Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Zomrel jeden z najvýznamnejších českých filmárov, Jan Soukup (†60)

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA – Po ťažkej chorobe zomrel dnes v noci vo veku 60 rokov režisér dokumentárnych filmov Jan Soukup.

Oznámila to jeho manželka Michaela Koliandrová. Medzi jeho diela patrí napríklad dokument o básnikovi Vladimírovi Holanovi alebo snímka Obeť najvyššia venovaná Janovi Palachovi, ku ktorej napísal aj scenár.

Jan Soukup posledné dva roky kvôli ochoreniu už nepracoval, do tej doby vytvoril dvadsiatku prevažne televíznych filmov. Spolupracoval najmä s Českou televíziou a TV Barrandov. Pri príležitosti 40. výročia odvážneho a spoločnosť burcujúceho činu Jana Palacha, ktorý sa v januári roku 1969 upálil na protest proti dôsledkom sovietskej okupácie Československa, vznikol záber Obeť najvyššia. Jan Palach chcel apelovať na ostatných, aby neprepadali beznádeji a neprestali usilovať o demokraciu. Na udalosti a atmosféru doby po Palachovej obeti vo filme spomínajú okrem iného Václav Havel, Ivan Medek a Stanislav Milota.

Vo svojich filmoch sa Jan Soukup venoval historickým i spoločenským témam. V roku 2005, v ktorom uplynulo sto rokov od narodenia popredného českého básnika a prekladateľa Vladimíra Holana, o jeho osobnosti nakrútil polohraný dokument O dvadsiatej piatej hodine. Snímka Apoštol Infovek sa venoval významnému českému predstaviteľovi funkcionalizmu Ladislavovi Sutnarovi, ktorého meno bolo po jeho emigrácii v tuzemsku dlho zabudnuté.

Film Slávnosti peňaženiek z roku 2002 bol "sondou do duše zákazníka", snažil sa v ňom zachytiť posun hodnôt v postmodernej spoločnosti konzumu, kedy sa v nedeľu namiesto do kostola chodí s rodinou do hypermarketov. Premeny (ne) vkusu z toho istého roku sa zamerali na premeny českej architektúry po roku 1989. Snímku ... a hlavne točiť! v roku 2004 venoval svetu filmových amatérov.

Viac o téme: Jan Soukup
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu