Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ficov ostrý výstup na zasadnutí Európskej rady: Za zrušenie kvót pre utečencov bojoval najtvrdšie!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Členským krajinám EÚ zo strednej a východnej Európy sa na dvojdňovom zasadnutí Európskej rady v Bruseli podarilo ovplyvniť konečné znenie záverov rady, keď zablokovali návrh Európskej komisie na povinné kvóty pre relokáciu azylantov.

Nemenované diplomatické zdroje z blízkosti predsedu Európskej rady Donalda Tuska potvrdili, že v tomto procese dôraznú úlohu zohral slovenský premiér Robert Fico. Predseda vlády SR, ktorý sa na summite naposledy predstavil v úlohe premiéra terajšej predsedníckej krajiny Vyšehradskej štvorky (V4), už pred príchodom na summit naznačil, že štyri stredoeurópske krajiny budú spoločne postupovať v otázke povinných kvót.

 Tento zámer sa podľa jeho dnešných slov na spoločnom vystúpení s českým premiérom Bohuslavom Sobotkom naplno vydaril a povinné kvóty neprešli. "Ťažko posúdiť, kto z prítomných štátnikov bol tvrdší vo vyhláseniach, ale slovenský premiér bol rozhodne najtvrdším oponentom povinných kvót pre relokácie utečencov," uviedol v rozhovore nemenovaný diplomat z prostredia predsedu Európskej rady.

Diplomat potvrdil správy, že nočné diskusie premiérov a prezidentov na túto tému boli dlhšie a vášnivejšie, ako sa očakávalo, pričom Fico viackrát dôrazne zakročil a pohrozil, že neodíde zo summitu, kým sa nezrodí dohoda o dobrovoľnej báze pre presídľovanie žiadateľov o azyl. Slovenská delegácia na summite okrem iného argumentovala aj závermi mimoriadneho summitu EÚ o migrácii z apríla tohto roka, v ktorých bola jasne zadefinovaná klauzula o dobrovoľnosti.

Diplomat ďalej pripomenul, že predseda slovenskej vlády upozornil svojich kolegov na veľký odpor zo strany občanov SR voči povinným kvótam a aj na to, že slovenský parlament k tomu vyjadril odmietavé stanovisko.

"Bol to jeho najväčší boj, na aký si kedy pamätám v priestoroch Európskej rady," konštatoval nemenovaný diplomat. Spresnil, že všetci premiéri krajín V4 dnes v noci bojovali bok po boku za zrušenie povinných kvót, ale najdôraznejšie a najkonkrétnejšie bolo počuť práve hlas slovenského premiéra.

Na Slovensku počas tohto týždňa zadržali 24 nelegálnych migrantov

Od pondelka (22.6.) do dnešného dňa zadržala polícia na území Slovenska 24 nelegálnych migrantov. Traja prekračovali zelenú schengenskú hranicu a 21 bolo zadržaných s neoprávneným pobytom na Slovensku. Migrantov chytili najmä vo vlakoch z Budapešti, ktoré smerujú cez Nové Zámky ďalej na Prahu a Nemecko.

Ako dnes informoval policajný prezident Tibor Gašpar, zadržali jedného Srba, Sýrčana, siedmich migrantov z Afganistanu a po jednom občanovi z Guiney, Haiti a Pobrežia Slonoviny. Podľa Gašpara ich plánujú poslať späť do Maďarska. U niektorých z nich už začalo v Maďarsku azylové konanie. Medzi zadržanými boli aj dve maloleté osoby.

Z 24 nelegálnych migrantov bolo sedem Ukrajincov, ktorí porušili pobytové povolenia. "Zdržali sa tu dlhšie, než mali povolené," priblížil Gašpar s tým, že ide o bežné prípady.

Viac o téme: UtečenciRobert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu