Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hrdina SNP: Urobil riskantný krok a z banky presunul tri miliardy, krutá pomsta gestapa

Imrich Karvaš Zobraziť galériu (4)
Imrich Karvaš (Zdroj: Wikipedia)

BRATISLAVA - Dnes uplynulo 115 rokov od narodenia (25. februára 1903) právnika, vysokoškolského pedagóga a prvého guvernéra Slovenskej národnej banky (SNB) Imricha Karvaša, ktorý zabezpečoval prípravu SNP po finančnej a hospodárskej stránke. Zapojil sa do protifašistického odboja a nariadil predisponovanie troch miliárd korún z SNB v Bratislave do jej filiálky v Banskej Bystrici. Taktiež nariadil presun iných zásob počas druhej svetovej vojny, čo neuniklo pozornosti gestapa a skončil v koncentračných táboroch v Nemecku. Jeho pohnutý život pokračoval aj po tom, čo sa dostali k moci komunisti.

Vrchol najobľúbenejšieho politika Dubčeka: Mimoriadny úspech, o pár mesiacov bolo po všetkom

Prof. JUDr. Imrich Karvaš pochádzal z Varšian, dnešného Kalinčiakova v okrese Levice. Maturoval na skalickom gymnáziu a študoval na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Na Právnickej fakulte od roku 1925 pôsobil ako asistent, neskôr získal štipendium, ktoré mu umožnilo študovať hospodárske právo na parížskej a štrasburskej univerzite.

Jeho kariéra však pokračovala zdarne aj po návrate na Slovensko. V roku 1930 získal titul docenta, o štyri roky neskôr sa stal mimoriadnym profesorom, potom univerzitným profesorom a pôsobil aj ako dekan Právnickej fakulty. Neznámy mu nebol ani svet politiky. Zapájanie sa do riadenia národohospodárskych inštitúcií a bánk mu v roku 1938 vynieslo najprv ministerstvo bez kresla v úradníckej vláde generála Syrového a potom aj post ministra priemyslu, obchodu a živností.

Imrich Karvaš

Po vzniku prvej Slovenskej republiky v marci 1939 sa stal prvým guvernérom Slovenskej národnej banky. Od roku 1942 zastával funkciu predsedu Najvyššieho úradu pre zásobovanie a zaslúžil sa o priaznivý vývoj slovenskej ekonomiky v období druhej svetovej vojny. Slovenské národné povstanie bolo financované zo zdrojov SNB, ktoré nechal do filiálky v Banskej Bystrici vopred presunúť práve Imrich Karvaš.

Hrdina SNP: Urobil riskantný
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SNK, DIKDA, Digitálny archív Slovenskej národnej knižnice)

Gestapo ho zatklo 3. septembra 1944 v Bratislave a cez Viedeň a Brno ho odvlieklo až do Berlína, kde bol vypočúvaný. Potom ho internovali v koncentračných táboroch Flossenbürg, Dachau, Innsbruck, Niederdorf a vo februári 1945 ho odsúdili na trest smrti. Nakoniec ale vojnu vďaka pádu nacistického režimu prežil.

Hrdina SNP: Urobil riskantný
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Hoci sa po návrate venoval opäť pedagogickej činnosti, zároveň pôsobil aj ako poradca vlády pre obnovu Slovenska. Pokojných povojnových dní si však dlho neužil. Keď po februári 1948 odmietol spoluprácu s komunistickou stranou, v máji 1949 ho zatkli, obvinili z velezrady a po vykonštruovanom súdnom procese odsúdili na dva roky väzenia a stratu majetku. Strávil rok vo väzení a domov ho prepustili s podlomeným zdravím. V roku 1953 bol vysťahovaný s celou rodinou z Bratislavy. V roku 1958 ho obvinili už druhýkrát a odsúdili ho za špionáž a velezradu na sedemnásť rokov väzenia.

Hrdina SNP: Urobil riskantný
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SNK, DIKDA, Digitálny archív Slovenskej národnej knižnice)

Našťastie o dva roky dostal amnestiu a v roku 1969 ho úplne súdne rehabilitovali. Zomrel v Bratislave 20. februára 1981 v dôsledku tretieho infarktu. Za jeho celoživotné dielo a zásluhy mu bolo in memoriam udelených niekoľko vyznamenaní. Od roku 1998 udeľuje Ekonomická univerzita v Bratislave vybraným osobnostiam Medailu Imricha Karvaša.

Viac o téme: Imrich Karvaš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu