Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Škandál Váhostavu vrcholí: Tandem Fico so Širokým dokonali podvod na Slovákoch, tvrdí opozícia!

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Novela Obchodného zákonníka, ktorú parlament prijal vo štvrtok v reakcii na problémy Váhostavu, je podľa podpredsedu parlamentu Jána Figeľa (KDH) potvrdením ekonomického tandemu Široký - Fico, v poradí väčšinový Široký, menšinový Fico.

"Dokonal sa podvod na občanoch, ktorí si zaslúžia iný prístup...Opozícia urobí všetko pre to, aby tandem Široký - Fico prestal ovládať a okrádať Slovensko," povedal Figeľ v úvode siedmeho dňa 49. schôdze parlamentu. Návrh na svoje odvolanie z postu podpredsedu národnej rady, ktorý iniciovali poslanci Smeru, považuje za arogantný a absurdný. Scenár krokov strany Roberta Fica pri Váhostave podľa lídra KDH možno bol písaný na Bahamách, ale dôležité bude, čo napíšu ľudia na Slovenku do volieb, aj potom.

"Budem usilovať vo dne v noci, kým zo Slovenska červeného nebude Slovensko biele. Slovensko skutočne solidárne a spravodlivé," konštatoval Figeľ. Vládna strana sa podľa neho len snaží zakryť chaotickú situáciu, ktorá vzniká v Smere, kde vládne zlepenec záujmov s osobami v pozadí. 

Nezaradený poslanec Alojz Hlina si myslí, že absurdita, akou je odvolávanie Figeľa, by sa mala vytesať do kameňa. Hlina opakovane upozorňoval vládny Smer, že chce Figeľa trestať za dobrú vec, keďže ako minister chcel ušetriť peniaze štátu a konal poctivo a čestne. Zopakoval, že ak Smer Figeľa odvolá, navrhne odvolať podpredsedu parlamentu Miroslava Číža (Smer-SD) pre globálne otepľovanie. 

Do rozpravy k Figeľovmu odvolávaniu bolo dnes prihlásených 12 poslancov, v rozprave zatiaľ vystúpil Hlina a Figeľ. Opoziční poslanci sa pravdepodobne vzdajú práva vystúpiť a rozprava k Figeľovmu odvolávaniu sa asi ukončí už dopoludnia. 

Návrh na Figeľovo odvolanie zaradil predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD) dodatočne na 49. schôdzu, kde sa riešili zmeny v reštrukturalizáciách pre problémy spoločnosti Váhostav, na podnet premiéra Roberta Fica. „Máme na to nielen faktické právo, ale aj morálne právo,“ povedal minulú stredu Fico. Problémy Váhostavu podľa lídra Smeru spôsobili pohľadávky zo zmlúv, ktoré boli podpísané za čias, keď Figeľ viedol ministerstvo dopravy. „Človek, ktorý vlastne pripravil o peniaze živnostníkov práve tým, že si chce robiť svoju vlastnú politickú reklamu, nemá čo na tomto mieste robiť,“ povedal minister vnútra Robert Kaliňák na adresu Figeľa v súvislosti s dlhmi Váhostavu voči dodávateľom spomedzi malých firiem a živnostníkov. Opozícia jednotne návrh na Figeľovo odvolanie odmietla. 

Návrh na moje odvolanie je absurdný a arogantný, tvrdí Figeľ

Odvolávať niekoho za to, že pred rokmi konal podľa zákona, vo verejnom záujme a súhlasil, aby dostávali prednosť nižšie ceny, je absurdné a arogantné. Vyhlásil to na svoju obhajobu šéf KDH Ján Figeľ, ktorý čelí pokusu o odvolanie z postu podpredsedu Národnej rady SR. Odvolať ho chce Smer-SD, lebo je podľa neho zodpovedný za problémy živnostníkov, ktorým Váhostav-SK neplatil.

Figeľ vo svojom vystúpení vyhlásil, že tu nejde o jeho stoličku. "Nemám ani sekretárku, limuzínu nepoužívam pre vozenie psa a ani ju nepotrebujem pre svoju službu," povedal. Vládnemu Smeru-SD podľa neho chýbajú v prípade Váhostavu-SK argumenty, preto sa uchyľuje k sile. Figeľa prekvapilo, že pod návrh na jeho odvolanie sa podpísal ako prvý šéf parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorého podporil vo voľbe predsedu NR SR. Figeľ tvrdí, že veril v príchod novej politickej kultúry v NR SR. Pellegrini ju však podľa neho nepriniesol.

Ivan Švejna z Mostu-Híd odkázal Smeru-SD, že odvolávaním Figeľa pre zrušenie predražených PPP projektov akoby zavádzali "trestný čin poctivosti". Daniel Lipšic (nezaradený) navrhol prerušiť rokovanie až dovtedy, kým sa skončí schôdzka vedenia Smeru-SD s jeho oligarchami. Chce tak vytvoriť priestor pre poslancov Smeru-SD na získanie komunikačného manuálu a odporúčaní ako postupovať pri odvolávaní šéfa KDH. Alojz Přidal z KDH odporučil poslancom Smeru-SD, aby stiahli návrh na odvolanie Figeľa.

Alojz Hlina (KDH) avizoval, že ak Smer-SD odvolá Figeľa z postu podpredsedu NR SR, on navrhne odvolať podpredsedu parlamentu Miroslava Číža (Smer-SD). Podľa vlastných slov uvedie tiež absolútne absurdný dôvod, ako to urobili sociálni demokrati pri Figeľovi. Poslancom Smeru-SD zároveň odkázal, aby nezalamovali rukami nad jeho vystúpením. "Po tom, čo sme tu posledné dni počuli, tu môžem čítať aj Bambuľkine dobrodružstvá," osopil sa na poslancov Smeru-SD.

Anton Martvoň (Smer-SD) nesúhlasí s opozičným názorom, že odvolávanie Figeľa je na hlavu postavené. "Na hlavu je postavené to, že vy ste podpísali problematické zmluvy napriek upozorneniam odborníkov," odkázal Figeľovi. Pripomenul mu aj byt v Bratislave, ktorý Figeľ získal za pár tisíc eur, napriek tomu, že cena je podstatne vyššia.

Figeľ si ešte vzal slovo a poukázal, že dnes oslavuje meniny Juraj. Všetkým Jurajom tak zaželal "predovšetkým spravodlivosť". Narážal tak aj na Juraja Širokého, ktorého označuje za mecenáša Smeru-SD a časť tandemu Široký-Fico.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu