Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

O výsledkoch kontrol by sa mala dozvedieť široká verejnosť, tvrdí šéf NKÚ

Karol Mitrík
Karol Mitrík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Výsledky kontrolnej činnosti Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) nemôžu ostávať iba záležitosťou prerokovania protokolu s kontrolovaným subjektom. Na dnešnej tlačovej besede to pri príležitosti stého dňa od nástupu do funkcie povedal predseda NKÚ Karol Mitrík. Ako dodal, mimo súhrnnej správy, ktorú NKÚ predkladá do parlamentu, mimo stanoviska, ktoré dáva k štátnemu rozpočtu a štátnemu záverečnému účtu, sa o prácu a zistenia NKÚ akoby nikto nezaujímal.

Mitrík preto požiada predsedu parlamentu, aby vytvorili kontrolný mechanizmus v Národnej rade SR. Protokoly, ktoré sú vo vzťahu k štátnym inštitúciám by tak mali prerokovať aj za účasti kompetentných, ktorí zodpovedajú za daný rezort či oblasť, a poslanci by sa mohli pýtať na detaily kontrol. Cieľom je, aby sa k informáciám o kontrolách NKÚ dozvedela aj širšia verejnosť. Najvhodnejšie by bolo podľa Mitríka, aby sa v parlamente vytvoril samostatný kontrolný výbor. 

Predseda NKÚ dnes pripomenul, že v minulosti mal predseda tohto kontrolného úradu možnosť účasti na rokovaní vlády. Kontakt s ministrami a vládou a možnosť prezentovať zistenia je podľa neho veľmi dôležitá. V súčasnosti však túto možnosť nemá. Mitrík teda plánuje osloviť predsedu vlády, aby sa tento inštitút obnovil a aby výsledky kontrol štátnych inštitúcií prerokovávali aj vo vláde. Najvyšší predstavitelia krajiny, čiže prezident, predseda parlamentu a predseda vlády, by mali zároveň v istých intervaloch dostávať aj rešerš kontrolných aktivít. 

Mitrík po sto dňoch v úrade dospel aj k názoru, že z dlhodobého hľadiska treba zvýšiť význam kvality kontrolórskej práce nad kvantitou. Úrad podľa neho musí ísť do kvality v prierezovej forme. To znamená, nevyberať si hrozienka z koláča, ale robiť kontroly prierezové, tak, aby bolo možné na základe nich odporúčať systémové opatrenia. 

Predseda sa venoval aj kritériám kontroly. Dôležitá je podľa neho finančná kontrola aj kontrola súladu v jednotlivých subjektoch. Vynakladanie verejných prostriedkov však musí byť vyhodnocované aj inými kritériami. Dôležité sú podľa Mitríka kritéria hospodárnosti, efektívnosti a hlavne účinnosti, čomu sa v praxi hovorí výkonnostná kontrola. Mitrík bude tlačiť na svojich podriadených, aby prešli v minimálne 60 percentách na výkonnostne kontroly, ktoré sú náročnejšie ako finančná kontrola a kontrola súladu. Je to však podľa neho smer, ktorým sa budú musieť uberať, aby vedeli, či vynakladajú prostriedky hospodárne, efektívne a účinne. 

Dôležitým bodom je aj otvorenosť úradu. Mitrík chce pokračovať v prezentovaní výsledkov prierezových kontrol. Plán kontrolnej činnosti bude v budúcom roku pozostávať z troch základných okruhov. Celospoločenská téma je podľa Mitríka zdravotníctvo, druhou nosnou témou je kontrola dočerpania európskych fondov. Najvyšší kontrolný úrad sa bude venovať aj samosprávam a ministerstvám. 

Karola Mitríka zvolil parlament za šéfa NKÚ v májových tajných voľbách. Podporilo ho 82 zo 142 prítomných poslancov. Sedemročné funkčné obdobie začalo Mitríkovi plynúť 21. mája. Niekdajšieho primátora Spišskej Novej Vsi, exposlanca SDKÚ-DS a bývalého šéfa SIS Mitríka navrhol za kandidáta poslanec za SDKÚ-DS Pavol Frešo. 

Viac o téme: NKÚKarol Mitrík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu