Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ďalší slovensko-ukrajinský pašerácky tunel: V tomto obchode má byť vchod!

Zásah na dvore ukrajinského obchodu Zobraziť galériu (2)
Zásah na dvore ukrajinského obchodu (Zdroj: mukachevo.net)

KYJEV – Mesiac po prepuknutí nelegálneho kšeftu vo Vyšnom Nemeckom objavili na Ukrajine ďalší pašerácky tunel, ktorý vedie na Slovensko! Začínať má v ukrajinskej dedinke Mali Selmenci a ústiť v slovenských Veľkých Slemenciach.

Informácie o šokujúcom náleze, ktorý odhalili v Zakarpatskej oblasti, sa najprv objavili v ukrajinských médiách. Pašeráci sa údajne podkopali popod slovensko-ukrajinský hraničný priechod Veľké Slemence – Mali Selmenci. Ukrajinský výstup sa má nachádzať v miestnom obchode, na ktorého pozemku práve prebiehajú vyšetrovacie práce.

Ďalší slovensko-ukrajinský pašerácky tunel:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: mukachevo.net)

"Na ukrajinskej strane sa našla diera v zemi, ktorá má tendenciu nám povedať, že to asi môže byť tunel. Ale vzhľadom na to, že je zatopená a zavalená a prebieha jej čistenie, nevieme povedať, či ide o dokončenú stavbu alebo či je to nejaká šachta, ktorá mala iný účel," vyhlásil policajný prezident Tibor Gašpar na tlačovej besede.

Príslušníci hraničnej polície dnes krátko pred obedom podľa Gašpara zaznamenali zvýšený pohyb ukrajinských policajtov v blízkosti hranice v obci Veľké Slemence. Po krátkej schôdzi kolegov z oboch štátov sa slovenská strana dozvedela, že vo vzdialenosti približne 100 metrov od štátnej hranice sa v rodinnom dome na ukrajinskej strane nachádza diera, ktorá je zanesená a možno je vstupom do tunela. V dome našli otvor v hĺbke približne 1,5 m pod zemou a veľkosti zhruba 150x70 cm, dodal Gašpar. "Veľké Slemence je obec, ktorá je rozdelená štátnou hranicou a sú tam ideálne predpoklady na takúto stavbu," doplnil.

"K odhaleniu tohto možného tunela prišlo pravdepodobne tak, že po prvom prípade sme vytypovali úseky hranice, ktoré sú najrizikovejšie pre podobné stavby," dodal Gašpar. Podľa neho Slováci aj Ukrajinci prehliadajú celú hranicu a zisťujú, či tam ešte podobné stavby nie sú. Úsek hranice, v blízkosti ktorého sa našla diera, kontrolovali Ukrajinci aj za účasti geológov z Kyjeva a prístrojov zameraných na detekciu kovov.

"My sme požiadali ukrajinskú stranu práve z dôvodu, že tá obec je vysoko rizikovou pre stavbu takéhoto tunela. Na základe toho zrejme došlo k odhaleniu otvoru na ich strane," poznamenal policajný prezident. Či potenciálny tunel ústí na území Slovenska, však Gašpar povedať nevedel. Zatiaľ nie je ani známe, či stavba slúžila na pašovanie tovaru alebo osôb. Polícia zatiaľ nikoho nezadržala.

Prípadom sa teraz podľa Gašpara zaoberá Národná jednotka boja proti nelegálnej migrácii a hraničná polícia, informovaný je aj Kriminálny úrad finančnej správy. Ukrajinci podľa šéfa polície poskytujú slovenským kolegom veľmi dobrú súčinnosť.

Jeden pašerácky tunel bol už na slovensko-ukrajinskej hranici odhalený, a to pred necelým mesiacom. Sedemstometrový tunel viedol na slovenskej strane z Vyšného Nemeckého a v Ukrajine končil v Užgorode. Na prevážanie cigariet dokonca používali aj malý motorový vláčik s vlastným rušňovodičom. Štát takýmto spôsobom obrali o minimálne 50 miliónov eur na daniach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu