Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Svet zasiahla smutná správa: Zomrel herec známy z Pelíškov či Pupenda, podľahol náhlej chorobe

Boris Hybner
Boris Hybner (Zdroj: YouTube)

PRAHA – Vo veku 74 rokov zomrel čelný predstaviteľ českej pantomímy Boris Hybner. Legendárny mím podľahol krátkej náhlej chorobe. Informáciu televízie Prima potvrdil menom rodiny hovorca Národného divadla Tomáš Staněk. Hybner bol známy nielen priaznivcom divadla, ale širokej verejnosti z televíznych seriálov či skečov a filmových rolí. V posledných rokoch pôsobil aj ako vysokoškolský pedagóg.

Vyškovský rodák Hybner po maturite pracoval v chemičke v Litvínově a pokračoval v štúdiách na poľnohospodárskej škole či pedagogickom inštitúte vo vtedajšom Gottwaldove, kde založil kabaret Reflektor. Jeho prvé pantomimické vystúpenie na verejnosti, v súbore zakladateľa československej školy klasickej a modernej pantomímy Ladislava Fialky, sa odohralo v Divadle Na zábradlí v roku 1964.

Hybner potom pôsobil v Alhambre a Laterne magike s kolegom Ctiborom Turbom založil pantomímy Alfreda Jarryho. Ich debut Harakiri sa v roku 1968 stal revolúciou, keď na scénu priviedol čierny humor.

Od tej doby sa venoval komédii, napríklad v televíznom seriáli o zlatom veku americkej grotesky Gagman v réžii Juraja Herza, ku ktorému napísal scenár a za ktorý získal Bronzovú ružu z Montreux. V rozvíjaní odkazu nemej grotesky pokračoval so súborom Gag, ktorý založil v roku 1976, a v roku 1990 zriadil súkromné ​​divadlo Studio Gag. V roku 2010 získal cenu Thálie za celoživotné dielo v odbore pantomímy.

Vo filme sa Hybner objavoval väčšinou v menších rolách, napríklad ako jeden z nápadníkov učiteľky v podaní Evy Holubovej vo filme Pelíšky. Hral tiež v snímkach Pupendo, U mě dobrý, Rafťáci, Peklo s princeznou, Čert vie prečo či v animovanom projekte Na povale alebo Kto má dnes narodeniny.

Viac o téme: PelíškyBoris Hybner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu