Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Šokujúce oslavy SNP: Prezidentská stráž hopsala na hit o vyšu*aní bláznivých ku*iev!

BANSKÁ BYSTRICA – Diplomati otvárajúci ústa dokorán, členovia vlády chytajúci sa za hlavu a postarší návštevníci neveriacky krútiaci hlavami. Takto vyzerali oficiálne oslavy Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici pred pamätníkom SNP. Dôvod? Šokujúci výber hudby, obsahujúcej množstvo vulgarizmov, ktorá doprevádzala vystúpenie Čestnej stráže prezidenta SR. Za nevhodné to označili viacerí politici vrátane ministra obrany Martina Glváča.

Keď na pódium predstúpila čestná stráž prezidenta a začala hopsať do rytmov známych disko pesničiek začalo byť v obecenstve rušno. Niektorí diplomati sa obzerali, či si niekto z organizátorov nevystrelil. Až keď zistili, že ide o pripravenú choreografiu, nemohli uveriť vlastným ušiam. Okrem iného sa v reproduktoroch ozvala pieseň od Michaela Jacksona  They don′t care about us či diskohit od DJ Antoine Welcome to St. Tropez. Práve tá bola vrcholom programu, keďže sa v nej  nachádzajú aj viaceré vulgarizmy, ako napríklad „Mad bitches, so much brought. Spendin’ like when I wanna fuck them all.“ Práve tieto slová si vypočuli aj prítomní.

Akciu zorganizovalo Múzeum SNP v Banskej Bystrici. Ako nehodiace sa k takejto udalosti označil zaradenie tohto vystúpenia aj nami oslovený minister obrany Martin Glváč. „ Ministerstvo obrany podujatie neorganizovalo, zúčastnil som sa ho ako hosť. Bolo to pod záštitou Múzea SNP, do programu sme preto nemohli vstúpiť. Môžem vysloviť  iba môj názor a myslím si, že výber hudby nebol vhodný,“ povedal nám.  Sám priznal, že dostal viacero kritických ohlasov, pretože si mnohí mysleli, že práve rezort obrany organizoval tieto oslavy SNP, čo však nie je pravda.

 „ Aj Ozbrojené sily SR majú svoju čestnú stráž. K ukážkam našej čestnej stráže starostlivo zvažujeme výber hudby, aby bola čo najvhodnejšia ku konkrétnej akcii, nikoho neurážala a nepoburovala,“ povedal nám hovorca Ozbrojených síl SR Milan Vanga.  


Podobne reagoval aj poslanec Obyčajných ľudí Alojz Hlina, ktorý je členom výboru pre obranu a bezpečnosť. „Ktorý génius vymýšľal takúto dramaturgiu? Je to podľa mňa nedôstojné,“ uviedol. Zároveň si myslí, že aj keby boli texty o láske a bez vulgarizmov, čestná stráž mohla vybrať skladbu spomedzi slovenskej tvorby. „Textovo to bolo absolútne nevhodné,“ dodal Hlina.

 

Prezident Ivan Gašparovič tvrdí, že dôvodom zaradenia modernej hudby bol fakt, aby bolo vystúpenie atraktívne pre mladšiu generáciu. Kancelária prezidenta nebola organizátorom osláv SNP v Banskej Bystrici. Výber hudby nebol v réžii Kancelárie prezidenta SR. A nakoľko nie som ani hovorcom Ozbrojených síl SR, nie som kompetentný sa v tejto veci vyjadrovať. Pán prezident šikovnosť vojakov čestnej stráže oceňuje a je presvedčený, že podstatnejší ako výber hudby k choreografii vojakov je samotný odkaz SNP budúcim generáciám,“ povedal nám hovorca hlavy štátu Marek Trubač.  
 

Vulgarizmy si môžete vypočuť v čase 2:43 a 3:50

Oslavy 68 vyrocia SNP Banska Bystrica (zostrih)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu