Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VOĽBY 2016 Rozhodujúci deň pre Slovensko: ONLINE Účasť vraj trhá rekordy, napätie stúpa

Dnes si vyberáme svojich zástupcov do parlamentu na najbližšie 4 roky. Zobraziť galériu (67)
Dnes si vyberáme svojich zástupcov do parlamentu na najbližšie 4 roky.

BRATISLAVA - Slovensko dnes vyberá svojich zástupcov do parlamentu na najbližšie štyri roky. Vyše 4 milióny Slovákov dnes rozhodnú o ďalšom smerovaní krajiny a o tom, kto nám bude vládnuť. Voľby sú zatiaľ pokojné. V jednej obci chcel občan ukradnúť volebnú urnu. Pri volení sa však stalo aj nešťastie. Voľby sledujeme počas celého dňa ONLINE.

Volí sa dnes od 7.00 do 22.00. hodiny.

Volebné právo má približne 4,4 milióna Slovákov.

Kandiduje 23 politických strán, hnutí a koalícií.

V obci Babín sa obyvateľ pokúsil ukradnúť volebnú urnu.

Na Novohradskej v bratislavskom Ružinove zomrel starší muž, ktorý prišiel voliť.

Vaše tipy

Zaujalo alebo rozčúlilo vás niečo počas volieb? Chcete sa podeliť o zážitok alebo fotku z volieb? Neváhajte a napíšte nám na tipy@topky.sk.

Priebeh volieb sledujeme ONLINE

23:25 Tento online prenos skončil. Sledujte s nami náš Nočný ONLINE a ďalšie novinky.

23:10 Priebeh dnešných volieb do Národnej rady SR bol pokojný a bez vážnych incidentov. Skonštatoval to predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány. 

23:05 Na Slovensku sa končí obdobie vlády jednej strany. Po zverejnení prvých odhadov (exit poll) to novinárom v centrále Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) dnes povedal jeho predseda Ján Figeľ. „Toto obdobie sa evidentne darí zavŕšiť a ja verím, že nastane obdobie lepšie,“ vyhlásil.

23:02 Ľudová strana naše Slovensko – Marian Kotleba počas volebnej noci nezriadila volebný štáb, členovia vedenia sledujú priebeh volieb individuálne alebo v malých skupinách, uviedol podpredseda strany Rastislav Schlosár.

22:57 Strana #Sieť je nemilo prekvapená z výsledkov exit pollu, ktorý pre televíziu Markíza pripravila agentúra Focus. V ňom sa so 6,7 percentami umiestnila za Kotlebovou stranou so 6,8 percentami. "Zatiaľ sa ukazuje, že ľudia si asi volili radikálnu zmenu. Takýto výsledok asi nečakal nikto," povedal na krátkom brífingu vo volebnej centrále podpredseda strany Andrej Hrnčiar. Predseda strany Radoslav Procházka pred novinárov neprišiel.

22:53 Opozičná SaS má eminentný záujem zostaviť pravicovú reformnú vládu, akúkoľvek spoluprácu so Smerom-SD liberáli odmietajú. Predseda SaS Richard Sulík to povedal krátko pred zatvorením volebných miestností. Sulík zároveň odmietol spoluprácu so ĽS-NS Mariana Kotlebu.

22:50 Béla Bugár verí, že sa exit polly mýlia a skutočné výsledky volieb budú iné. "Nemyslím si, že takéto zloženie parlamentu by bolo prospešné pre Slovensko, pre jeho smerovanie a charakter," povedal na tlačovej konferencii po zverejnení prvých exit pollov.

VOĽBY 2016 Rozhodujúci deň
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: topky)

22:45 Výsledok je veľmi dobrý, ale zatiaľ netrpím radosťou. Reagoval po zverejnení výsledkov exit pollu, ktorý pre televíziu Markíza pripravila agentúra Focus, líder OľaNO-NOVA Igor Matovič. Hnutie podľa prieskumu získalo 11,2 percenta. "Nič nám dobrý výsledok nepomôže, ak Kotleba spôsobí, že nám bude vládnuť Smer," podotkol Matovič.

22:40 Výsledky exit pollu agentúry Focus pre TV Markízu priniesli prvé volebné prekvapenia. Podľa komentátora Juraja Hrabka však nie sú smerodajné. Čísla sa môžu meniť najmä pri stranách na hranici zvoliteľnosti.Do NR SR by sa podľa exit pollu dostalo až deväť strán. To by bol po roku 2002 rekordný počet. Hrabko toto číslo berie s rezervou. „Pri nižších číslach vie byť exit poll nepresný,“ povedal Hrabko.

22:35 Líder KDH Ján Figeľ výsledok exit pollu, ktorý pre televíziu Markíza pripravila agentúra Focus, komentovať nechce. Ako však uviedol na tlačovej konferencii, želá si, aby KDH malo viac ako päť percent, ktoré ukázal prieskum.

22:25 Veľmi zlý výsledok pre SDKÚ-DS, tak komentoval prvé výsledky exkluzívneho exitu pollu Focusu pre Televíziu Markíza po 22:00 predseda strany Pavol Frešo. V ňom má SDKÚ-DS necelé jedno percento. „Je to niečo, čo sme nečakali, keď sme robili kampaň. Na druhej strane, SDKÚ-DS sa ako jediná strana jasne zastala v tejto kampani všetkých európskych hodnôt,“ pokračuje Pavol Frešo.

VOĽBY 2016 Rozhodujúci deň
Zobraziť galériu (67)

22:20 Ak sa Marian Kotleba a jeho Ľudová strana Naše Slovensko dostane do parlamentu, bude to výsledok strašenia migrantmi, ktoré posledné mesiace predvádzal vládny Smer-SD. Myslí si to podpredseda Mosta-Híd Zsolt Simon. Podľa exit pollu, ktorý zverejnila televízia Markíza, by kotlebovci získali 6,8 percenta hlasov a znamenalo by to 11 poslaneckých mandátov.

VOĽBY 2016 Rozhodujúci deň
Zobraziť galériu (67)

22:15 Víťazom dnešných parlamentných volieb sa podľa exit pollu, ktorý pre televíziu Markíza pripravila agentúra Focus, stala strana Smer-SD so ziskom 27,3 percenta hlasov. Na druhom mieste skončila SaS s 13,3 percentami, prvú trojku uzatvára OĽaNO-NOVA s 11,2 percentami.

VOĽBY 2016 Rozhodujúci deň
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: MARKIZA)

22:10 Nie je podstatný náš výsledok. Ak Smer-SD nebude v budúcej vláde, tak to bude úspech. Vyhlásil to dnes líder hnutia OľaNO-NOVA Igor Matovič po príchode do centrály. „Môj jediný cieľ je, aby Smer-SD nebol v budúcej vláde. Nič iné ma nezaujíma. Aj keď budeme mať päť percent a Smer-SD nebude v budúcej vláde, ja som spokojný,“ uviedol Matovič.

VOĽBY 2016 Rozhodujúci deň
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: topky)

22:05 Cieľom strany Sloboda sa Solidarita je vo voľbách dosiahnuť aspoň šesť percent, a teda zisk 12 mandátov v Národnej rade SR. "Sme celkom dobrej nádeje, že tento cieľ sa dnes podarí splniť," uviedol dnes približne pol hodinu po svojom príchode do volebnej centrály strany v Liberálnom dome v Bratislave šéf strany Richard Sulík. 

SAS prvý krátky brífing
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: Ján Hargaš)

22:03 Väčšina volebných miestností pre parlamentné voľby sa zatvorila. Výnimkou je len volebná miestnosť na obecnom úrade v Chorvátskom Grobe v okrese Senec, ktorú zatvoria až o 22.15 h. Dôvodom je, že miestnosť dnes otvorili až o 7.15 h.

VOĽBY 2016 Rozhodujúci deň
Zobraziť galériu (67)

22:00 Informácie o vysokej volebnej účasti naznačujú, že tieto parlamentné voľby budú mať relevantný výsledok a zvolený parlament bude rešpektovaný. Povedal to prvý podpredseda Slovenskej národnej strany (SNS) Jaroslav Paška, ktorý je pre očakávanú vysokú volebnú účasť rád, že slovenskí občania konečne pochopili, že má zmysel chodiť voliť. "Je dobré, keď sa výber zástupcov ľudu urobí poctivo a seriózne," skonštatoval.

21:55 Pre Procházku je dnes dôležité číslo volebnej účasti

Indikuje, či vôbec a v akom rozsahu ľudia ešte veria možnosti svojím vlastným hlasom na Slovensku niečo zmeniť. Šéf strany má pocit, že bude toto číslo dobré. To, že ľudia možno prišli k volebným urnám v prekvapujúco vysokom počte, je podľa neho veľmi dôležitý odkaz aj do budúcnosti, ktorá zrejme nebude úplne jednoduchá. „Ale myslím si, že je dobré nastaviť latku očakávaní primerane faktu, že kandidujeme po prvýkrát a je to preto všetko otvorené,“ dodal.

VOĽBY 2016 Rozhodujúci deň
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: topky)

21:45 Podstatné je, aby Slovensko malo dobrý výsledok a malo šancu na stabilnú a zodpovednú politiku, lebo má veľa domácich aj zahraničných úloh. Po príchode do volebnej centrály KDH to dnes vyhlásil líder hnutia Ján Figeľ.

VOĽBY 2016 Rozhodujúci deň
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

21:40 Do volebnej centrály strany Sieť v bratislavskom hoteli Devín sa akreditovalo 92 novinárov, medzi nimi je mnoho aj zo zahraničia. Sú medzi nimi napríklad žurnalisti z BBC News, Financial Times, Agence France Presse (AFP), Thomson Reuters, ORF Radio či z českých Mladá Fronta Dnes, z Českej televízie či českých Hospodářskych novín.

21:35 Predseda strany Most-Híd Béla Bugár prišiel do svojej volebnej centrály. Pozvaných je približne 270 hostí, sú to prevažne členovia strany či sympatizanti a ľudia, čo za stranu v dnešných voľbách kandidujú.

VOĽBY 2016 Rozhodujúci deň
Zobraziť galériu (67)

21:30 Vo všetkých troch bratislavských mestských častiach za Dunajom boli dnešné parlamentné voľby pokojné. V okrskoch v Rusovciach, Jarovciach a Čunove dnes volili viac ako dve tretiny oprávnených voličov.

21:15 Aj krátko pred zatvorením volebných miestností je priebeh dnešných parlamentných volieb v severnej časti Nitrianskeho kraja pokojný. Podľa slov zapisovateľky Okresnej volebnej komisie v Topoľčanoch Zuzany Chudej neboli zaznamenané žiadne sťažnosti či incidenty.

20:45 Obrovský nápor voličov zaznamenáva vďaka svetovému poháru v Jasnej obec Demänovská Dolina. Turisti merajú z dejiska pretekov najmenšiu vzdialenosť práve do tamojšej volebnej miestnosti. S voličským preukazom tu volilo už viac ako 1000 ľudí, pričom zoznam oprávnených voličov obsahuje menej ako 300 mien obyvateľov obce.

20:35 Voľby v južných okresoch Nitrianskeho kraja majú pokojný priebeh, zatiaľ ich nenarušili žiadne problémy či incidenty. Jednotlivé okrskové komisie vo viacerých mestách i obciach avizujú vysokú účasť voličov.

20:25 Do volebnej centrály strany Sieť v bratislavskom hoteli Devín sa akreditovalo 92 novinárov, medzi nimi je mnoho aj zo zahraničia. Sú medzi nimi napríklad žurnalisti z BBC News, Financial Times, Agence France Presse (AFP), Thomson Reuters, ORF Radio či z českých Mladá Fronta Dnes, z Českej televízie či českých Hospodářskych novín.

19:48 V jednej z volebných miestností v Senci, v okrsku číslo 6, v mestskej časti Svätý Martin, vypadla dnes poobede elektrina. Aby nebol narušený priebeh parlamentných volieb ani vo večerných hodinách, na pomoc prišli hasiči s elektrickým agregátom.

Informovala o tom Jana Maczeáková z Mestského úradu v Senci. "Elektrika vypadla aj v inej volebnej miestnosti v Senci, stalo sa to však za vidna a problém sa podarilo do zotmenia vyriešiť," podotkla Maczeáková.

19:24 Exprezident Ivan Gašparovič pre Českú televíziu priznal, že volil Smer.

19:14 V Tatrách riešili problém s nedostatkom hlasovacích lístkov

Volebná účasť vo Vysokých Tatrách je veľká, najmä vďaka množstvu turistov. Tí prichádzajú voliť s voličskými preukazmi. V Starom Smokovci museli vo večerných hodinách riešiť problém s nedostatkom hlasovacích lístkov. „Všetky okrsky hlásia veľký počet hlasovacích preukazov. Preto nám museli doviezť ďalších 500 hlasovacích lístkov,“ uviedla Anna Jurečková, zodpovedná za organizáciu volieb v meste Vysoké Tatry. Podľa nej väčšina z voličov, ktorí dnes odvolili v parlamentných voľbách, boli turisti a prichádzali s voličskými preukazmi.

19.05 Aj v malej dedinke Dolný Lopašov pri Piešťanoch je nával.

VOĽBY 2016 Rozhodujúci deň
Zobraziť galériu (67)

VOĽBY 2016 Rozhodujúci deň
Zobraziť galériu (67)

19:01 Na košickom sídlisku Ťahanovce, je necelé štyri hodiny pred uzavretím volebných miestností, účasť pomerne slušná. „Už odvolilo 50 percent oprávnených voličov a ľudia stále chodia,“ hovorí člen volebnej komisie Miloš Ihnát. Podobne to vyzerá i v ďalších košických mestských častiach.

18:43 Medializované informácie o údajnom kupovaní hlasov na košickom sídlisku Lunik IX sa nepotvrdili. "Máme bezproblémový priebeh, ani na Luniku IX sa nič nepotvrdilo, boli sme tam za okresnú komisiu," uviedol podpredseda Obvodnej volebnej komisie v Košiciach Viliam Beňo. Menšie zaznamenané sťažnosti voličov sa podľa neho týkali podpisovania na hárky pri prevzatí hlasovacieho lístka, a to v rámci zákona o ochrane osobných údajov. V Košiciach je 197 volebných okrskov.

18:42 Pokojný priebeh dnešných parlamentných volieb bez vážnejších problémov hlásia okresné volebné komisie v Košickom kraji. Účasť voličov je priebežná a štandardná, podľa očakávaní by mohla byť celkovo nadpolovičná.

18:38 Jeden z voličov sa odmietol podpísať, komisia mu aj tak dovolila odvoliť

18:34 Odvoliť na Mestský úrad do Vysokých Tatrách dnes prišli aj svadobčania. Pár z Košíc si svoje áno povedal v Ľadovom dóme na Hrebienku, bezprostredne po tom sa spolu so všetkými 25 dospelými svadobnými hosťami vybrali hlasovať do Starého Smokovca. Novomanželia veria, že v prípade sobáša ide o správnu voľbu na celý život. „Vyšlo to celé tak spontánne, povedali sme si, že sa v tento deň rozhodneme či už na celý život alebo na ďalšie volebné obdobie. Myslím si, že pre nás a pre našich svadobných hostí je to také spestrenie,“ uviedla nevesta Lucia Rusnáková. Ako s úsmevom dodal jej manžel Štefan, verí, že nevestino „áno“ nie je voľbou na štyri roky.

Mladomanželia počas volebného aktu
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: SITA)

Mladomanželia počas volebného aktu
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: SITA)

18:28 Pacienti v bratislavskej nemocnici už odvolili

V najväčšom zdravotníckom zariadení na Slovensku – Univerzitnej nemocnici Bratislava sa voľby už skončili. Pred 18.00 hodinou to oznámila hovorkyňa UNB Petra Stano Maťašovská. "Zapojilo sa do nich 177 ľudí, najmä hospitalizovaní pacienti. Volili aj službukonajúci zamestnanci,“ informovala hovorkyňa. Podmienkou bol platný voličský preukaz alebo totožný volebný okrsok. Priebeh volieb bol podľa Stano Maťašovskej pokojný. "Členovia volebnej komisie od rána navštevovali pacientov priamo na izbách vo všetkých piatich nemocniciach UNB podľa nahláseného záujmu," priblížila. 

Francúz so slovenským občianstvom
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: TASR)

18:20 Tvrdohlavý volič

V obci Šarovce v Levickom okrese musela okrsková volebná komisia riešiť problém s voličom, ktorý odmietol odovzdať nepoužité volebné lístky. Podľa slov podpredsedníčky komisie Judity Antalíkovej sa jej členovia snažia ľudí usmerňovať, aby vedeli, kam majú vhodiť svoj hlas a čo urobiť so zostávajúcimi lístkami. „Sú na to vyčlenené dve osoby, ktoré ľudí usmerňujú. Stalo sa nám, že jedna osoba bola tvrdohlavá, odmietla vložiť nepoužité listiny do urny a vzala si ich so sebou. Ale nejde o nič vážne, urobil sa zápis a voľby pokračujú ďalej,“ uviedla Antalíková.

18:19 Na severozápade Slovenska sú voľby zatiaľ pokojné.

18:18 Na priebeh dnešných parlamentných volieb dohliada aj šesť členov pozorovateľskej misie Úradu OBSE pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR). Misia venuje pozornosť implementácii nového slovenského zákona o voľbách a nezávislosti a vyváženosti mediálneho prostredia.

18:16 Voliť bol aj poslanec Miroslav Beblavý (Sieť) s deťmi.

VOĽBY 2016 Rozhodujúci deň
Zobraziť galériu (67)

18.12 Sú situácie, keď má človek väčšiu motiváciu ísť voliť, tak ako dnes. Po svojom hlasovaní vo voľbách do NR SR to uviedol Frédéric Miskiewicz, Slovák s francúzskymi koreňmi. Miskiewicz, ktorého otec je Francúz poľského pôvodu a mama Slovenka, žije na Slovensku už od roku 1995. Na voľbách sa zúčastňuje pravidelne. „Vážim si právo voliť, je to právo za ktoré tiekla krv a ľudia zomierali,“ pripomenul. 

17:54 Okresná volebná komisia v Piešťanoch sa dnes zaoberala prípadom z mestečka Vrbové, kde neznámy páchateľ pred volebnou miestnosťou na Ulici SNP nalepil hanlivý odkaz proti jednej z kandidujúcich strán.

Podľa predsedu komisie Tomáša Drobného bola na miesto privolaná polícia, zároveň bolo v tejto záležitosti podané trestné oznámenie a informovaná bola aj Štátna komisia pre voľby. Podľa hovorkyne polície v Trnavskom kraji Márie Linkešovej polícia prípad rieši ako priestupok podľa zákona o volebnej kampani.  

17:20 Väzňov voľby nezaujali

V ústave na výkon trestu odňatia slobody v Banskej Bystrici, v mestskej časti Kráľová, si momentálne odpykáva trest 693 odsúdených. Právo voliť malo 620 z nich, pričom túto možnosť využilo len 32.

VOĽBY 2016 Rozhodujúci deň
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: Foto: Jám Zemiar)

17:10 V okrese Svidník prebiehajú voľby korektne. Takto ich charakterizoval predseda okresnej volebnej komisie Cyril Dudáš. Podľa jeho odhadu k urnám mohlo prísť doteraz okolo 30 percent voličov.

17:09 Parlamentné voľby na Šariši prebiehajú bez problémov. Okresné volebné komisie v okresoch Prešov, Sabinov, Bardejov, Svidník a Stropkov nedostali žiadne podnety na porušovanie moratória alebo v súvislosti s kupovaním hlasov.

VOĽBY 2016 Rozhodujúci deň
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: Foto: Jám Zemiar)

17:07 Vo viacerých volebných krskoch hlásia občania zmätok pri vydávaní volebných lístkov. Viacerí nahlasujú, že nedostali lístky všetkých strán. A dokonca niektorí dostali viac lístkov jednej strany.

17:00 Volebná účasť by podľa prvých odhadov mala určite prekročiť 60 percent. V minulý voľbách bola niečo nad 59%, voľby predtým 58%.

VOĽBY 2016 Rozhodujúci deň
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: Foto: Jám Zemiar)

16:55 Slovenským voľbám sa významne venuje aj Česká televízia. V reportáži uviedla, že Smer bude v najlepšom musieť vytvoriť koaličnú vládu. V hre však zostáva aj pravicová vláda.

16:50 Rekordná účasť v Bratislave

Z mnohých bratislavských mestských častí dnes hlásia dobrú volebnú účasť. V Novom Meste už napríklad museli do viacerých volebných okrskov pridávať i zásteny, aby uspokojili záujem prichádzajúcich voličov. Pre TASR to povedal hovorca novomestskej samosprávy Marek Tettinger.

VOĽBY 2016 Rozhodujúci deň
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: Foto: Jám Zemiar)

"Prichádza veľa ľudí a tvoria sa rady," tvrdí i hovorkyňa Starého Mesta Nora Gubková. Dodáva, že voľby však prebiehajú v mestskej časti pokojne a zatiaľ museli vo volebných komisiách riešiť len to, že niektorí ľudia neprišli s občianskymi preukazmi, ale s pasmi.

Vyšší počet voličov hlásia i zvyšné dve veľké mestské časti, Ružinov a Petržalka. V Devínskej Novej Vsi museli zase pridávať i plastové vrecia na nepoužité hlasovacie lístky, lebo urny už mali plné.

VOĽBY 2016 Rozhodujúci deň
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: Foto: Jám Zemiar)

16:48 Na rómskom sídlisku Dúžavská cesta v Rimavskej Sobote je volebná účasť do týchto chvíľ vysoká. Potvrdil to podpredseda miestnej okrskovej volebnej komisie Filip Schwarz. „Priebeh volieb je tu na sídlisku pokojný. Voliči začali chodiť približne od 7.45 h a účasť je zatiaľ vysoká,“ uviedol Schwarz s tým, že okrsková komisia doposiaľ nezaznamenala žiadne problémy ani nedostatky.

VOĽBY 2016 Rozhodujúci deň
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Sídlisko Dúžavská cesta sa nachádza na okraji Rimavskej Soboty a žije v ňom približne tisíc obyvateľov. Podľa údajov okrskovej komisie je pre aktuálne voľby v zozname zapísaných 607 voličov.

16:44 Na francúzskej televízii France 24 bola diskusia s Radovanom Geistom a predsedom KDH Jánom Figeľom o slovenských voľbách. Hostia sa bavili o prípadnej zmene a Ficovej kampani, ktorá bola postavená na utečencoch.

16:33 V Pezinku chcela žena hlasovať aj v neexistujúcom referende

Parlamentné voľby v Pezinku prebiehajú podľa tunajších volebných komisií veľmi pokojne. Prekvapenie však vyvolal prípad staršej ženy, ktorá sa domáhala ďalšej volebnej miestnosti, kde malo prebiehať údajné referendum o zákaze hracích automatov na území mesta. "Bola nakoniec veľmi prekvapená, keď sme jej vysvetlili, že v Pezinku takéto referendum nie je," povedal pre TASR pezinský primátor Oliver Solga. V Pezinku podľa primátora odhadujú vysokú volebnú účasť. Voliť chodia najmä mladí ľudia.

Voľby v obci Čičava
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: SITA)

16:32 Predĺženie hlasovania v Chorvátskom Grobe moratórium neovplyvní

Predĺženie hlasovania v jednej z volebných miestností v obci Chorvátsky Grob okres Senec podľa predsedu Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduarda Báránya neovplyvní volebné moratórium. To by sa podľa neho predlžovalo v prípade, ak by prišlo k zdržaniu o niekoľko hodín a vo väčšom počet volebných miestností. Ako uviedol, je na rozhodnutí okrskových komisií, či v takýchto prípadoch nechajú volebnú miestnosť otvorenú dlhšie.

16:28 Mladomanželia sa nenechali zahanbiť a prišli voliť rovno zo svadby.

Svadobný deň si spestrili voľbami

16:23 Pani Nadežda nám napísala: "Som vo volebnej komisii v Topoľčanoch. Moje dospelé deti žijú v zahraničí dcéra v Sydney  a syn v Stockholme. Keďže volili poštou, mala som tú možnosť, že som hlasovacie lístky mojich detí vhodila  do urny ja - ich mama. Bol to úžasný pocit a som rada, že majú záujem  o domov a nie je im ľahostajné, ako to bude so Slovenskom ďalej..."

VOĽBY 2016 Rozhodujúci deň
Zobraziť galériu (67)

16:22 Do volebných miestností v okolí Jasnej museli dodať hlasovacie lístky

Parlamentné voľby sú v mestách a obciach na Liptove zatiaľ pokojné. Jednotlivé okrskové volebné komisie do tejto chvíle nezaznamenali žiadne podnety či narušenia priebehu volieb. V Liptovskom Mikuláši je vyšší počet voličov s voličskými preukazmi. "Všetko je v poriadku. Na niektorých okrskoch sme akurát zaznamenali zvýšený záujem zo strany voličov - turistov, tak ako sme predpokladali. Vyšší záujem je napríklad v Demänovskej Doline, Demänovej, Bodiciach či Pavčinej Lehote. Tu sme aj dodávali hlasovacie lístky, pretože ich bolo nedostatok," povedal zapisovateľ okresnej volebnej komisie v Liptovskom Mikuláši Martin Králik.

16:20 Odvolil aj primátor Martina a podpredseda #Siete Andrej Hrnčiar.

VOĽBY 2016 Rozhodujúci deň
Zobraziť galériu (67)

16:17 V Karlovej Vsi volia aj vysokoškoláci z Mlynskej doliny

Vysokoškoláci bývajúci v bratislavskej Mlynskej doline, ktorí sa rozhodli v dnešných voľbách do NR SR voliť na hlasovací preukaz mimo svojho trvalého bydliska, to do najbližšej volebnej miestnosti majú cez kopec. Do budovy Základnej umeleckej školy (ZUŠ) na Karloveskej ulici prichádzajú priebežne počas celého dňa.

15:59 Hrnčiarovce nad Parnou

Na deň volieb len tak skoro nezabudne jeden z väzňov, ktorý vhodil volebný lístok do prenosnej volebnej schránky, pobalil sa a išiel domov, pretože mu práve dnes skončil výkon trestu odňatia slobody.

15:57  Vysoká účasť aj v Nitre

Pokojný priebeh parlamentných volieb vo všetkých 71 volebných okrskoch mesta Nitra avizujú všetky okrskové volebné komisie. „Zatiaľ sme nezaznamenali žiadne problémy a vyzerá to, že budeme mať aj veľmi slušnú účasť voličov,“ skonštatovala zástupkyňa prednostu Mestského úradu Nitra Ivana Buranská. V zozname voličov je zapísaných takmer 70.000 občan

15:56 Exprezident Kováč bojuje o život

Exprezidenta Michala Kováča museli dnes pre zhoršenie zdravotného stavu hospitalizovať v ružinovskej nemocnici.

15:41 Svoje volebné právo dnes dopoludnia využila aj druhá najstaršia obyvateľka Nitry, 102-ročná Mária Korecová. Švagriná kardinála Korca volila v druhom volebnom obvode v Starom meste. Vitálna dôchodkyňa sa o aktuálne dianie okolo seba stále zaujíma. Tvrdí, že sa tak ako doteraz plánuje zúčastňovať všetkých volieb, kým jej to zdravotný stav dovolí.

Voličský hlas odovzdala aj
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: TASR)

Voličský hlas odovzdala aj
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: TASR)

15:40 Mladí ľudia z Trnavy hovoria, že by privítali zmenu v dnešných parlamentných voľbách do Národnej rady SR.

Mladí ľudia vo voľbách

15:37 V Lendaku chodia voliť celé rodiny. Prví voliči sa vo volebných miestnostiach objavili skoro ráno po rannej svätej omši, ďalší nával príde večer.

15:32 Voličský hlas odovzdala aj 102-ročná švagriná kardinála Korca. Svoje volebné právo dnes dopoludnia využila aj druhá najstaršia obyvateľka Nitry, 102-ročná Mária Korecová. Švagriná kardinála Korca volila v druhom volebnom obvode v Starom meste. Vitálna dôchodkyňa sa o aktuálne dianie okolo seba stále zaujíma. Tvrdí, že sa tak ako doteraz plánuje zúčastňovať všetkých volieb, kým jej to zdravotný stav dovolí.

Rodáčka zo Šaštína, ktorá žije v Nitre od roku 1942, oslávi v polovici novembra tohto roka 103 rokov. Stále je sebestačná, pohybuje sa s pomocou paličky. „Chvalabohu mám zdravé nohy, ani ináč nie som chorá, jedine ten vek, ten ma zožiera,“ skonštatovala. Uvedomuje si však, že len málo ľudí sa dožije takéhoto veku a ešte si dokážu veľa vecí spraviť sami. „Ja si aj poupratujem doma, variť nevarím, to mi donesú, pomalinky sa aj najem, operiem si, čo treba. No je to veľa, tých 103 rokov,“ povedala.

15:25 SKOK! dnes odlavuje prvé narodeniny. Daniel Krajcer s Rastislavom Antalom boli osláviť narodeniny voľbami.

VOĽBY 2016 Rozhodujúci deň
Zobraziť galériu (67)

15:17 V jednej z volebných miestností v Chorvátskom Grobe sa bude voliť dlhšie. V obci Chorvátsky Grob otvorili volebnú miestnosť na obecnom úrade až o 7.15 h. Z tohto dôvodu bude hlasovanie v parlamentných voľbách, v okrsku číslo 1, predĺžené až do 22.15 h.

15.10 Voličov nahnevali plagáty v schránke a ich vylepovanie počas moratória. So sťažnosťou na vylepovanie plagátov istej politickej strany a ich roznášaním do schránok počas volebného moratória sa dnes obrátili voliči na Okresnú volebnú komisiu (OVK) v Banskej Bystrici. Ako uviedla zapisovateľka OVK Dagmar Albertová, upozornili na to hneď mestský úrad a keďže sťažnosť bola podaná písomne, bude súčasťou zápisnice z predmetného okrsku. Dostane sa aj do rúk členov Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

VOĽBY 2016 Rozhodujúci deň
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: Miro Vacula)

15:02 Na strednom Považí a kopaniciach je zatiaľ volebná účasť pomerne vysoká. Voľby do Národnej rady Slovenskej republiky majú zatiaľ na strednom Považí a v kopaničiarskom regióne pokojný priebeh. Výnimkou bol dopoludňajší incident v Považskej Bystrici, kde chcel člen komisie zabrániť voličovi v roztrhaní nepoužitých hlasovacích lístkov.

Predseda Okresnej volebnej komisie v Považskej Bystrici Anton Orlík skonštatoval, že dopoludnia sa volebná účasť v okresoch Považská Bystrica a Púchov pohybovala zhruba na úrovni 30 percent.

15:00 Na základnej škole Majerníkova v Bratislave sú dlhé rady. Ľudia stoja aj vonku. ZatiaĽ to vyzerá na vysokú účasť.

14:54 Voliči v Štrbskom Plese.

V najvyššie položenej volebnej miestnosti na Štrbskom Plese volia najmä turisti

14:50 V Rači i Vajnoroch sú z doterajšej volebnej účasti prekvapení. V Rači si doterajší priebeh volieb chvália. Podľa Jarmily Ďuríkovej z Oddelenia vnútornej správy Miestneho úradu v Rači nemajú zatiaľ nahlásené žiadne pripomienky od občanov. "Doterajší priebeh je úspešný. Jediným problémom bola ráno distribúcia tlačív do okrskov, pretože, predsa len tie vrecia boli ťažké a poväčšine máme v komisiách ženy, tak toto robilo troška problémy," priblížila Ďuríková.

VOĽBY 2016 Rozhodujúci deň
Zobraziť galériu (67)

"Ľudí chodí neúrekom," opísala priebeh parlamentných volieb v bratislavských Vajnoroch Gabriela Zemanová z tunajšieho miestneho úradu. Ako tvrdí, volebné miestnosti sú plné, a preto očakávajú vysokú účasť. Priebeh volieb v štyroch okrskoch vo Vajnoroch je podľa jej slov pokojný. "Niektorí voliči mali len výhrady k tomu, že musia prevzatie hlasovacích lístkov a obálky potvrdiť svojím podpisom," uviedla s tým, že komisia im túto novinku vždy objasnila a neboli problémy.

14:44 "Práve som odvolil a pobavilo ma, že za plentou, kde je k dispozícii pre voličov pero na krúžkovanie kandidátov, bolo na šnúrke pero s potlačou Smer sociálna demokracia- ľudia si zaslúžia istoty...pre niektorých asi volebné moratórium neplatí. Pre upresnenie je to volebný obvod Bratislava V, Paneurópska vysoká škola na Kutlíkovej ulici, miestnosť pre ulicu Starhradská, posladná plenta smerom od dverí," napísal nám náš čitateľ.

14:39 V lyžiarskych strediskách chodia voliť turisti. Musia si vystáť rady.

Voľby v Jasnej
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: SITA)

14:33 Matovičova manželka priznala, že vlastnému mužovi hlas nedala. Matovičovci sa s rodinkou vyberú do Bratislavy, ale po pol noci žena Paulína pôjde deti uložiť spať domov do Trnavy.

14:22 Účasť na dnešných voľbách do Národnej rady SR je na najväčšom rómskom sídlisku Lunik IX v Košiciach viditeľne vyššia ako pri minulých voľbách do Európskeho parlamentu alebo pri krajských voľbách. Dva okrsky, v ktorých je zapísaných spolu 3977 voličov, sa nachádzajú v miestnej materskej škole. Členovia okrskových komisií hodnotia priebežný záujem voličov ako nadpriemerný. Lunik IX je pritom známy rekordne nízkou volebnou účasťou.

14:18 Béla Bugár sa po voľbách vybral strihať vinič.

VOĽBY 2016 Rozhodujúci deň
Zobraziť galériu (67)

VOĽBY 2016 Rozhodujúci deň
Zobraziť galériu (67)

14:13 Voliť prišla aj 103-ročná Eržika, najstaršia obyvateľka Nitry. Politika ju už veľmi nezaujíma, no stále číta knihy. Napriek vysokému veku si parlamentné voľby nenechala ujsť 103-ročná Alžbeta Zsakay, ktorej nikto nepovie inak ako Eržika. Narodila sa 30. novembra 1912 a je najstaršou obyvateľkou Nitry.

VOĽBY 2016 Rozhodujúci deň
Zobraziť galériu (67)

Politika ju už veľmi nezaujíma, no stále číta knihy. Rozčítaných ich má hneď niekoľko naraz. Ako povedala, číta len také, kde je dej, filozofovanie ju nebaví. Volila do prenosnej urny v Misijnom dome na Kalvárii, kde žije zhruba mesiac. Väčšinou je na vozíčku, no stále vie spraviť pár krokov aj sama. Rada porozpráva o knihe, ktorú práve číta. Lepšie sa jej komunikuje v maďarčine, v ktorej aj číta.

14:02 V bratislavskom Novom meste sa očakáva veľká účasť. Ľudia čakajú v radoch.

14:00 Takto volí Jožo Pročko, známy zabávač.

VOĽBY 2016 Rozhodujúci deň
Zobraziť galériu (67)

13:43 Svoj hlas odovzdala aj líderka Šance Eva Babitzová.

VOĽBY 2016 Rozhodujúci deň
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: Facebook)

13:39 Voliť bol aj Jozef Viskupič z OĽaNO - NOVA.

VOĽBY 2016 Rozhodujúci deň
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: Facebook)

13:31 V okrsku v Petržalke evidujú 1702 bezdomovcov, voliť aj chodia. Až 1702 ľudí bez domova je zapísaných v jednom z volebných okrskov na Základnej škole Dudova v bratislavskej Petržalke. Predseda okrskovej volebnej komisie Martin Petráš hovorí, že tak evidujú najviac bezdomovcov z celého Slovenska. A tí dnes skutočne voliť aj chodia. "Je pre nás potešujúce, že aj takí ľudia sa rozhodujú k voľbe a dnes okolo poludnia ich tu bolo relatívne dosť veľa, až nad naše očakávania. To nás prekvapilo," povedal Petráš.

13:18 Člen komisie zabránil dôchodkyni v roztrhaní nepoužitých lístkov. Okresná volebná komisia v Považskej Bystrici riešila incident vo volebnom okrsku číslo 6 v Základnej škole Stred v Považskej Bystrici. Člen okrskovej volebnej komisie tam zabránil voličke v roztrhaní nepoužitých hlasovacích lístkov.

Odvolil aj exminister obrany Ľubomír Galko s dcérou
Zobraziť galériu (67)
Odvolil aj exminister obrany Ľubomír Galko s dcérou  (Zdroj: Facebook)

Podľa Považskobystričana Jaroslava Hofericu chcela jeho mama po vykonaní volieb roztrhať nepoužité hlasovacie lístky a hodiť ich do urny určenej na nepoužité lístky. "Člen komisie jej v tom zabránil, ja si myslím, že na to mala právo. Ja som napriek jeho upozorneniam volebné lístky roztrhal a vhodil som ich do škatule na to určenej. Ten istý člen volebnej komisie následne chcel hlasovacie lístky zo škatule vytiahnuť a začal skúmať, ako by sa k nim dostal," povedal Hoferica s tým, že nevie, či sa k lístkom dostal, pretože vzápätí miestnosť opustil.

13:17 Sedemdesiatpäťročný muž skolaboval a následne zomrel pred volebnou miestnosťou na Novohradskej ulici v bratislavskom Ružinove. "Privolaným záchranárom sa, žiaľ, muža nepodarilo oživiť," uviedol hovorca operačného strediska Boris Chmel.

VOĽBY 2016 Rozhodujúci deň
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: SITA)

13:16 Polícia preveruje podozrenia z porušenia zákona o volebnej kampani v mestách Bytča a Rajec. "Operačné stredisko KR PZ v Žiline prijalo v sobotu 5. marca predpoludním oznámenie vo veci podozrenia z porušenia zákona o volebnej kampani v meste Bytča. Polícia v súčasnej dobe dokumentuje aj podozrenie z porušenia zákona o volebnej kampani aj v meste Rajec," uviedol krajský policajný hovorca.

12:56 V Trnave prišiel voliť aj 102-ročný Jozef Lukovič. Bývalý pedagóg sa napriek vysokému veku stále zaujíma o dianie v spoločnosti, voliť chodí pravidelne.

12:47 Predseda Strany maďarskej komunity (SMK) József Berényi volil s manželkou v dopoludňajších hodinách v Dolných Salibách. Ako sa vyjadril, prišiel v dobrej nálade, s dobrým pocitom a v nádeji, že účasť bude vyššia ako v predchádzajúcich parlamentných voľbách. "Vyššia účasť voličov znamená aj vyšší stupeň demokracie. Každý hlas je dôležitý. Keď občan chce ovplyvniť veci verejné, tak by sa mal zúčastniť na voľbách," zdôraznil s tým, že každý hlas poukazuje na to, ako ľudia vnímajú politiku.

12:45 Voliť prišiel s partnerkou a dcérkou aj primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

VOĽBY 2016 Rozhodujúci deň
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: Facebook)

12:40 Zverejnenie statusov na sociálnych sieťach, ktoré sa týkajú volieb, nie je porušením volebného moratória. Uviedol to predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány. Moratórium platí dnes do uzavretia volebných miestností o 22.00 hodiny.

12:24 "V Ružinove je oveľa viac ľudí ako po iné voľby. Ľudia spojili príjemné s užitočným a v peknom počasí si mohli sadnúť na blšáku, ktorý je v základnej škole a na medzilaboreckej každý víkend," píše nam ďalší zážitok z volieb čitateľ.

VOĽBY 2016 Rozhodujúci deň
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: Facebook)

12:20 V obci Babín bolo veselo. Polícia informuje o chystanej krádeži urny takto:

47 ročný muž mal vulgárne nadávať členom volebnej komisie a mal roztrhať kópiu zoznamu voličov. Členmi volebnej komisie bol vyvedený pred volebnú miestnosť. Následne v blízkosti obecného úradu mal poškodiť motorové vozidlo Hyundai ix 35. Okamžite po prijatí oznámenia bola na miesto vyslaná policajná hliadka, ktorá 47 ročného muža zadržala a predviedla na policajný útvar. V súvislosti s poškodením motorového vozidla prebieha vyšetrovanie vo veci trestného činu poškodzovania cudzej veci a sú vykonávané všetky potrebné úkony v zmysle Trestného poriadku.

12:14 Odvolil aj nádejný premiér Radoslav Procházka zo #Siete. ,,Uchádzam sa o poverenie zostaviť vládu. Budeme sa snažiť, ak dostaneme mandát, urobiť všetko preto, aby ľudia boli s výkonom takejto vlády spokojní,“ povedal Procházka, ktorý dnes volil spoločne s manželkou v Trnave.

VOĽBY 2016 Rozhodujúci deň
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: SITA)

Predseda Siete strávi dnešný deň v Trnave, odkiaľ pochádza jeho otec, manželka a kde má rozvetvenú rodinu. Podľa Kataríny Procházkovej môže dnešok priniesť prekvapujúce výsledky.

VOĽBY 2016 Rozhodujúci deň
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: SITA)

Procházkov syn Tadeáš pri odchode z volebnej miestnosti povedal, že keby mal právo voliť, asi by sa rozhodol pre Sieť.

VOĽBY 2016 Rozhodujúci deň
Zobraziť galériu (67)

12:05 V Demänovskej doline volilo už viac ako 600 turistov. V obci Demänovská dolina v Jasnej volilo v jedinom zriadenom okrsku počas prvých troch hodín viac ako 600 turistov. V zozname zapísaných voličov majú pritom menej ako 300 voličov. Podľa predsedu okrskovej volebnej komisie Miroslava Vozárika turisti čakajú v rade disciplinovane. Zdržanie je približne 10 minút.

11:53 Pacient, ktorého oživovali v Bratislave na Novohradskej 3, zomrel.

11:52 Odvolil aj Bratislavský župan a šéf SDKÚ Pavol Frešo.

VOĽBY 2016 Rozhodujúci deň
Zobraziť galériu (67)

Dnešok strávi podľa jeho slov štandardne. "Budem sa venovať deťom, plánujem sa tiež doliečovať," vysvetlil. Frešo nedávno spadol zo schodov a zlomil si niektoré stavce. Odvtedy nosí korzet a špeciálnu obuv, v ktorej vydrží stáť dlhší čas. Ide o červené tenisky, farba je podľa neho náhodná. "Inú obuv v mojej veľkosti nemali," skonštatoval. Onedlho ho verejnosť uvidí s obuvou s nádychom modrej. Registruje, že za tenisky sa mu smejú na internete.

Červené tenisky nosí kvôli zdravotným problémom
Zobraziť galériu (67)
Červené tenisky nosí kvôli zdravotným problémom

11:50 Voľby v severných okresoch Nitrianskeho kraja prebiehajú pokojne a bez problémov. Podľa slov zapisovateľky Okresnej volebnej komisie v Topoľčanoch Zuzany Chudej nebol doteraz zaznamenaný žiadny podnet ani sťažnosť.

11:47 "Obrovský záujem o voľby v Bratislave. Na Gaštanovej pri Patrónke je rad v kultúrnom centre ešte aj vonku, v rade čaká asi 50 ľudí. Čakajú aj vonku," napísal nám náš čitateľ.

11:45 Obyvatelia kopaničiarskej obce Vrbovce v okrese Myjava môžu na dopravu k volebnej miestnosti využiť obecný minibus. Určený je pre ľudí zo vzdialenejších kopaníc.

11:43 Pokojne a bez problémov sa začali parlamentné voľby aj v obciach a mestách na strednom Pohroní. V okresoch Žiar nad Hronom, Žarnovica a Banská Štiavnica, ktoré zastrešuje Okresná volebná komisia Žiar nad Hronom, neboli zaznamenané zatiaľ žiadne problémy.

11:40 Rozpačito a bez väčšieho záujmu voličov sa začali voľby v košickej mestskej časti Luník IX, obývanej prevažne Rómami. 

VOĽBY 2016 Rozhodujúci deň
Zobraziť galériu (67)

11:35  Voľby do Národnej rady SR v meste Prešov sú zatiaľ bez akýchkoľvek problémov. Vo volebných zoznamoch je zapísaných spolu 72 783 oprávnených voličov.

11:30 ,,Dúfam, že dnes si Slovensko zoberieme späť. A niektoré babky, ktoré sú schopné svoje dietky predať za vratky na plyn alebo bezplatné lístky na vlak, dnes prehlasujeme.“ povedal Matovič, výsledky volieb však tipovať odmietol. ,,Verím, že účasťou dobehneme rok 1998, kedy sme sa chceli zbaviť Mečiara,“ dodal Matovič.

VOĽBY 2016 Rozhodujúci deň
Zobraziť galériu (67)

11:20 Kvôli svetovému poháru v lyžovaní si veľa ľudí vybavilo voličský preukaz. V Demänovej, ktorú od lyžiarskeho strediska v Jasnej delí len pár kilometrov, momentálne prevláda počet voličov s voličskými preukazmi nad domácimi. "Takýto nápor sme ešte nezažili. Momentálne turisti nad domácimi prevládajú," povedala predsedníčka okrskovej volebnej komisie.

11:15 Predseda OľaNO – NOVA Igor Matovič odovzdal svoj volebný hlas v sprievode manželky a dvoch dcér v Trnave. Po vhodení obálky do urny prezradil, že nekrúžkoval sám seba, rovnaký postup zvolila aj jeho manželka. K podobnému kroku vyzval na sociálnej sieti aj svojich priaznivcov.

VOĽBY 2016 Rozhodujúci deň
Zobraziť galériu (67)

11:10 Spolu 16 podnetov na vedenie kampane a možné porušenie moratória dostala štátna volebná komisia dnes približne do 10:00.

11:05 V obci Babín v okrese Námestovo sa dnes v ranných hodinách pokúsil miestny občan odcudziť prenosnú volebnú urnu. Zámerom muža bolo podľa neho prerušiť voľby. "Ráno prišiel do volebnej miestnosti s tým, že ide voliť. Potom si to rozmyslel a povedal, že nechce, aby sa voľby konali. Zobral prenosnú volebnú urnu a pokúsil sa ju vyniesť z miestnosti," vysvetlil. Prípad už vyšetruje polícia.

11:00 Predseda hnutia SME RODINA – Boris Kollár sa vyjadril, že spal dobre a nemá sa čoho obávať. Dodal, že do volieb ide s očakávaním dostať sa do parlamentu, ale na výsledky dnešných parlamentných volieb bude čakať s pokorou. 

VOĽBY 2016 Rozhodujúci deň
Zobraziť galériu (67)

10:58 "Volil som na voličský preukaz v obci Jelka, mimo miesta trvalého pobytu a nechápem ako môžu vo volebnej komisii sedieť ľudia, ktorí nemajú znalosť ako majú postupovať. Až po mojom upozornení, že ma musia dopísať do zoznamu oprávnených voličov, tak urobili. Inak, vyzerá to veľkú účasť," napísal nám čitateľ.

10:56 Na Novohradskej 3 bola privolaná záchranka. Oživuje tam voliča, ktorý odpadol.

10:50 Andrej Danko volil v sprievode svojho syna v Miloslavove"Už nech je po tom a vieme, ako to dopadne," povedal šéf SNS. Danko verí, že dostane vo voľbách taký výsledok, aký si zaslúži. "Taký výsledok aj prijmem," skonštatoval.

VOĽBY 2016 Rozhodujúci deň
Zobraziť galériu (67)

10:40 Voľby už má za sebou aj primátor Košíc Richard Raši, ktorý volil so svojou dcérou.

VOĽBY 2016 Rozhodujúci deň
Zobraziť galériu (67)

10:35 Predseda SaS Richard Sulík dnes využil svoje volebné právo a odvolil v sprievode svojich štyroch detí. Sulík verí, že strana dosiahne svoj cieľ a získa vo voľbách minimálne šesť percent.

VOĽBY 2016 Rozhodujúci deň
Zobraziť galériu (67)

10:30 Každého, kto je ešte doma a váha, či ísť voliť, prezident poprosil, aby k volebným urnám prišiel. Ako povedal, bol by rád, ak by volebná účasť presiahla 60 percent. Tieto voľby označil za jedny z najdôležitejších v tomto desaťročí. „Je to ťažké obdobie pre Európu, uvidíme, ako dokáže naša krajina pridať, či si dokážeme vybrať priority,“ doplnil.

VOĽBY 2016 Rozhodujúci deň
Zobraziť galériu (67)

10:25 Slovenský prezident Andrej Kiska volil v Poprade a nevyužil všetky krúžky, ale ako povedal pre médiá, zakrúžkoval len dvoch kandidátov. „Každý jeden človek, ktorému záleží na Slovensku, by dnes mal ísť voliť. Osobne som sám napätý a uvidíme ako to dopadne, večer budem s napätím očakávať na výsledky,“ uviedol prezident.

VOĽBY 2016 Rozhodujúci deň
Zobraziť galériu (67)

10:20 Exprezident Rudolf Schuster prišiel voliť tiež. „Verím, že účasť bude vysoká. Ja osobne som nevynechal ani jedny voľby. Myslím si, že kto nevolí, nemá ani právo kritizovať. Ten pocit, že sme boli väčšina voliť znamená, že i výsledky sú spravodlivejšie.“

VOĽBY 2016 Rozhodujúci deň
Zobraziť galériu (67)

10:15 Obyvatelia obce Čičava, okres Vranov nad Topľou, sa dnes zúčastňujú na dvojakom hlasovaní. Okrem parlamentných volieb môžu vyjadriť svoj názor aj v miestnom referende o zotrvaní starostky vo funkcii. 

10:10 Priamo v meste Banská Bystrica je vo výkone volebného práva 65.134 ľudí, ktorí môžu voliť v 80 okrskoch.

10:03 Voľby do Národnej rady SR sú dôležité pre to, aké bude Slovensko a aké Slovensko odovzdáme svojim deťom. Vyhlásil to dnes líder KDH Ján Figeľ po tom, ako v Bratislave odvolil aj v sprievode svojej manželky a vnučky. On sám dúfa, že prevládne zodpovednosť dnešného dňa. Figeľ dúfa, že vo voľbách dosiahne dvojciferný výsledok. 

VOĽBY 2016 Rozhodujúci deň
Zobraziť galériu (67)

10:00 V Dolnom Lopašove nezaháľajú. Vymysleli spôsob, ako mladých motivovať k voľbám. Preto jednému náhodne vybranému voličovi do 35 rokov venujú tablet.

 

POĎ VOLIŤ, VYHRAJ TABLETPriatelia, záleží nám na tom, aby bola v Dolnom Lopašove vysoká volebná účasť, radi by sme k...

Posted by Dobrý deň, Dolný Lopašov on 4. marec 2016

9:52 Na pokojný priebeh parlamentných volieb dohliada spolu 5000 policajtov.

9:45 Predseda strany Most-Híd Béla Bugár odvolil a tvrdí, že tieto voľby môžu byť prelomové, ukážu totiž, či sa dajú robiť zmeny. "Dúfam, že budeme blízko dvojcifernému číslu," povedal.

VOĽBY 2016 Rozhodujúci deň
Zobraziť galériu (67)

9:40 Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini svoj hlas už odovzdal.

VOĽBY 2016 Rozhodujúci deň
Zobraziť galériu (67)

9:35 Fotkou z volebnej miestnosti sa pochválil aj poslanec SAS Martin Poliačik so synom.

VOĽBY 2016 Rozhodujúci deň
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: Facebook)

9:28 Odvolil aj podpredseda #Siete a poslanec Miroslav Beblavý so svojimi synmi.

VOĽBY 2016 Rozhodujúci deň
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: Facebook)

9:17 Všetky volebné miestnosti v obciach okresu Lučenec sa otvorili dnes presne o 7.00 h. Ani v jednom okrsku nepožiadali o skorší termín začatia volieb.

8:55 Fico svoj hlas odovzdal hneď ráno vo volebnej miestnosti v škole na bratislavskej Majerníkovej ulici. "Je to už také dosť tradičné pre mňa a moju rodinu. Chceme potom cez deň si zariadiť nejaké rodinné veci, ešte mám na starosti psa, ale z praktických dôvodov a je tu aj menej ľudí," povedal.

VOĽBY 2016 Rozhodujúci deň
Zobraziť galériu (67)

8:54 Posledné hodiny moratória pred voľbami strávil podľa svojich slov upratovaním v práci. Teraz plánuje rodinný obed a športovať. "Už okolo takej piatej-šiestej si pôjdeme obhrýzať nechty do centrály Smeru," uzavrel.

Premiér so ženou Svetlanou
Zobraziť galériu (67)
Premiér so ženou Svetlanou

8:44 Ľudia si v parlamentných voľbách vyberajú nielen svojich zástupcov, ale aj charakter krajiny. "Majú to v rukách, ja budem rešpektovať akýkoľvek výsledok," povedal dnes premiér a predseda Smeru-SR Robert Fico.

VOĽBY 2016 Rozhodujúci deň
Zobraziť galériu (67)

8:30 Možnosť voliť poslancov zo zahraničia využilo 178 Trnavčanov. Najviac obálok s hlasovacími lístkami prišlo na mestský úrad z členských krajín Európskej únie, nechýbali však ani obálky z USA, Azerbajdžanu, Kostariky alebo Číny.

8:15 Voľby prebiehajú v okresoch Prievidza, Partizánske a Bánovce nad Bebravou viac ako hodinu po ich začiatku pokojne.

8:00 V 18 slovenských väzeniach postupne dnes od 08.00 h pristupujú odsúdení a obvinení väzni k prenosným volebným urnám.

7:50 Volebné miestnosti v okresoch R. Sobota a Revúca sa otvorili načas.

7:40 Na Šariši sa začali voľby bez problémov. Potvrdili to zapisovatelia volebných komisií za okresy Prešov, Sabinov, Bardejov, Svidník a Stropkov.

7:30 Ráno sa otvorilo aj 395 volebných miestností v šiestich okresoch stredného Považia a kopaničiarskeho regiónu. V parlamentných voľbách v nich môže hlasovať viac ako 300.000 oprávnených voličov.

7:20 Obyvatelia Karlovej Vsi majú dnes možnosť prispieť k rozhodnutiu o novom zložení národného parlamentu, ale aj o nových pomeroch v mestskej časti. Spolu s voľbami do NR SR sa v Karlovej Vsi koná miestne referendum zamerané na otázku parkovania i prevádzku herní.

7:10 Štátna komisia pre voľby v súčasnosti otvára obálky s hlasmi voličov, ktorí hlasovali poštou zo zahraničia.

7:05 Voľby sa začali aj v 146 okrskoch v okresoch Zvolen, Detva a Krupina.

7:03 Presne o siedmej hodine sa voľby bezproblémovo začali aj v najzápadnejšom sídle Slovenska, v obci Záhorská Ves.

7:00 Volebné miestnosti sa otvorili, Slováci si volia poslancov do NR SR.

5:54 S cestovným pasom sa hlasovať nedá. Nestačí totiž na preukázanie totožnosti, neobsahuje trvalé bydlisko.

5:43 Polícia zvýši dohľad. Prijala potrebné bezpečnostné opatrenia, aby nedošlo k narušeniu verejného poriadku.

5:36 Silnejší vietor v okresoch západného Slovenska a v okolí Tatier. "Muselo by byť vyslovene extrémne počasie, bežný vietor účasti vo voľbách nezabráni. Ja by som vo všeobecnosti faktor počasia nepreceňoval," povedal sociológ Slosiarik.

5:29 Zdravotne postihnutého voliča môže počas hlasovania vo voľbách sprevádzať ďalšia osoba. Ide napríklad o nevidiaceho či inak zdravotne postihnutého človeka, ktorý si sám nedokáže upraviť hlasovací lístok.

5:25 O hlas sa uchádza 23 politických strán a hnutí.

5:15 Prvé priebežné neoficiálne výsledky by mohli byť známe už 40 minút po uzatvorení volebných miestností.

5:00 Už o dve hodiny sa na celom Slovensku otvoria volebné miestnosti. Keď nie ste ešte stále rozhodnutí, pomôžte si poslednou televíznou debatou.

VOLEBNÉ ŠKANDÁLY

Ani týmto voľbám sa nevyhly volebné škandály. Pozrite si tie najväčšie.

AKO HLASOVAŤ?

Jednoduchý manuál, vďaka ktorému váš hlas neprepadne.

5 NAJVÄČŠÍCH CHÝB PRI HLASOVANÍ

Slováci robia týchto 5 najväčších chýb pri hlasovaní. V minulých voľbách kvôli tomu prepadlo takmer 43 tisíc hlasov. Dávajte si pozor.

PRIESKUM

Pozrite si, koľko percent merali stranám prieskumné agentúry.

KANDIDÁTKY

Pozrite si kompletný zoznam kandidátok politických strán.

Viac o téme: ParlamentSlovenskoParlamentné voľby 2016
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu