Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bloger poukázal na veľký háčik v Sulíkovom programe: Bohatým dávať a chudobným brať, Mihál sa bráni

Jozef Mihál zo SAS
Jozef Mihál zo SAS (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Hádky okolo odvodového bonusu. Bloger poukázal na možnú chybu v ekonomickom programe strany SAS a oheň bol na streche. Zareagoval na to aj bývalý minister práce Jozef Mihál. Podľa dát blogera z odvodového bonusu bude ťažiť iba pár percent najbohatších.

Bohatým dávať a chudobným brať? "No ale ako to už býva, nie je všetko zlato, čo sa blyští a odvodový bonus je podvod na voličoch strany SaS. Zrada tkvie vo výpočte čistej mzdy," píše bloger Kuruc o odvodom bonuse strany Sloboda a Solidarita.

Nad 1700 eur sa oplatí zarábať

Podľa jeho výpočtov by mal ten, kto zarába minimálnu mzdu, v čistej podobe o takmer 2 eurá nižšiu výplatu. Naopak ten, kto zarába v hrubom vyše 1700, by si mal prilepšiť o takmer 40 eur. S platom nad 2200 eur by malo pribudnúť na konte ďalších 224 eur.

Na výplatnej páske by si po odvode našli menej aj ľudia so mzdou 900 či 1000 eur. "Všetkým čo zarábajú do 1600 eur treba zobrať na čistej mzde, no niektorým pridať od 0,25 eura po 13,03 eura. V momente ako začnete zarábať viac ako 1700 eur, váš čistý príjem začne oproti dnešnému stavu stúpať raketovo," píše bloger Kuruc.

Mihál: Sú to výmysly

S výpočtami však nesúhlasí exminister práce a člen strany SAS Jozef Mihál. Ten na svojom blogu výpočtami vyvrátil mladíkove výpočty. Podľa neho ide o bludy, ktoré šíri mladý bloger. Tomu zjavne nie je po chuti Sulíkova strana. Spýtali sme sa preto ekonómov, čo hovoria prepočty kritika liberálneej agendy v podaní odvodového bonusu.

Námietky sú irelevantné

Blog mladíka skritizoval aj známy ekonóm Ronald Ižip. "Realita je však taká, že súčasný systém odvodovej politiky je neudržateľný, čoho dôkazom nie je len súčasný stav zdravotníctva či výška sociálnych dávok, ale najmä ich predpokladaný vývoj. A práve odvodový bonus je spôsob, ako zmeniť súčasný zle nastavený systém. Pretože z ekonomického hľadiska je kľúčový budúci rast efektivity práce a využitia kapitálu, nie minimálne zmeny príjmu súčasného obyvateľstva. Z tohto pohľadu sú argumenty autora blogu absolútne irelevantné," zareagoval pre Topky.

Viac o téme: BlogSASOdvodový bonus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu