Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Veľké obavy pracovníkov z EÚ po Brexite: Tri milióny v ohrození, čaká ich katastrofálny scenár?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Vlna neistoty zaplavuje Annu Wojdylovú, poľskú barmanku pracujúcu v Londýne, od chvíle, kedy si Británia odhlasovala odchod z Európskej únie. Budú sa jej dve maloleté deti, ktoré vyrástli v Británii, môcť ďalej uchádzať o pôžičky na štúdium na britských univerzitách? Bude musieť spoločne s manželom po 11 rokoch práce v Londýne predať dom, ktorý si práve kúpili? Opustiť zamestnanie? Pokúsiť sa o získanie občianstva?

VIDEO Najhlúpejšia Britka na svete: Zmätená dievčina vysvetľuje hlasovanie za brexit

Táto 41-ročná Poľka je len jednou zo státisícov zamestnancov z krajín EÚ v Británii, ktorí majú strach a sú zmätení, čo bude potom až ich adoptívna krajina začne dlhý proces rozväzovania mnohých svojich väzieb s kontinentálnou Európou, napísala agentúra AP.

"Keby išlo len o mňa, mohla by som sa vrátiť do Poľska," hovorí viditeľne nervózna Wojdylová, zatiaľ čo doplňuje zásoby v bare talianskej reštaurácie v londýnskej štvrti Camden. "Ale moje deti sú viac Briti než Poliaci. Do Poľska už nechcú jazdiť ani na prázdniny. A dokonca aj medzi sebou hovoria anglicky."

Zástanca zotrvania Británie v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Celá spoločenská trieda podnikateľov, robotníkov, študentov aj tých, ktorí to jednoducho chceli skúsiť, premenila Britániu na svoj domov od obdobia, čo Británia otvorila dvere svojim susedom v EÚ. A tí majú teraz pocit, že sa ich budúcnosť ocitla vo vzduchoprázdne.

Imigranti pritom pozmenili podobu Británie; londýnsku štvrť Kensington zmenili na predmestie Paríža, ospalé anglické mestá, ako je Boston, premenili na pobaltské enklávy a regály supermarketov po celej Británii naplnili poľským ležiakom a klobásami.

Na fotografii sú vlajky
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

"Osobne nedokážem povedať, čo sa pre mňa zmení," hovorí Andrea Cordarová, 21-ročná študentka, ktorá výsledky referenda prirovnala ku zvieravej nevoľnosti po tom, čo človek pokazí skúšku. "Musím len držať hlavu hore a dúfať v najlepšie."

Laurence Borelová, 36-ročná marketingová konzultantka z Francúzska, sa rozhodla nečakať, aby zistila, čo bude ďalej. O britský pas požiadala už v máji po viac ako 15 rokoch života v krajine. "Stavím sa, že oň žiada veľa ľudí," povedala s tým, že žiadosť o britský pas zvažovala už celé roky - a referendum ju pohlo k činu. "Nechcem sa vracať do Francúzska," dodala. "Môj život je tu."

Na pracoviskách a v školách po celej krajine manažéri rozoslali e-maily znepokojeným zahraničným zamestnancom a študentom, v ktorých ich uisťujú, že sa nič nezmení - teda zatiaľ. "Formálne proces opustenia EÚ potrvá najmenej dva roky," uviedla Oxfordská univerzita vo svojom vyhlásení. "Naši zamestnanci a študenti si môžu byť istí, že v krátkodobom horizonte neočakávame žiadne narušenie ich zamestnania alebo štúdia." V dlhodobejšom horizonte sa však životy odhadom troch miliónov obyvateľov krajín EÚ žijúcich v Británii môžu zmeniť v maličkostiach - i zásadných veciach.

Muž drží  transparent
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Prieskum, ktorý si zadal denník The Financial Times, zistil, že ak by sa terajšie britské imigračné pravidlá aplikovali na obyvateľov krajín EÚ, prevažná väčšina by stratila prácu a bola nútená krajinu opustiť. Čo je katastrofálna správa pre španielskych baristov, rumunských zberačov jahôd, nemeckých investičných bankárov - a priemyselné odvetvia, ktoré na nich závisia.

Najväčší dopad to môže mať na Poliakov; najväčšiu skupinu zahraničných zamestnancov z krajín EÚ v Británii. V súčasnosti tu žije odhadom 850.000 ľudí z Poľska, ktorí sem prišli hľadať výplaty a príležitosti presahujúce zďaleka to, čo by kedy mohli očakávať vo svojej post-komunistickej krajine. Tento prílev bol taký zásadný, že poľština je teraz druhým najčastejším jazykom v Británii.

Veľké obavy pracovníkov z
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Osud Poliakov v Británii predstavuje tak významnú domácu záležitosť v Poľsku, že prezident Andrzej Duda po britskom referende sľúbil, že poľskí predstavitelia "urobia všetko, aby udržali ich práva bez zmien" v nadchádzajúcich rokovaniach s britskými predstaviteľmi. "Verím, že britská vláda ocení príspevok, aký Poliaci prinášajú k rozvoju Britských ostrovov, a k ich spoločenskému a kultúrnemu životu," povedal Duda.

Podľa britského práva prisťahovalci z EÚ, ktorí v Británii žijú dlhšie ako päť rokov, môžu požiadať o trvalé povolenie na pobyt. V praxi sa tým ale zaťažovalo len minimum obyvateľov krajín EÚ, pretože na svoje pasy už tak mohli voľne cestovať a dosiahnuť vzdelanie, zdravotnú starostlivosť, dôchodky a ďalšie služby v Británii.

Viac o téme: Veľká BritániaEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu