Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pašerácky tunel Ukrajina-Slovensko: Cigarety prevážal vláčik s vlastným rušňovodičom

Týmto tunelom prechádzal motorový vláčik plný cigariet Zobraziť galériu (7)
Týmto tunelom prechádzal motorový vláčik plný cigariet (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – O pašeráckom tuneli, ktorý vo štvrtok počas policajného zásahu objavili na ukrajinsko-slovenskej hranici, vyšli na povrch nové skutočnosti. Tisícky balíkov pašovaných cigariet mal prevážať malý motorový vláčik, ktorý mal dokonca vlastného rušňovodiča. Informoval o tom denník SME.

Sedemstometrový tunel, za ktorý by sa nemuseli hanbiť ani mexickí narkobaróni, a ktorý na Slovensku nemá obdoby, fungoval na hranici s Ukrajinou minimálne jeden rok. Pašeráci ho používali na prevoz tisícok balíkov cigariet, čím štát obrali o minimálne 50 miliónov na daniach.

Prevoz tunelom s priemerom asi jeden meter zabezpečoval motorový vláčik so šestnástimi vagónmi, do ktorých sa zmestili tisícky kartónov cigariet. Trasa dlhá 700 metrov na Slovensku ústila do skladu s drevom vo Vyšnom Nemeckom. Tam musel rušňovodič po príchode zazvoniť a z tunela ho vytiahol kolega. Sám by sa totiž odtiaľ nikto nedostal.

Na ukrajinskej strane končila pašerácka cesta v pivnici novopostaveného rodinného domu v Užhorode. V jeho okolí sa nachádzali ďalšie rozostavané domy, a tak kamióny odvážajúce zeminu nebudili takú pozornosť. Vstup do tunela bol dobre maskovaný a nachádzal sa za posuvnou stenou so skrytým vypínačom.

Tunel dlhý 700 metrov medzi Vyšným a Nižným Nemeckým a ukrajinským Užhorodom objavili vo štvrtok počas policajnej akcie Daňová kobra. Nachádza sa v hĺbke asi šesť metrov pod zemou a má priemer jeden meter. Vstup v ukrajinskom Užhorode sa ukrýval v rodinnom dome asi 220 metrov od hraníc a na Slovensko končil v ohradenom objekte. Pri štvrtkovom zásahu sa polícii podarilo zadržať až 13 tisíc kartónov cigariet. Za celý čas fungovania tunelu tak mohlo podľa ministra financií Petra Kažimíra dôjsť k úniku až 50 miliónov eur na spotrebnej dani z tabaku.

Ako vtedy vyhlásil minister vnútra Robert Kaliňák odhalenie tunela je len prvým kamienkom v mozaike a ďalšie zásahy budú nasledovať. "Máme rozpracovaných niekoľko prípadov podobného a aj väčšieho rozsahu z pohľadu objemu," podotkol Kaliňák.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu