Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rezešová v putách ako duch: Štyri hodiny mlčania a prosebné pohľady k mamičke!

Rezešová na súde Zobraziť galériu (29)
Rezešová na súde (Zdroj: topky)

BUDAPEŠŤ - V Budapešti dnes začal ostro sledovaný megaproces, v ktorom sa rozhodne o osude dcéry nebohého oceliarskeho magnáta Evy Varholíkovej Rezešovej. Začiatok procesu, v ktorom súd vypočuje najskôr obvinenú, potom svedkov, sprevádzal veľký záujem maďarských i slovenských médií. Obvinenú predviedli do budovy súdu v putách príslušníci väzenskej stráže.

VIDEO prvých chvíľ pojednávania zo súdnej siene v Budapešti

Rezešová na súde

13:00 Pojednávanie výpoveďou Sándora skončilo. Ďalší termín pojednávania sudkyňa vytýčila na štvrtok 29. augusta.

12:58 Pred súd predstupuje ďalší svedok z rodiny obetí, Sándor, syn nebohých manželov Vargových.

Rezešová v putách ako
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: Topky.sk)

12:50 Pri spomienkach na osudný deň sa Edite tlačia do očí slzy a len sťažka sa jej darí zadržať plač. Rodičov po správe o tragickej nehode išla hľadať do nemocnice. "Povedali mi, že jediný, koho priviezli, je opitá žena," spomína si.

Rezešová v putách ako
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: Topky.sk)

12:45 Podľa nej bol jej otec György pozorný vodič, ktorý vždy dodržoval predpisy. "Predtým mal len trabanta a Daciu, mal radosť, že si konečne kúpil poriadne auto," povedala. Rezešová sa opäť vzdala práva na otázky.

12:40 Súd pokračuje. Vypovedá prvá svedkyňa z pozostalých po obetiach Edita, dcéra manželov György a Erzsébet Medveczkých.

12:20 Rezešovej právnik ako aj obhajca pozostalých počas prestávky odpovedali na otázky novinárov.

Obhajca pozostalých
Zobraziť galériu (29)
Obhajca pozostalých  (Zdroj: David Duducz)

11:50 Začala druhá krátka prestávka.

11:48 Sudkyňa číta výpoveď kamionistu zo spisu.

11:46 Rezešová sa neustále otáča na lavice za ňou, kde sedí jej matka za ňou. Počas celého procesu len nemo sedí a žiadne emócie na nej nepoznať. Úsmev na tvári jej vyčaril len pohľad na mamu.

Rezešová na súde
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: David Duducz)

11:45 Vodič kamiónu vypovedal, že keď prišiel na miesto, videl pri Rezešovej BMW kľačať človeka, zrejme muža. Tvrdí, že od BMW bol síce ďalej, no nemal pocit, že by fiat ohrozovalo. V sieni sa momentálne hovorí o tom, ako dlho má kamionista vodičák a ako dobre pozná daný úsek.

Rezešová na súde
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: David Duducz)

11:35 Prichádza štvrtí svedok, ďalší kamionista, ktorý išiel v čase havárie okolo.

11:30 Rezešová bez slova sedí na lavici s putami na rukách a počúva slová tlmočníka. Už druhýkrát sa vzdala práva položiť otázku svedkovi.

Rezešová na súde
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: David Duducz)

11:20 Sudkyňa číta výpoveď policajta zo spisu, ktorý má asi 8 tisíc strán.

11:18 Slovenská vodička bola podľa neho totálne dezorientovaná. Fľašu vodky si na mieste nehody nevšimol a nevie ani o tom, že by ju videli jeho kolegovia. Videl aj horiacu ženu z fiatu, štvrtú obeť, ktorá vraj kričala "prečo v aute nezahynula aj ona".

Rezešová na súde
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: David Duducz)

11:15 Rezešová vraj policajtovi povedala, že nehoda sa stala zrejme preto, že zaspala za volantom a pila až po nehode. Policajt polemizuje o tom, či sa mohol alkohol tak rýchlo dostať do krvi a moču, ktoré jej brali pol hodinu po havárii.

11:00 Nasleduje výpoveď dopravného policajta, ktorý bol na mieste nehody medzi prvými. Na 44. kilometri M3, kde k tragickej zrážke došlo, bol do 10 minút, videl veľký požiar. Z Rezešovej bol podľa neho cítiť alkohol a na druhý pokus aj nafúkala.

Rezešová na súde
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: David Duducz)

10:45 Spolujazdec vypovedá, že videl, ako niečo vybuchlo. "Akoby sme dostali defekt," hovorí. Keď zbadal, že došlo k nehode, vrátil sa na miesto a cestou volal políciu. Videl dve nabúrané autá, Rezešová vraj vyzerala byť v poriadku. Alkohol z nej necítil. Nevidel ani fľašu vodky, ktorá jej z auta vypadla po nehode.

10:30 Krátka prestávka skončila, pojednávanie pokračuje výpoveďou ďalšieho svedka, ktorým je spolujazdec kamionistu Lajos Tornyi. Rezešovej matka požiadala súd, aby ju už nefotili.

Rezešová na súde
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: David Duducz)

10:20 Právnik pozostalých po obetiach cez prestávku oboznamoval o ďalšom priebehu.

Rezešová na súde
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: David Duducz)

10:15 Sudkyňa zopakovala výpoveď kamionistu zo spisu a nasleduje prestávka.

9:30 Pred sudkyňu predstúpil prvý svedok, kamionista Jozef Sebak. Tvrdí, že videl, ako Rezešová vytláčala fiat z cesty. Vypovedal, že okolo neho doslova preletelo vo vzduchu sa točiace BMW  a keď zastal, vtedy uvidel horiaci fiat. Vypovedal, že hovoril s Rezešovou, ktorá ho požiadala o vodu, ale nevedel zhodnotiť či bola opitá. Do blízkosti horiaceho auta sa nebol schopný dostať, videl len ako z neho unikla jedna osoba, ktorá "horiac smerovala k nemu po ceste". Na otázky súdu týkajúce sa slovenskej ženy odpovedať nevedel, ale potvrdil, že videl fľašu vodky vedľa prevráteného SUV.

9:20 K sudkyni pristúpila Rezešová a s kamennou tvárou si prezerá fokty z miesta osudnej havárie.

Súd s Rezešovovu
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: Velvet.hu)

9:15 Nasledovali znalecké posudky, ku ktorým sa Rezešová odmietla vyjadriť a pred sudkyňu sa postavili znalci. Jeden z nich upozornil na fakt, že z fľaše vodky, ktorú mala obvinená v aute, bolo po nehode odpité.

9:00 Na pojednávaní je aj Rezešovej mama, ktorá z diaľky sleduje rozhodovanie o osude dcéry. V auguste 2012, hneď po nehode vyhlásila, že jej dcéra je pripravená niesť plnú zodpovednosť za následky tragédie.

Rezešová na súde
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: David Duducz)

8:45 Pozostalí po obetiach so smútkom v očiach počúvajú slová prokurátora a neubránia sa slzám. V aute minulý rok uhoreli dva manželské páry György a Erzsébet M. a Lászlo a Éva V., všetci z dedinky Karácsond.

Súd s Rezešovovu
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: Velvet.hu)

8:35 Od tlmočníka, ktorý jej prekladá slová prokurátora, si vypočula svoju výpoveď zo spisu. Okrem iného tam zazneli aj slová o liekoch, ktoré užila pred nehodou a o tom, ako sa jej pri obiehaní kamióna vraj fiat vrútil do cesty.

8:30 Rezešová súhlasila s pokračovaním procesu a pojednávanie okolo 8:30 začalo. Košická miliónová dedička do súdnej siene vstúpila v bielej blúzke, bledých rifliach a viditeľne pochudnutá. Obvinená v úvode pojednávania odmietla vypovedať. Vyhlásila iba, že ani v jednom z dvoch bodov obžaloby sa necíti byť vinnou.

Rezešová na súde
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: David Duducz)

 

Začiatok megaprocesu

Pôvodne malo hlavné pojednávanie prebiehať v budove Okresného tribunálu v Gödöllő, ktorá stojí len pár kilometrov od miesta, kde došlo k osudnej havárií. Na poslednú chvíľu však bol proces presunutý do budovy súdu Budapešť - okolie na  Thökölyho ulici. O osude Rezešovej rozhoduje sudkyňa Ágnes Fülöp, ktorá má bohaté skúsenosti z oblasti kriminológie. Celý proces s obžalovanou Košičankou mal trvať iba dva dni, no je pravdepodobné, že sa pretiahne až do septembra.

Osudný deň 21. augusta 2012

Rezešová na diaľnici M3 na 44. kilometri v smere na Budapešť vlani 21. augusta približne o 04.00 h zozadu narazila do fiatu, ktorý po následnom náraze do zvodidiel začal horieť. Tri osoby v aute zhoreli. Jednej žene sa podarilo z horiaceho vozidla vyliezť, no dva dni po nehode ťažkým zraneniam podľahla v budapeštianskej nemocnici. Expertíza potvrdila, že v krvi vodičky bolo v čase nehody 1,5 promile alkoholu.

Eva Varholíková Rezešová je obžalovaná z trestného činu spôsobenia dopravnej nehody pod vplyvom alkoholu s následkom smrti viacerých osôb. Expertíza potvrdila, že v krvi vodičky bolo v čase nehody 1,5 promile alkoholu v krvi. Hrozí jej 5 až 10 rokov za mrežami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu