Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Po 10 hodinách skončila mimoriadna schôdza: Poslanci rozhodli o Počiatkovej budúcnosti!

Ján Počiatek zostáva vo funkcii. Podržali ho vlastní poslanci. Zobraziť galériu (14)
Ján Počiatek zostáva vo funkcii. Podržali ho vlastní poslanci. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister dopravy Ján Počiatek čelil v parlamente pokusu o odvolanie z funkcie. Iniciovali ju svojimi podpismi opoziční poslanci na čele s KDH. Podľa nich bola súťaž na palivové karty pochybná a zmanipulovaná. Schránkové firmy s nejasným vlastníckym pozadím si mohli prísť až na 135 miliónov za 13 rokov. Počiatka nakoniec neodvolali. Podržali ho vlastní poslanci.

20:05 Jána Počiatka neodvolali. Minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja ostáva vo funkcii. Opozícii dnes podľa očakávania nevyšiel zámer vysloviť tomuto členovi vlády nedôveru. Za Počiatkovo odvolanie po vyše desaťhodinovej diskusii na mimoriadnej schôdzi NR SR hlasovalo len 46 zo 120 prítomných poslancov.

Opozícii sa pred mesiacom nepodarilo odvolať ani Fica s Paškom.

Po 10 hodinách skončila
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: topky)

Ďakujeme za pozornosť, prajeme pekný víkend.

20:03 Pozrite si ako hlasovali poslanci.

Smeráci Počiatka podržali
Zobraziť galériu (14)
Smeráci Počiatka podržali  (Zdroj: topky)

Opozícii hlasy nestačili
Zobraziť galériu (14)
Opozícii hlasy nestačili  (Zdroj: topky)

19:50 Rozprava skončila. O 20:00 sa bude hlasovať.

19:46 K reči sa dostal Pavol Zajac. Opäť vytiahol transparent, na ktorom má schému prepojenia kľúčových firiem. Podľa neho kontroverznú zmluvu nebohajoval ani Fico ani Kaliňák. "Kto tu vlastne vládne? Finančné skupiny si dajú svojho zástupcu do vlády, aby mohli robiť biznis s verejnými peniazmi, na toto poukázala táto kauza", povedal Zajac s tým, že Počiatek už dostal žltú kartu za jachtu s finančnými žralokmi. Preto vyzval predsedu vlády Roberta Fica, aby zmluvu zrušil.

Pavol Zajac
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: topky)

19:22 Blaha vytočil Hlinu. Nezaradený poslanec mu vyčítal, že jeho kolegovia v strane vlastnia krčmy a veselo podnikajú. To by podľa Hlinu Blaha nemohol, pretože by skrachoval. V sále to začalo trochu vrieť.

19:17 "Vy, biznismen, ktorý zarába na alkoholizme ľudí? Vy obhajujete ľudí?", pýta sa Blaha Hlinu, ktorý sa momentálne rozrečnil. "Vy ste biznismen, milionár. Ako taký Lev Trockij búšite do kapitalistov...vy ste kapitalista," dodal Blaha.

19:15 Hlina už po niekoľký krát reční a kritizuje Smer a jeho politiku. "Ľudia majú problém prežiť a niekto s kamennou tvárou za toto oroduje", vraví Hlina v horlivom prejave a žiada kontroverzný tender zrušiť.

18:40 Číž sa postavil za rečnícky pult a obhajuje schránkové firmy. Odvolal sa na Gabriela Šípoša z Transparency International. Podľa neho ide len pár percent na účty schránkových firiem. Miroslav Číž zožal veľký potlesk od svojich kolegov.

18:30 Igor Matovič netrpezlivo očakáva vystúpenie Andreja Kolesíka.

 

18:18 Mojmír Mamojka práve obhajoval schránkové firmy. Predkladateľa odvolávania Zajaca to rozhnevalo. Ocenil jeho právnické vzdelanie, ale jeho prejav ho nepotešil. "Niekto sa nám tu smeje do očí, a ani tu nie je. Slovenskí občania nech len platia a platia!", odvetil mu Zajac s tým, že peniaze z tendra odtečú nevedno komu.

18:09 Smeráci teraz vracajú úder Kaníkovi. Vyčítajú mu, že bol v dvoch vládach, v ktorých sa mu nazbierala špina za ušami. Kaník ich nazval klamármi.

17:55 Nasleduje ústna rozprava. Začína ju Ľudovít Kaník. Prihlásených je viacero poslancov.

17:35 Pavol Zajac opäť vyzval smerákov, aby sa nevŕtali v minulosti, ale aby sa venovali súčasnej kauze Počiatka. Pridal sa k nemu aj Jozef Mikuš.

17:07 "Lojzík, dúfam, že si to prehráš aspoň trikrát a ospravedlníš sa nám," povedala Janíková Hlinovi. Martvoň sa pýta Hlinu. "Kto vás platí za tento kabaret? Trošku sa zamyslite nad tým, čo robíte."

17:03 Hlina sa opäť obul do smerákov. Obvinil ich, že dostávajú maili a smsky, ktoré majú v parlamente prečítať. "Koľko za to dostanete? 50 eur? Aj lúpež môže mať určitú noblesu. Ale potom je lúpež taká slovenská. Vy týmto ľudom idete urvať 5 miliárd korún", nechal sa počuť líder strany Občania. "Jeden človek z balkónu má zadokumentované, ako kolegyni príde smska a ona si ju rozbalí," povedal Hlina.

Alojz Hlina
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: topky)

Pripomenul, že na Silvestra príde demonštrovať pred hotel Kempinski, kde majú "chlapci z J&T párty. Bude to párty, akú ešte nevideli, pozývam vás všetkých," uzavrel Hlina.

16:48 "Jediné, čo tu robíte, je hlúpa politika. Nepočul som jediný relevantný dôkaz proti pánovi Počiatkovi," zareagoval na Hraška poslanec Smeru Zoltán Daniš.

16:37 Igor Hraško sa obrátil na poslancov Smeru a kritizoval ich za vystúpenia proti bývalému vedeniu ministerstva dopravy, ale nie k súčasnej kauze Jána Počiatka. "Máte obhajovať ministra, ktorý pochybil...tak tu nevystupujte s takými ťahačkami z minulosti," povedal Hraško. Prezradil tiež, keď nestačí tender za 135 miliónov na odvolávanie, možno bude minister odvolaný za 500 miliónový tender. O aký tender ide, nespresnil. "Relevantný dôvod na odvolanie je, a ja budem za odvolanie hlasovať," povedal Hraško.

16:18 Po Mikušovi sa slova ujal a už dlhšie reční Ján Hudacký. Reagujú na neho faktickými poznámkami viacerí poslanci Smeru.

15:42 Rozprava pokračuje aj pred štvrtou hodinou poobede. "V tomto hnilom právnom bordeli sa dobre žije iba exekútorom, vrahom a schránkovým firmám", vraví teraz poslankyňa Ritomská. Našu justíciu označila za špinavú prostitútku. Odbočila od témy a momentálne kritizuje celý Smer a politický systém na Slovensku. Po jej prejave zaznel v pléne smiech.

15:30 Erika Jurinová pripomenula Počiatkovi kauzu na jachte s finančníkmi J&T v Monaku. Premiér Fico mu vtedy dal prvú žltú kartu. Podľa nej by mal Počiatek jednoznačne odstúpiť.

Po 10 hodinách skončila
Zobraziť galériu (14)

15:18 "Každou minútou vo funkcii škodí minister Počiatek Smeru. Pán minister Počiatek škodí Slovensku a preto ho vyzývam, pán minister odstúpte!", zvýšeným hlasom vyzval ministra na odstúpenie Július Brocka.

15:12 Lipšic teraz odostrel prepojenia schránkových firiem, ktoré podnikajú v rezorte dopravy u Počiatka. Firma Váhostav podnikateľa Širokého podľa vlastníckych vzťahov sídli na Cypre v kancelárii 102 rovnako ako firma Paywell! Preto Lipšic priniesol Počiatkovi schránku s číslom 103, keby mal o ňu minister záujem.

Daniel Lipšic
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: topky)

Centrom slovenského stavebníctva je podľa nezaradeného poslanca parlamentu Daniela Lipšica cyperská Nikózia. Na rovnakej adrese a v tej istej kancelárii tam podľa neho sídlia majitelia viacerých dodávateľov v rezorte dopravy. "Končí sa tam stopa troch kľúčových dodávateľov v rezorte dopravy, ktorí dohromady zarobia a čiastočne už aj zarobili vyše 1,5 mld. eur. Ministerstvo dopravy by malo zvážiť otvorenie vysunutého pracoviska rezortu v tejto budove," povedal Lipšic s tým, že vedľajšia kancelária je ešte možno voľná.

Opozičný poslanec počas rozpravy k návrhu opozície na vyslovenie nedôvery ministrovi dopravy Jánovi Počiatkovi pre sporný tender na zabezpečovanie platieb mýta palivovými kartami spomenul stavebné firmy Váhostav - SK, a. s. a Doprastav, a. s., ale aj Paywell, a. s., ktorá uspela v spomínanom tendri Národnej diaľničnej spoločnosti, a. s. Lipšic položil k Počiatkovi symbolickú schránku, keby na ministerstve chceli otvorené pracovisko v Nikózii.

Lipšic sa ministra dopravy spýtal, či na týchto zákazkách skutočne zarábajú Cyperčania a Novozélanďania, ktorým sa zapáčilo podnikateľské prostredie na Slovensku vytvorené stranou Smer alebo sú to Slováci, ktorí sa nemôžu priznať k podielom v týchto firmách. "Pretože pre vás a premiéra Fica by to bolo úplne zničujúce. Obávam sa, že odpoveď na túto otázku nepoznám len ja, poznáte ju, pán minister, aj vy, poznajú ju všetci vaši poslanci," vyhlásil Lipšic. Myslí si, že teraz prišiel čas, aby Počiatek dostal už červenú kartu, lebo žltú už dostal počas prvej Ficovej vlády za návštevu jachty J&T v Monaku.

Líder strany Nova považuje obchod s Paywellom za obrovskú mieru drzosti. Spýtal sa, či dá rezort dopravy päťpercentnú zľavu kamionistom, ak budú využívať platobné a nie palivové karty. "Rezort nepríde ani o euro, ale firma Paywell príde o svoje provízie. A to, myslím si, nikdy nedopustíte. Považujem tento tender za megadrzosť, ale aj megazlodejinu," uviedol Lipšic. Zároveň zaželal krajine, aby sa čím skôr zbavila vlády, ktorá "okráda na každom jednom tendri normálnych, bežných a priemerných ľudí".

15:03 Lipšic práve spomína firmu Nelux, ktorá vyhrala súťaž na dodávku posypovej soli. Podľa neho mala 6 miliónov eur obrat, 2 milióny zisk a iba 5 zamestnancov. "To sa vám zdá byť v poriadku?", povedal Lipšic. "To je znovu úplne nejaký priekupník, to sa mi nepáči," dodal predseda NOVA.

15:00 Daniel Lipšic zase prosí podpredsedníčku parlamentu Eriku Jurinovú, aby upozornila Počiatka, nech príde do sály. Opäť to prirovnáva k Radičovej, ktorá pri jej vlastnom odvolávaní podľa Lipšica sedela stále v pléne.

14:45 Helena Mezenská navrhuje, aby sme zaviedli dane pre nadnárodné monopoly.

14:43 Abrhan si myslí, že aj firma Kedros v tendri palivových kariet bola schránková, a účelovo sa zapojila do súťaže.

14:33 Matovič spomína aj pochybný tender na nákup posypovej soli. "Vy kradnete tak, aby bolo na papieri všetko čisté," povedal. "Toto sú čisté bohapusté zlodejiny, ktoré tu páchate," reagoval Matovič na tender, kde mohli súkromné firmy zarobiť až 15 miliónov eur iba pre to, že sa ponáhľali a nenakupovali na lacnej burze.

14:27 "Kde je súdruh marxista Blaha, ktorý kritizuje chamtivých kapitalistov? Vo vašej firme zarobí len jeden zamestnanec 200 tisíc eur! Toto je sociálna kleptokracia v réžii akože sociálnej strany Smer," ostro zaútočil Matovič.

14:20 Matovič v prejave obvinil smerákov, že s faktickými poznámkami reagovali iba na predrečníkov a nie na podstatu problému. "Pán Pellegrini spamätajte sa, dobre ste začali, nepokazte si to," povedal Matovič a vyzval predsedu parlamentu, aby dohliadal na rokovanie v pléne. Obul sa aj do Fica. "Zahrá sa na Ježiška, dá luďom vlaky za 13 miliónov zadarmo a zároveň im zoberie stovky miliónov na tendroch. Takúto politiku robíte a preto vás nemám rád" kritizoval Matovič Fica a politiku Smeru.

14:11 Zsolt Simon zvýšil hlas a vyzval na odvolanie Počiatka. "Sedí tu asi 8 smerákov a minister obrany," povedal Simon.

14:08 "Ako môžu byť poslanci, ktorí hlasovali za novelu proti schránkovým firmám, keď im tento tender nevadí?", opýtal sa Abrhan.

14:01 Tender palivových kariet označil Július Brocka za megaškandál. "Toto je megaškandál", prehlásil v pléne Brocka.

13:57 Daniel Lipšic skritizoval Kondróta. "V krasokorčuľovaní je povinná a voľná jazda, čo myslíte, aká bola toto jazda?", opýtal sa Lipšic. Narážal tým na povinnú jazdu Kondróta, ktorý mal svojim prejavom prekryť pochybenie Počiatka.

13:50 "Táto schôdza je fraška", vyhlásil Maroš Kondrót zo Smeru. Manévrujú tu podľa neho bezvýznamní opoziční politici, ktorí nemajú ani kúsok opodstatnenej námietky. "Za Jána Počiatka sa stihlo postaviť vyše 100 kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest," obhajuje Počiatka Kondrót.

13:47 Daniel Lipšic si vypýtal od podpredsedu parlamentu Jána Figeľa, ktorý momentálne schôdzu vedie, aby do sály prišiel aj Ján počiatek. Keď odvolávali Ivetu Radičovú, sedela tam neskoro do noci. "Kultúra sa nedá nadiktovať", zareagoval na Lipšica Figeľ s tým, že ho prezvoní, aby prišiel.

13:45 Poslancovi Hlinovi sa nepáči, že sa nemôže pozrieť ani na zmluvu, ktoré uzatvorili súkromné firmy. Reagoval na náš članok, keď sme chceli zistiť presné znenie zmluvy firmy Fleetpay s NDS, ale kompetentní to zamietli.

13:34 "Čo si má o tomto všetkom myslieť obyčajný človek? Aký záver si z toho má urobiť obyčajný človek?", reaguje Helena Mezenská z OĽANO na vzájomné obviňovanie smerákov s poslancami KDH.

13:24 Vystúpil Zajac a upozornil, aby sa poslanci venovali Počiatkovi a nie Figeľovi. "Aj my by sme mohli otvoriť témy, pre ktoré by mohol Počiatek odstúpiť. A nie nejaký obchod za 50-tisíc," povedal Zajac a zastal sa kolegu Figeľa. "Nie je to žiadne politikárčenie, ide tu o vyše 100 miliónov pre Slovensko!", povedal Zajac.

13:23 "Máte to nachystané ako v materskej škôlke. Za prvej Ficovej vlády sa nedali tendre nájsť nikde, ani na nástenke," obraňuje sa Figeľ.

13:21 Na vystúpenie Figeľa reagujú viacerí poslanci Smeru. Vyčítajú mu jeho účinkovanie na ministerstve dopravy. Figeľ sa obhajuje. že on len rušil nevýhodné zmluvy.

13:17 "Vy ste hrobárom slovenského stavebníctva", povedal Dušan Muňko Figeľovi.

13:14 "Ja som si myslel, že v Smere majú len jedného Martvoňa, ale mýlil som sa. Majú ich tam viac. Grilovať niekoho, kto bojuje za najnižšiu zákazku...keby to povedali v nemeckom parlamente, tak ho zasypú čiapkami. Vášmu ministrovi spadol most. Váš kaviárový socialista sa nevrátil pritom ani z dovolenky, odmietol sa vrátiť z Dubaja, keď sa mu zrútil most!" odkázal Smerákom Hlina.

13:09 "Dvaja Vám tlieskali, pán Figeľ. Najväčších nepriateľov nemáte v Smere, ale v KDH. Nikdy mi Vás nebolo tak ľúto ako dnes. Mohli by ste politiku zavesiť na kliniec a venovať sa habilitácii," zaútočil poslanec Blaha na Figeľa.

13:02 "Ja som pochopil, v čom je fígel tejto schôdze, pán Figeľ. Volá sa No počkaj zajac! a Zajac čaká," povedal ironicky Jarjabek.

12:58 Poslanci Bublavý a Kéry zo Smeru vyhodili Figeľovi na oči kauzy z jeho obdobia na ministerstve.

12:44 Slova sa ujal Ján Figeľ. Bývalý minister dopravy kritizuje Počiatka, mal by zmluvu zrušiť a dať znova vysúťažiť. Výber spoločnosti, ktorá mala zabezpečiť platby mýta cez palivové karty, nebol v poriadku. Uviedol to dnes v pléne bývalý minister dopravy Ján Figeľ s tým, že za jeho pôsobenia v rezorte chcel vzťahy medzi spoločnosťami Skytoll a Fleetpay upraviť. "Áno potvrdzujem a súhlasím s tým, že tak ako to bolo urobené, to nebolo v poriadku, lebo koncesionár si urobil bokovku a urobil si dohodu s firmou Fleetpay. Preto sme obhajovali jednu z možností, že štát vstúpi do priameho vzťahu s týmto poskytovateľom a pokúsi sa tento vzťah dať do poriadku," priblížil Figeľ.

12:40 Na námietky opozície zareagoval Počiatek. Banky sa zúčastniť sa mohli. Nikto na tender nič nenamietal. Opozícia zmenila vecnú diskusiu na politikárčenie. "Vy ste si vytvorili konštrukciu, ktorá vám vyhovuje. So všetkými konšpiráciami," povedal minister.

Komisii sa nepáčilo, že zmluva so spoločnosťou Fleetpay bola v minulosti podpísaná bez riadnej súťaže. Bývalý minister dopravy Ján Figeľ (KDH) podľa Počiatka navrhoval dve možnosti riešenia tejto situácie. Jednou bolo vyhlásenie súťaže a druhou priame podpísanie zmluvy Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) s firmou Fleetpay. Tá má totiž pôvodnú zmluvu s mýtnou firmou SkyToll.

Robert Fico
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

"Bola úvaha vstúpiť do priameho zmluvného vzťahu s firmou Fleetpay. Tou firmou, ktorú tu kritizujete. Toto sa vám ako počúva?" pýtal sa v rozprave Počiatek. Obidve možnosti podľa neho navrhoval Figeľ v liste EK. "Dva roky ste nekonali a problém ste nevyriešili. Len ste uvažovali nad tým, že zazmluvníte priamo Fleetpay," pokračoval minister.

12:35 Poslanec Bagačka zaútočil na Pavla Zajaca. "Chceli ste sa len pretŕčať", odkázal mu.

12:24 Martinák zo Smeru tvrdí, že v tendri schválila postup Európska komisia.

12:16 "Pán Počiatek sa tu s kamennou tvárou postavil a ide obhajovať, aké je to všetko krásne. Posielate 5 miliárd na Cyprus za nič. To sú dve baby za počítačom a za toto ľudia tejto krajiny zaplatia 5 miliárd korún," povedal Počiatkovi Alojz Hlina. "Vy bez kúska hanby hovoríte, že všetko je v poriadku. Ľuďom povedzte, o čo ide. Vašim kamarátom, ktorí sa idú zabávať v hoteli Kempinski," odkázal mu Hlina.

12:07 Dušan Jarjabek opäť vysmial opozíciu. "Vaše argumenty sa rozpadávajú rýchlejšie ako opozícia".

Pavol Zajac a Ján
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

12:03 Hudacký z KDH prečítal podmienku, podľa ktorej bola zákazka šitá na mieru. Podľa nej boli vylúčené banky, a preto mohla vyhrať iba jedna firma Fleetpay.

11:58 Blaha sa vysmial Lipšicovej námietke. Podľa neho sa KDH iba priživuje na balkanizácii slovenskej politiky. "Opozícia je rozdrobená ako práškový cukor. Stačí fúknuť. Takéto obvinenia nás môžu iba spojiť," povedal Blaha.

11:54 Na Počiatka reagoval július Brocka z KDH. Povedal, že pri ziskoch firmy Fleetpay, kde sú dvaja zamestnanci, môže blednúť aj Paška. Fleetpay mala pri dvoch zamestnancoch čistý zisk 3,5 milióna eur.

11:51 "Celý tender bol legitímny a transparentný", vyhlásil Počiatek a skončil so svojim príspevkom.

Ján Počiatek
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

11:45 Podľa neho nemohla zo súťaže NDS vyradiť firmu na základe toho, odkiaľ pochádza. Postupovala teda podľa zákona. Prepojenia firiem končia v schránkovej firme na Cypre. "Vy navádzate NDS, aby obišla zákon," povedal Počiatek.

11:31 Momentálne reční Ján Počiatek. Celý tender obhajuje.

11:27 Kaliňák sa tiež obul do opozície.  "Boli ste vo vláde dva roky, KDH malo svojho ministra. Dva roky ste mali možnosť túto situáciu riešiť," adresoval poslancom KDH Kaliňák. Kresťanskí demokrati podľa neho v tejto veci dva roky nekonali. V súčasnosti, keď sa za ministra Počiatka vyhlásila nová súťaž a zazmluvnila sa na túto službu nižšia cena, ako bola pôvodne, opozícia chce podľa neho ministra odvolať. Podľa neho opozícia len politikárči.

Ján Figeľ a Peter
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Kabinet premiéra Roberta Fica v stanovisku uviedol, že hlavným argumentom opozície je, že kritériá súťaže boli stanovené účelovo, čím sa podľa ich tvrdenia neuskutočnila legitímna súťaž. Vláda však trvá na tom, že celý proces verejného obstarávania bol transparentný a legitímny, realizovaný bez jedinej otázky k súťažným podkladom, akejkoľvek žiadosti o vysvetlenie súťažných podkladov, námietky alebo revízneho postupu. Podmienky účasti umožňovali účasť v súťaži mnohým spoločnostiam z EÚ aj zo sveta, čo podľa vlády potvrdzujú verejné vyhlásenia viacerých bankových inštitúcií.

11:24 Poslanec Jasaň zaútočil na opozičníkov. "Je to len demagógia."

11:15 V sále je krik a rozpravu sprevádzajú hádky. Pellegrini upozorňuje poslancov, že môže schôdzu prerušiť! Smeráci po vystúpení svojich poslancov tlieskajú.

Robert Kaliňák, Robert Fico
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

11:08 Igor Matovič vytkol ministrovi ďalší škandál. Pri nákupe posypovej soli mal Počiatek a NDS kúpiť dvojnásobne predraženú soľ. Informovali sme o tom dnes ráno.

11:02 Poslanci sa striedajú v rozprave. Predseda parlamentu Peter Pellegrini stále upozorňuje poslancov, aby si neskákali do reči.

10:47 Ľuboš Blaha povedal kresťanským demokratom, že je to len pokus o inkvizíciu a politikárčenie.

10:35 Poslanec Zajac, ktorý najviac kritizoval pochybný tender sa pýtal v pléne. "Robíte si z nás srandu?"

Pavol Zajac
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Opozícia ministrovi vyčíta tender Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) na firmu zabezpečujúcu platby mýta cez palivové karty. Podľa KDH boli podmienky v tejto súťaži účelovo nastavené. "Boli šité na jednu firmu, ktorá túto službu prevádzkuje bez súťaže, je to firma Fleetpay," myslí si Pavol Zajac (KDH). Víťazom súťaže na zabezpečenie platieb cez palivové karty je firma Paywell. Referencie do tendra jej však zabezpečila spoločnosť Fleetpay, ktorá túto službu ponúka od začiatku fungovania mýta. Vtedy získala zákazku bez súťaže, čo sa nepáčilo Európskej komisii. Začala voči Slovensku konanie, ktoré ukončila až po tom, čo bol vypísaný aktuálny tender.

"Máme veľmi vážne podozrenie, že aj za druhú firmu, ktorá sa zúčastnila na súťaži, ručila takisto firma Fleetpay," doplnil Zajac. Podľa neho má firma Paywell všetky indície a znaky schránkovej firmy. Rovnako ani majitelia spoločnosti Fleetpay nie sú podľa Zajaca známi. "Môžeme sa domnievať, že je to možno takisto schránková firma," konštatoval. KDH považuje túto zákazku na 13 rokov v celkovej hodnote 135 miliónov eur za nehospodárne a neefektívne narábanie s verejným financiami.

Tvrdeniam opozičných poslancov však minister Počiatek oponuje. Počas neformálneho prieskumu u diaľničiarov sa podľa jeho slov pýtal poslancov, aby mu ukázali, kde v súťažných podkladoch vidia to, že bol tender šitý na jednu firmu. "Nevedeli zdôvodniť, kde tkvie ich podozrenie," zdôraznil šéf rezortu dopravy.

Z vlastnej iniciatívy dal súťaž preveriť Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) a so žiadosťou o kontrolu sa obrátil aj na Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) a Európsku komisiu (EK). "To sú podľa môjho názoru relevantné inštitúcie, ktoré k tomu môžu niečo povedať," dodal Počiatek.

V prípade výčitiek, že ide o schránkové firmy, reagoval s tým, že podľa súčasne platných zákonov takú firmu z tendra vylúčiť nemožno. "Taký zákon nie je," zdôraznil minister. Išlo podľa neho o štandardnú súťaž, ktorú nikto nespochybňoval. Počas celého jej trvania totiž nikto na tender nepodal námietky a cenu vygenerovala samotná súťaž. Okrem toho sa na nej podľa ministra mohla zúčastniť ktorákoľvek firma či banka.

Ide nám o to, aby 135 miliónov eur neskončilo v schránkovej firme

Skupine 46 opozičných poslancov, ktorí sa podpísali pod návrh na odvolanie ministra dopravy Jána Počiatka (Smer-SD), ide najmä o to, aby 135 miliónov eur z verejných zdrojov neskončilo v schránkovej firme na Cypre, za ktorou je finaná skupina J&T. Vyhlásil to dnes v pléne Národnej rady (NR) SR podpredseda KDH Pavol Zajac. Spolu s kolegami z Kresťanskodemokratického hnutia inicioval zvolanie tejto mimoriadnej schôdze.

"Ide nám o to, aby 135 miliónov eur z našich peňazí neodišlo neefektívne," zdôraznil Zajac. Opozícia totiž vyčíta ministrovi tender Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) na firmu zabezpečujúcu platby mýta cez palivové karty. Ide o zákazku na 13 rokov v celkovej hodnote 135 miliónov.

Skupina poslancov namieta v celej súťaži tri okruhy pochybení. Prvým je to, že podľa nich boli kritériá a podmienky v tendri stanovené účelovo. Kritériá boli podľa Zajaca šité na firmu Fleetpay, ktorá túto službu zabezpečovala doteraz od začiatku spustenia mýta. Vtedy získala zákazku bez súťaže, čo sa nepáčilo Európskej komisii (EK). Začala voči Slovensku konanie, ktoré ukončila až potom, čo bol vypísaný aktuálny tender. Víťazom súťaže na zabezpečenie platieb cez palivové karty sa následne stala firma Paywell, ale referencie do tendra jej zabezpečila spoločnosť Fleetpay.

Druhou výčitkou opozície je to, že firma Paywell javí podľa nich všetky indície a znaky schránkovej firmy. A posledným z radov namietaní opozičných poslancov je podľa nich predražená vysúťažená cena. Autorizačné centrá bánk si podľa Zajaca účtujú za takéto služby oveľa menej. 

"Považujeme toto za nehospodárne nakladanie s verejnými financiami," dodal podpredseda KDH. Preto spolu s kolegami podľa vlastných slov žiada o vyslovenie nedôvery ministrovi dopravy Počiatkovi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu