Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Smutná správa pre umeleckú obec: Svet navždy opustila známa slovenská herečka (†83)!

Zdena Grúberová Zobraziť galériu (5)
Zdena Grúberová

BRATISLAVA - Umelecký svet prišiel o ďalšiu významnú slovenskú herečku. Ako dnes informovalo Slovenské národné divadlo, do hereckého neba včera vo veku 83 rokov navždy odišla dlhoročná členka Činohry SND Zdena Gruberová.

Vo veku 83 rokov zomrela v stredu 18. januára v Bratislave významná slovenská herečka Zdena Gruberová. Agentúru SITA o tom informovali zo Slovenského národného divadla (SND), ktoré prijalo správu o úmrtí jednej z významných slovenských herečiek, dlhoročnej členky Činohry SND s veľkým zármutkom. O termíne poslednej rozlúčky s umelkyňou bude národné divadlo informovať, uviedla tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková. „Stretnutie s touto krehkou noblesnou dámou, tragédkou, ktorá mala zmysel pre komediálne herectvo, umelkyňou s ušľachtilým srdcom, bolo vždy udalosťou - v divadle, na filmovom plátne, televíznej obrazovke, či pri počúvaní rozhlasu,“ pripomenula Pažítková v nekrológu zverejnenom na webstránke SND.

Zdena Gruberová sa narodila 24. novembra 1933 v Šenkviciach a zomrela 18. januára 2017 v Bratislave. „V mladosti netušila, že si ju získa Tália, rozhodla sa študovať na obchodnej akadémii. So školou však boli na Hamletovi a Jozef Budský v hlavnej úlohe vyžaroval energiu, ktorej neodolala. Vtedy si ani nepomyslela, že by raz na javisku SND mohla v Hamletovi hrať Oféliu. Stalo sa tak v roku 1964 a po jej boku bol Karol Machata, azda jej najčastejší javiskový partner v budúcnosti. V tom istom roku stvárnila aj Maggie v Millerovej hre Po páde a Stellu v hre Tennessee Williamsa Električka zvaná túžba,“ uviedla ďalej v nekrológu tlačová tajomníčka SND.

Pažítková tiež pripomenula, že na začiatku divadelnej cesty Zdeny Gruberovej bola poézia. Július Pántik a František Dibarbora jej odporúčali, aby sa prihlásila na bratislavské Konzervatórium. Ako 21-ročná prešla v roku 1954 z martinského divadla do SND, a keď mala dvadsaťdva, stvárnila Júliu - azda jej najobľúbenejšiu postavu. „Z mladistvých prefíkaných šibaliek s príznačným osobným šarmom, sa pomerne rýchlo prepracovala až k Shakespearovi, k postavám, ktoré sú snom každej mladej herečky,“ uviedla v tom čase o Gruberovej jedna z divadelných kritík. Na javisku Činohry SND, ktorej členkou bola od septembra 1954 do konca roka 1998, stvárnila deväť desiatok postáv - tragické, dramatické, aj komické. „V Shakespearovi hrala Júliu, Oféliu, Hermiu, Regan, aj jednu z Veselých panien z Windsoru, vytvorila psychologickú štúdiu Maggie v Millerovej hre Po páde, zažiarila ako Linda v jeho hre Smrť obchodného cestujúceho, bola skvelou Evou v Madachovej Tragédii človeka, Anti v Karvašovej hre Antigona a tí druhí, Princeznou Eboli v Schillerovom Donovi Carlosovi aj Stellou v dráme Električka zvaná túžba Tennesseeho Williamsa. Všetko sú to náročné dramatické úlohy,“ pripomenula herecké majstrovstvo Gruberovej Izabela Pažítková.

„Ako herečka som považovala za veľkú česť hrať v SND s vynikajúcimi partnermi. S obecenstvom som si vždy rozumela a dúfam, že ani režisérov som nesklamala. Zahrala som si naozaj množstvo krásnych postáv,“ povedala Gruberová pri príležitosti svojich 80. narodenín. „Je to fantastický pocit stáť na javisku, hrať dobrú rolu v dobrej inscenácii. Vtedy nemyslíte na to, či máte peniaze, starosti... Možno sa to nedá celkom prirovnať k pocitu lekára, ktorý práve niekomu zachránil život, ale možno ja niekomu na tom javisku zasa vrátim dôveru v niečo, čomu už neverí. Je to prekrásne povolanie,“ cituje ďalej nekrológ herečku.

Viac o téme: Zdena Grúberová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu