Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Posledné chvíle Leopolda Haverla: Utajená operácia a potom nečakaná smrť!

Leopold Haverl Zobraziť galériu (5)
Leopold Haverl

BRATISLAVA – Už nie je medzi nami! Herecká obec zažila v piatok doobeda poriadny šok. Zomrel totiž herec Leopold Haverl († 79). Topky.sk zistili, čo tomuto nečakanému úmrtiu hereckej legendy predchádzalo.

Leopold Haverl sa ešte donedávna objavoval v jojkárskom seriáli Divoké kone. Na obraze prekypoval energiou a zrejme nik by nebol predpokladal, že v piatok ráno navždy opustí tento svet. Správa o jeho smrti zasiahla nielen hereckú obec, ale aj mnohých jeho fanúšikov.


Reakcie na smrť Leopolda Haverla († 79): Smútok a bolesť... Bol to človek s veľkým Č!

Smútok v umeleckých kruhoch: Zomrel Leopold Haverl († 79), tesne pred narodeninami!



Topky.sk zistili, že Haverl minulý týždeň absolvoval utajenú operáciu – angioplastiku, čo je tzv. prefukovanie ciev. A iba pár dní po tejto operácii herec nečakane skonal. Tieto informácie nám potvrdil aj jeho kolega a kamarát Ivan Romančík. „Ešte v utorok som mu volal. Bol už po operácii ciev a vtipkoval. V stredu ho mali pustiť domov. On mal dlhodobo problém s nohami. Túto operáciu už absolvoval aj v minulosti. A aj mne to tiež robili,“ priznal nám umelec, ktorého Hafiho smrť veľmi zasiahla.

 „My sme boli veľmi dobrí kamaráti. Všade sme spolu chodili. Hoci sme v seriáli hrali nepriateľov, veľmi sme si rozumeli. On mi vždy vravel, ako sa kamarátil s mojím otcom, a aj mi ho nahrádzal. Bol to skvelý človek. Nesmierne som si ho vážil. Je to nečakané. Do plaču mi je,“ spomínal so slzami v očiach na Haverla Romančík. Leopold bol okrem iného aj aktívny fajčiar. Tí oveľa častejšie trpia zužovaním ciev a je pri nich aj väčšie riziko možného infarktu.

Čo je to Angioplastika – chirurgický zákrok. Malým rezom v slabine pod kontrolou röntgenu sa zavedie tenká hadička (katéter) cez stehennú tepnu až k postihnutému miestu koronárnej artérie. Katéter má na konci nafukovací balónik. Jeho nafúknutím sa postihnutý úsek rozšíri a obnoví sa zásobovanie krvou. Inokedy treba zaviesť tenkú špirálku, ktorá zabráni opätovnému zúženiu ciev.

Choroby periférneho obehového systému – Tukové nánosy, ktoré sa usadzujú na vnútorných stenách ciev, spôsobujú zužovanie ciev a stratu ich pružnosti. Vtedy srdce musí pracovať ťažšie, aby pretlačilo krv cez zúžené cievy. Upchaté cievy sú najčastejšou príčinou srdcového infarktu a mozgovej porážky. Kôrnatením srdcových artérií a aorty trpia oveľa častejšie fajčiari ako nefajčiari.

Ochorenie periférneho vaskulárneho systému je zúženie krvných ciev rozvádzajúcich krv do dolných a horných končatín. Týmto ochorením trpia fajčiari oveľa častejšie a choroba má u nich oveľa horší priebeh ako u nefajčiarov. Nebezpečenstvo vzniká najmä vtedy, ak krvná zrazenina zablokuje zúženú cievu. Výsledkom môže byť poškodenie funkčnosti cievy alebo úplné ochrnutie ruky alebo nohy. Ľudia, ktorí prestanú fajčiť, môžu neraz znížiť závažnosť tohto ochorenia.

 

Viac o téme: Leopold Haverl
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu