Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Volebné právo už od 16-ky: Tínedžeri politiku vnímajú, majú to tak aj v Rakúsku!

Jozef Viskupič
Jozef Viskupič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Volebné právo mladým od 16 rokov navrhuje priznať poslanec za OĽaNO Jozef Viskupič. Zníženie vekovej hranice by sa týkalo nielen parlamentných volieb, ale aj volieb prezidenta, volieb do Európskeho parlamentu, volieb do orgánov samosprávnych krajov, volieb do orgánov obcí a referenda.

„Takouto právnou úpravou sa Slovenská republika priradí k viacerým iným štátom, ako napríklad susedné Rakúsko, kde takýto právny stav funguje už niekoľko rokov,“ vysvetľuje Viskupič. Poslanec obyčajných ľudí argumentuje, že v súčasnosti sú mladí ľudia v úplne inej pozícii ako pred niekoľkými rokmi, a to najmä z pohľadu informačnej vyspelosti, keď vďaka internetu získavajú značné množstvo informácií o verejnom živote a politickom systéme a jeho fungovaní na Slovensku, čím sa zvyšuje aj ich rozumová vyspelosť v tejto oblasti.

„Zníženie vekovej hranice v prípade aktívneho volebného práva len o 2 roky by preto nemalo mať negatívny vplyv na túto skupinu ľudí, ktorí sú už v 16 rokoch veku schopní plnohodnotne vnímať politiku a veci verejné,“ konštatuje Viskupič. Dokazujú to podľa jeho slov aj praktické skúsenosti nezávislých kandidátov v komunálnych voľbách, ktorí pri zbere podpisov pod petičné hárky prichádzajú do kontaktu s touto skupinou ľudí prejavujúcich záujem aktívne sa zapojiť do volieb ako voliči. Podobne, činnosť rôznych žiackych, či študentských parlamentov na školách naznačuje, že aj mladšie generácie ľudí ako len 18-roční a od nich starší prejavujú záujem o osud tejto krajiny, myslí si opozičný poslanec. 

„V dôsledku zníženia vekovej hranice u aktívneho volebného práva možno preto očakávať zvýšenie účasti vo voľbách, referende, či ľudových hlasovaniach, ktorá na Slovensku nie je v posledných rokoch vysoká a pri voľbách do Európskeho parlamentu je dokonca najnižšou v Európskej únii spomedzi všetkých členských štátov,“ uzatvára Viskupič. 

Návrhom sa bude parlament zaoberať na májovej schôdzi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu