Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Šok na dražbe: Cena holuba sa vyšplhala na sumu, z akej by ste si žili ako králi

Zlatý princ Zobraziť galériu (4)
Zlatý princ (Zdroj: Youtube/nikolaasgyselbrecht)

BRUSEL - Poštový holub menom Zlatý princ je absolútnou hviezdou na belgickom dražobnom trhu s holubmi. Do konca dražby síce ostáva ešte pár dní, ale už teraz sú ľudia za holuba ochotní zaplatiť viac ako 270-tisíc eur! Na to, prečo je holub taký vzácny, sme sa spýtali Daniela Krajčíka, zástupcu spoločnosti PIPA pre Slovensko.

Vaše tipy

Za Zlatého princa už teraz záujemcovia v aukcii najväčšej a najznámejšej aukčnej spoločnosti PIPA (z anglického Pigeon Paradise), ktorá má svoje sídlo v Belgicku, ponúkajú 272-tisíc eur. Dražba holuba končí 4. marca 2017 a jeho cena môže byť o pár dní ešte vyššia. 

Najstaršieho československého holuba zabila kuna: Pochádzal z Košíc a lietal už za Husáka!

Ako Topkám vysvetlil Daniel Krajčík z PIPA, cena holuba nie je pre odborníka až taká zarážajúca. Najlepšie holuby sveta, aké sa dražia cez PIPA, majú hodnotu domu. Patria medzi svetovú špičku.

„Sumy, ktoré záujemcovia z celého sveta investujú, sa veľakrát vymykajú z chápania bežného človeka. Keďže túto sumu určil trh, celkom určite nemožno hovoriť o ‚predraženom‛ holubovi,“ vysvetľuje Krajčík. „Vyvolávacia cena bola 200 eur a už prvý aukčný deň sa suma vyšplhala na 224-tisíc eur,“ dodal.

Šok na dražbe: Cena
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: PIPA)

 

„Keďže ide o aukciu, akceptuje sa vždy najvyššia ponuka. Pokiaľ je cena nízka, záujemcov býva veľa. V prípade Zlatého princa sa od sumy 140-tisíc eur v aukcii prebíjajú traja potencionálni záujemcovia – čínsky chovateľ Sky Chen, Juhoafričan Mark Kitchenbrand a rumunský milionár a majiteľ kasín Florea Sorin,“ dopĺňa.

Podľa Krajčíka zvykne rásť cena holubov najmä v posledných minútach aukcie. Napríklad, holuba Lea Heremansa kúpil záujemca za neuveriteľných 310-tisíc eur a stal sa doposiaľ najdrahším holubom sveta.

„Majiteľom Zlatého princa je známy belgický chovateľ Gino Clicque. Ten momentálne predáva celý svoj chov - celkovo 405 holubov. Zlatý princ na pozícii číslo jeden je najdrahším holubom tejto aukcie,“ spresňuje.

Šok na dražbe: Cena
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Youtube/nikolaasgyselbrecht)

Paradoxne, žiadny pretek nevyhral

Štvorročný šampión Gina Clicqua sa už ako ročný stal najlepším holubom Belgicka na dlhých tratiach, čo sú vzdialenosti presahujúce 500 kilometrov, približuje Krajčík. „Žiadny pretek síce nevyhral, ale na troch národných pretekoch získal jedenkrát tretiu cenu, na ďalšom štvrtú cenu a na treťom štrnástu cenu, vždy proti tisíckam konkurentov. Súčtom týchto top výkonov získal titul najlepšieho holuba na dlhých tratiach, a to hneď v prvom roku pretekárskej kariéry!“ zdôvodňuje zástupca PIPA.

Dynastia víťazov

Podľa slov Krajčíka nie je zaujímavý len holub samotný, ale aj jeho rodokmeň, ktorý je plný šampiónov. Jeho starý otec z otcovej strany bol druhým esom Belgicka na stredných tratiach v roku 2010 a v rodokmeni sa nachádzajú víťazi pretekov proti viac ako 10-tisícke holubov!

Šok na dražbe: Cena
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Youtube/nikolaasgyselbrecht)

„Nový majiteľ už s týmto holubom pretekať nebude. Po vypustení by jednoducho uletel k svojmu pôvodnému majiteľovi, tak, ako vždy, keď bol vypustený na pretekoch a bolo by po investícii. Preto tieto holuby končia vo voliérach zámožných chovateľov, ktorí sa spoliehajú na to, že potomkovia takéhoto holuba zdedia vzácne vlastnosti a stanú sa z nich noví šampióni. Na to však treba aj kus šťastia, pretože ako chovatelia poštových holubov dobre vedia, genetika je vec veľmi zložitá. Jedna plus jedna takmer nikdy nie sú dve a často ani jeden a pol. U holubov si kupujete predovšetkým nádej a už mnohokrát sa potvrdilo, že odchovy sa ani len nepriblížili výkonom svojho predchodcu,“ hodnotí Krajčík, ktorý však v prípade Zlatého princa nestráca optimizmus. Či sa však stane zakladateľom budúcej dynastie víťazov, to sa dozvieme až o 2-3 roky. 

Viac o téme: DražbaPoštový holubZlatý princ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu