme: PoslanciIgor MatovičObyčajní ľudia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu