Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Príbehy zo zdravotníctva, o ktorých sa roky iba šepká: Z tohoto sa vám zježia aj chlpy na tele

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Ako to chodí v našom zdravotníctve? Naozaj nie sú peniaze? Veľký omyl. Peniaze by aj boli, ale otázka je, na čo sú použité. Toto je ďalší smutný príbeh, ktorý ilustruje ako sa u nás v kľúčovom rezorte šafári. Asi aj z tohto dôvodu u nás zomrie o 3 tisíc ľudí viac ako v Česku a stále sme odkázaní na to, aby sme si do nemocníc nosili toaletný papier a základné potreby.

Plat vyšší ako prezident

Plat premiéra či prezidenta by mohol hocikto závidieť. No zamestnanci spoločnosti Operatíva, medicínska spoločnosť s.r.o. vôbec nemusia. Tí si totiž prídu na pekný peniaz. 18 zamestnancov zarába priemerne 92 tisíc eur ročne. V prepočte tak zamestnanec zarobí takmer 8 tisíc eur!  Zázrak? Ale kdeže.

Firma iba nakúpi tovar a následne ho predá. Háčik je v tom, že na platy sa skladajú všetci Slováci, keďže sú z verejných zdrojov. "Platy lekárov a sestier, ktorí nesú priamu zodpovednosť za ľudské životy, sú neúmerne nižšie. Peniaze v zdravotníctve sú delené ťažko pochopiteľným spôsobom," píše o nadštandardných zárobkoch Peter Kunder, analytik Aliancie Fair-play, ktorý na plýtvanie prišiel a zverejnil ho na blogu Denníka N.

Na kvalitné prístroje peniaze nie sú, ale na plýtvanie áno
Zobraziť galériu (4)
Na kvalitné prístroje peniaze nie sú, ale na plýtvanie áno  (Zdroj: thinkstock.com)

Nie 30 eur, ale vyše 5 418 eur

"Použitie tohto výrobku je ojedinelé, ale vyskytuje sa, preto to verejný obstarávateľ akceptoval." Toto je ospravedlnenie, ktoré urobil Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb, aby mohol pôvodne plánovaný "spotrebný" výrobok za 30 eur akceptovať náhradu za 5418 eur za kus.

Celková hodnota sa tak vyšplhala z 2,28 milióna eur na 21,83 milióna eur. Výrobok od firmy Slovakia Medical tak nakúpi 18x drahšie ako plánoval. Obhajuje sa aj tým, že aj keď je síce drahší, ale nekúpi ho veľa.

Účastníci protestu proti rozkrádaniu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Na čo súťažiť

Tretí prípad plýtvania sa týka verejného obstarávania. Národný ústav srdcových a cievnych chorôb rozdelil súťaž do 10 častí. Do každej prišla iba jedna ponuka, bez súťaže. "Je veľmi výnimočné, ak výsledná cena nie je nižšia ako tá predpokladaná," tvrdí Kunder. "V tomto tendri len jediná firma znižovala cenu, osem z desiatich firiem ponúklo výrazne vyššiu cenu ako bola predpokladaná. Tri dokonca viac než dvojnásobnú," dodáva. Výsledkom bolo predraženie nákupu o 47 percent v celkovej hodnote 2,4 milióna eur.

Pozrite si sami výsledky obstarávania a počet percent (stĺpec vpravo), o koľko sa nákup predražil

Príbehy zo zdravotníctva, o
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Repro FOTO AFP)

Ako to zmeniť?

Plýtvanie v zdravotníctve nabralo obrovské rozmery. "Plytvanie (tento „jav“ sa iste dá označiť aj inak) v zdravotníctve je závratné. A zdá sa, že sa stále zvyšuje. Navyše – nech sa v zdravotníctve udeje hocičo, beztrestnosť akoby bola zaručená vopred. Nanajvýš dôjde k nič neriešiacej výmene jednej figúrky za inú," konštatuje Kunder. Ako to však zmeniť? Podľa analytika by sa dalo tomu predísť.

V systéme zlyháva veľa premenných. Od ministerstva zdravotníctva, Protimonopolný úrad, Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, Úrad pre verejné obstarávanie, Najvyšší kontrolný úrad, ministerstvo financií, kriminálku, či prokuratúru. "Nikto nič nepreveruje, akoby o existencii zdravotníctva ani nepočuli," myslí si Kunder. Riešenie vidí v obsadzovaní ľudí do kontrolných úradov, tam by sa podľa neho dalo začať najskôr.

Viac o téme: KauzaPlýtvanieAliancia Fair-PlayZdravotnítvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu