Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Túlavé diviaky opäť ohrozujú žilinské sídlisko: Obyvatelia ich kŕmia!

Diviačica s mladými na prechádzke sídliskom
Diviačica s mladými na prechádzke sídliskom (Zdroj: Tip čitateľa)

BRATISLAVA/ŽILINA – Žilinské sídlisko Hájik opäť obývajú túlavé diviaky. Ani zábrany, ktoré mesto postavilo ešte vlani, neochránili Žilinčanov pred nebezpečnou divou zverou. Problémom je zrejme aj nevhodný prístup obyvateľov, ktorí túlavé zvieratá prikrmujú.

Vaše tipy

Žilinčania zo sídliska Hájik sa už miesiace nemôžu zbaviť drzých diviakov. Tí zrejme „vďaka“ motoristom v horách stratili plachosť a nedostatok potravy ich vyhnal do ulíc sídliska. Okrem toho, že zvieratá vyjedajú miestne smetiaky, kŕmia ich aj samotní obyvatelia. Do redakcie nám prišla fotka od čitateľky, na ktorej vidieť samicu spolu s malými diviakmi, ako si v zástupe spokojne kráčajú po sídlisku.

 

Túlavé diviaky opäť ohrozujú
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

 

Diviaky začali obyvateľov Hájika strašiť už pre dvoma rokmi, na sídlisko prichádzali kvôli nedostatku potravy. Potom ako začali byť príchody divej zvery pričasté mesto nasadilo okolo sídliska pachové zábrany a vybudovalo plot. Ani ten však nezabránil diviakom návrat a našli si inú cestu. „Všetko malo svoj význam, aj plot. A aj do budúcnosti bude mať svoje opodstatnenie. Opatrenia však neboli natoľko účinné, aby zver odišla. Lebo stále je naučená na prikrmovanie, je vychovávaná k tomu, aby tam chodila,“ povedal vlani žilinský primátor Igor Choma.

Minulú zimu bola zorganizovaná veľká sídlisková poľovačka, ktorej sa zúčastnilo 42 poľovníkov a honcov. Odstrel bol úspešný a poľovníkom sa vtedy podarilo zastreliť troch dospelých diviakov. Už vtedy však varovali, že pokiaľ sa diviaci objavia znova, odstrel zopakujú. „Odlovili sme, čo sme chceli. Zastrelili sme dve diviačice a jedného kanca, také, čo ohrozovali ľudí. Inak tie prasce sú neškodné, len tie dospelé sme strelili, aj pre obavy ľudí. Teraz bude pokoj a uvidíme, za koľko sa vrátia,“ povedal predseda miestneho poľovníckeho združenia Hubertus Miroslav Šoška.

Diviaky sa na sídlisku objavili už vlani

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu