Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pellegrini sa pustil do zjednotenia opozície: Je to falošná solidarita!

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - To, že sa opozícia zjednotila počas odvolávania Jána Figeľa (KDH) z postu podpredsedu Národnej rady SR, je falošná solidarita. Povedal to dnes predseda NR SR Peter Pellegrini (Smer-SD) v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Opozícia vtedy deklarovala, že ak bude Figeľ odvolaný, vzdá sa všetkých svojich parlamentných funkcií.

"Iba to tak vyzerá, uvidíte o týždeň - dva, každý sa bude starať len o svoje percentá, urobili to len preto, aby sa mohli zviezť," povedal Pellegrini. Ak by opoziční poslanci z týchto funkcií odstúpili, na chode parlamentu si to podľa neho nik nevšimne. NR SR by si podľa neho naďalej plnila svoje funkcie. "Okrem politikárčenia by občan nepocítil stratu," uviedol.

"Zľahčovanie," reagovala na Pellegriniho slová podpredsedníčka NR SR Erika Jurinová (OĽaNO). Opozícia podľa nej týmto gestom naznačovala nielen nespokojnosť so situáciou okolo Figeľa, ale aj so situáciou v NR SR. "Šlo aj o poukázanie na demokratické procesy, v ktoré sme verili, že budú fungovať," povedala. Jurinová verí, že ak by bol Figeľ odvolaný, opozícia by sa parlamentných funkcií vzdala.

Pellegrini sa s Jurinovou vyjadrovali aj k rozhodnutiu Pavla Pavlisa (Smer-SD) odstúpiť z funkcie ministra hospodárstva. Podľa medializovaných informácií mala upratovacia firma Pavlisovho švagra získať od organizácií pod jeho ministerstvom zákazky za státisíce eur. "Keď prezident prijme jeho demisiu, má právo ujať sa mandátu poslanca, pretože do NR SR bol riadne zvolený," konštatoval Pellegrini. Pavlisovo rozhodnutie opustiť vládnu funkciu označil za prejav politickej kultúry.

"Nechcem obhajovať zmluvy na upratovacie služby, ono to tiež tak znie, že tie státisíce... Na druhej strane, tie upratovačky tam musia pracovať a brať mzdy... Len aby si niekto nemyslel, že keď máte zmluvu na 200.000 eur, že tie peniaze sú čisto vaše vo vrecku," uviedol. Dodal vzápätí, že odstúpenie z funkcie v týchto súvislostiach bolo podľa neho namieste. Meno Pavlisovho nástupcu Pellegrini neprezradil.

"Podľa mňa ho načapali na odrobinke, má za sebou väčšie kauzy," reagovala Jurinová. Zdôraznila, že Pavlis sa mandátu môže dobrovoľne vzdať. "Budem sledovať, kto bude následník pána Pavlisa," dodala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu