Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Šéf Markízy bez servítky o Ďurianovej, Rozborilovi, nekalých praktikách a sklamaniach!

Generálny riaditeľ televízie Markíza Matthias Settele. Zobraziť galériu (2)
Generálny riaditeľ televízie Markíza Matthias Settele. (Zdroj: TV MARKÍZA)

BRATISLAVA - V slovenskom televíznom prostredí panuje v týchto dňoch pomerne nezvyčajná situácia. Začiatkom roka odišlo z Markízy niekoľko dlhoročných zamestnancov, ktorých si k sebe zlákala konkurenčná Jojka. Nielen na túto tému sme sa porozprávali s generálnym riaditeľom modro-žltej televízie Matthiasom Settelem (46). Ten okrem iného zhodnotil aj svoje doterajšie pôsobenie v Záhorskej Bystrici a načrtol aj čo-to z pripravovaných plánov.

Topky.sk: Stojíte na čele Markízy už štyri mesiace. Ako doposiaľ hodnotíte svoje pôsobenie?
Nejde o mňa, ide o celý tím. Máme v televízii veľmi dobrý tím, dosahujeme vysokú sledovanosť, na čo sme hrdí. Programy, ktoré vyrábame - Búrlivé víno, Chlapi neplačú, Televízne noviny, sú na vysokej úrovni. Rovnako tak aj nové formáty - Svokra, či Rodinné prípady, ktoré odštartovali tento rok, sa uchytili. Je za tým šťastie, ale aj tvrdá práca. Programy sú pre nás najdôležitejšie. Máme  veľký tím, v ktorom všetko funguje tak, ako má.

Topky.sk: Ako sa vo svojom tíme cítite? Akí sú ľudia, ktorí v Markíze pracujú?
Som veľmi milo prekvapený. V Markíze sú ľudia, ktorí tvrdo pracujú a vždy sú ochotní priložiť ruku k dielu. Majú odvahu a idú za úspechom. Chcú byť tými najlepšími, pričom sa snažia neustále zlepšovať. Som rád, že som tu.

Topky.sk: Pracovali ste v rôznych televíziách. Keď porovnáte slovenský trh s tým zahraničným, v čom vidíte rozdiely?
Na jednej strane je to podobné, lebo televízia je televízia. Správy potrebujú dobré príbehy, herci potrebujú dobrý scenár, tvorba programu musí byť naplánovaná tak, aby všetky tri stanice k sebe pasovali a sledujeme aj konkurenciu. Veľa vecí v televízii je rovnakých, ale prirodzené je, že sú tu aj rozdiely, ktoré sú ovplyvnené publikom. História Slovenska je napríklad odlišná od Českej republiky, ľudia žijú inak, aj napriek tomu, že hovoria podobným jazykom. A to musíme zohľadniť. Ale práca marketingu, PR a produkcie sú podobné. Myslím si, že kultúra Slovákov a Rakúšanov nie je až taká odlišná, televízny program áno.

Topky.sk: V týchto dňoch je situácia medzi Markízou a jej konkurenciou pomerne napätá aj v dôsledku odchodu niektorých zamestnancov. Ako to vnímate?
Nevedieme dialóg s konkurenciou, koncentrujeme sa na to, čo robíme my. Keď niekto chce zmenu, je to jeho vec. Ale je to veľmi riskantné odísť z najlepšej televízie do druhej najlepšej televízie. Lebo Markíza a Jojka nie sú rovnaké. Ak ten istý moderátor alebo tím robí rovnakú reláciu v Jojke a Markíze, výsledky nebudú rovnaké, lebo ľudia vnímajú inak tie televízne stanice. Myslím si, že keď si vezmete istého človeka a urobíte s ním tú istú reláciu na inej televíznej stanici, že to nebude mať rovnaký úspech. Nikde to takto nefunguje. Ešte väčšie riziko to predstavuje pre tých, ktorí odídu, lebo my si dokážeme vždy nájsť ľudí, ktorí chcú pre Markízu pracovať. Sme skvelá televízia a preto sa nemáme čoho báť.

Topky.sk: Viacerí ľudia, ktorí v minulosti z Markízy odišli do Jojky, neboli až takí úspešní. Myslíte si, že podobný osud čaká aj tých, ktorí urobili podobné rozhodnutie teraz?
Ako som už povedal, riziko je na nich. My si vždy nájdeme nových ľudí, ktorí budú chcieť pre nás pracovať a budú mať nové nápady. Ako všetci vieme, tak televíziu tvorí veľa ľudí. Na našich správach pracuje 150 zamestnancov, na Búrlivom víne 100. Za každou reláciou stojí množstvo ľudí, nie len jeden alebo dvaja, ale celý tím.

Topky.sk: Plánujete prijať nejakých nových ľudí?
Čiastočne sme to už spravili. Napríklad do Reflexu sme obsadili ľudí z našich radov – Patrika Hermana, ktorý je skúseným novinárom, Kvetu Horváthovú a Viktora Vinczeho, ktorý môže ukázať, čo dokáže. A to je kombinácia, ktorú považujeme za dobrú.

Topky.sk: Zamestnali by ste aj niekoho z konkurencie?
Myslím, že nie.

Topky.sk: Môžete prezradiť aj dôvody?
U konkurencie sú ľudia, ktorí sú aj dobrí. Nepochybne. Ale keď tak dlho niekde pracovali, je náročné ich meniť. Myslím si, že je lepšie dať šancu ľuďom z vlastných radov. Keď jeden odíde, iný postúpi na jeho miesto. Na začiatku to možno nie je perfektné, ale neskôr je to lepšie.

Topky.sk: V posledných dňoch opustili Markízu viaceré dlhoročné tváre. Ako to vnímate? Je to zlý signál pre televíziu?
Nesúhlasím s tvrdením, že všetci, čo sú preč, nás opustili. Niektorí opustili, iní dostali výpoveď, ďalším nebola predĺžená zmluva. Sú to rozdielne prípady. Niektoré záležitosti boli naším rozhodnutím, napríklad pri Športových novinách a Reflexe. Tieto rozhodnutia sú ovplyvnené viacerými dôvodmi a v televíznom prostredí je to bežný jav. Slovensko nie je až také veľké a nie je tu toľko staníc, preto sa to vo veľkom rieši. Divákom to je v podstate jedno. Mali sme napríklad výbornú moderátorku správ Mariannu Ďurianovú. Je to škoda, že odchádza, ale na druhej strane máme veľmi dobrých ostatných moderátorov. Keď bola na materskej dovolenke, Markíza fungovala normálne aj bez nej. Markíza nie je závislá na jednej či dvoch osobách. Máme 500 zamestnancov a medzi nimi je veľa talentov.

Topky.sk: Je niekto, koho odchod vás mrzí?
Samozrejme, že ma odchody mrzia. Avšak nie v tých prípadoch, pri ktorých neboli dodržané zmluvy alebo keď chcel niekto oklamať Markízu. Vtedy o ľútosti nemôže byť vôbec reč. Ale na druhej strane, každý sa musí vyvíjať ďalej a je zodpovedný sám za seba. My nie sme žiadne väzenie, žijeme v slobodnej krajine a sme slobodná televízia. Ľudia tu majú dostatok slobody, ale musia dosahovať tie najlepšie výsledky. Sme najlepšia televízia a od našich ľudí očakávame čo najviac. Je ťažšie pracovať v Markíze ako v Jojke, RTVS, či TA3, lebo naše očakávania sú najvyššie. Niektorí to zvládnu, iní nie. Ale prirodzene som smutný z toho, keď niekto odíde. Zároveň po každom odchode môže niekto druhý dostať novú šancu a je to tak dobre. Človek tu nemusí pracovať až do dôchodku, ale aj môže. Túto otázku by ste mali položiť tým, ktorí Markízu opustili. Niektorí sa po troch dňoch ozvú, či sa nemôžu vrátiť späť. To už je ale neskoro.

Topky.sk: Môžete byť aj konkrétny?
Boli to napríklad dvaja redaktori. Došli na to, že lepšie by bolo ostať v Markíze, ale bolo už naozaj neskoro.

Topky.sk: Hovorí sa, že Danica Haláková prišla do TV Joj s hotovým námetom seriálu, ktorý robila počas svojho pôsobenia v Markíze. Vraj to bol hlavný dôvod, prečo musela odísť.
Dôvodom bolo, že si chcela založiť produkčnú firmu, aby mohla produkovať pre nás aj pre konkurenciu súčasne. A to samozrejme nejde. Rozlúčili sme sa s ňou po vzájomnej dohode, lebo každý sa musí držať určitých pravidiel.

Topky.sk: Usilovali ste sa odchádzajúcich zamestnancov v Markíze nejako udržať alebo to pre vás nebolo až také dôležité?
Samozrejme, snažíme sa niečo ponúknuť, ale nie vždy ide len o peniaze. Keď niekto chce odísť, tak odíde. Ak niekto chce zostať, tak zostane. Takže je to celkom jednoduché. Rozprávam sa so zamestnancami, každý môže za mnou prísť. Moje dvere sú stále otvorené. Ale ak si niekto myslí, že môže byť niekde inde bohatší a slávnejší, nech sa páči.

Topky.sk: Čo si myslíte o Vilovi Rozborilovi. Vyzerá to tak, že ste sa nerozišli v dobrom.
Nemôžem to takto povedať. Je veľmi dobrým moderátorom, ja som veľmi dobrým generálnym riaditeľom, rozumieme si dobre. Na profesionálnej úrovni nie sú žiadne problémy. On rešpektuje mňa, ja rešpektujem jeho, ale nezhodli sme sa.

Topky.sk: Myslíte si, že bude mať v Jojke úspech?
To sa ukáže až neskôr. Keby som videl do budúcnosti, tak by som mal lepšiu prácu. Ale nikto nevie dopredu, čo sa stane.

Topky.sk: Ľudia majú radi programy s charitatívnym rozmerom. Po zrušení Lampárne a Modrého z neba na vašich obrazovkách nič takéto nie je. Plánujete niečo také robiť?
Prirodzene. Za mnou môžete vidieť nové logo našej Nadácie televízie Markíza. Pripravujeme s ňou nové charitatívne projekty, ale plánujeme aj televízne relácie s nimi spojené. Je to ale dlhodobý projekt. Chceme ľudom pomáhať a nechceme byť len komerčné médium. Zamerať by sme sa chceli hlavne na pomoc deťom. V nasledujúcich mesiacoch aj rokoch budeme klásť našu nadáciu na prvé miesto.

Topky.sk: Na obrazovkách boli úspešné aj tanečné projekty. Neuvažovali ste možno nad Bailandom, ktoré predstavuje akúsi kombináciu?
Na všetko treba ísť postupne. Teraz máme Hlas. Bol som v štúdiu v Prahe a zúčastnil som sa nakrúcania. Je to zábavné a vtipné. Máme dobrých koučov. Majk Spirit a Michal David vedú svoje malé vojny, Marta a Dara sedia v dvojkresle. Diváci budú prekvapení, lebo je to zábavnejšie ako predchádzajúca séria. Je to veľmi živé. A čo bude budúci rok, na to je ešte čas. Riešime záležitosti zhruba v šesťmesačnom predstihu, teraz premýšľame, čo bude v lete a na jeseň.

Topky.sk: Akýmisi piliermi Markízy sú Televízne noviny a seriály Búrlivé víno a Chlapi neplačú. Máte v zálohe niečo ďalšie?
Máme dva najúspešnejšie seriály na Slovensku, a tak to aj ostane. Produkujeme ďalší seriál s názvom Doktori, zároveň máme ešte veľa ďalších projektov, ktoré sa vyvíjajú, ale je ešte príliš skoro o nich hovoriť. 

Topky.sk: Ako hodnotíte svoju konkurenciu? Čo vám pripadá zaujímavé a naopak, čo je podľa vás zbytočné?
V médiách vôbec nehodnotím konkurenciu. Na určité veci mám, pochopiteľne, svoj názor. Niektoré sú dobré, iné nie, ale nepoviem to verejne. Diváci sami hodnotia, čo si o programoch myslia.

Topky.sk: Ešte stále dochádzate do Bratislavy? Plánujete sa tu usadiť?
Prišiel som, aby som zostal. Niekedy večer zostávam tu, inokedy idem do Rakúska. Je to veľmi flexibilné. Ale môj voľný čas je obmedzený.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu