Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Sestry podali hromadné výpovede, teraz sa chcú vrátiť späť: Bohužiaľ, nemocnice ich nahradili inými

Prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) Iveta Lazorová
Prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) Iveta Lazorová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pre akciu hromadných výpovedí sestier by o pôvodné zamestnanie mohli prísť desiatky z nich. Mnohé z tých, ktoré pre výpovede odišli 1. februára, nemocnice medzičasom nahradili inými. "Celkovo bolo prijatých v našich nemocniciach 254 nových sestier," uviedol hovorca ministerstva zdravotníctva Peter Bubla. Najviac, 168, ich prijali v Prešove, 30 v Žiline a 16 v Trnave. Rokovania v Žiline a Prešove stále pokračujú. Zatiaľ čo sestry sa chcú vrátiť všetky, vedenia im toľko miest neponúkajú. Trnavská nemocnica už oznámila, že od marca bude fungovať normálne.

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek dnes v reakcii na výsledky rokovaní požiadala šéfa rezortu Viliama Čisláka (nominant Smer-SD), aby okamžite odvolal riaditeľov nemocníc v Prešove, Žiline a Trnave. Zároveň chce, aby sa osobne angažoval za návrat všetkých sestier naspäť do nemocníc. Toho, že by mohli sestry ostať nakoniec pre výpovede nezamestnané, sa šéfka komory Iveta Lazorová neobáva. "Určite žiadna z nich nezostane bez pomoci a na ulici. Máme rôzne alternatívy, ako ich zabezpečiť," zdôraznila. Komora pre ne zisťuje dlhodobo pracovné ponuky. Rovnako vznikol aj fond solidarity i občianska iniciatíva na ich podporu.

Rezort zdravotníctva nevydal pokyn, ako majú jeho zariadenia pristupovať k sestrám, ktoré odišli pre hromadné výpovede. "Ministerstvo nevstupuje do personálnej politiky jednotlivých nemocníc," povedal. Čo bude so sestrami, ktorých miesta ostali neobsadené, rezort nevie, má to byť v kompetencii nemocníc.

"V každom prípade, sestry, ktoré dali výpoveď a uplynula im už výpovedná doba, nie sú zamestnankyňami nemocníc. Je v plnej kompetencii nemocnice, aby uvoľnenú pracovnú pozíciu obsadila a personálne zabezpečila," poznamenal Bubla. Upozornil však, že voľných miest je stále dosť a nemocnice sú pripravené individuálne rokovať.

Podľa hovorkyne žilinskej nemocnice Viery Jurčiovej sestrám, ktorých miesta preobsadili, ponúkajú aj iné pracovné pozície. V prešovskej nemocnici zase žiadneho zamestnanca neprijímajú na konkrétne oddelenie. "Je prijatý na pracovnú pozíciu - sestra vo FNsP Prešov. O jeho umiestnení na konkrétne pracovisko už rozhoduje zamestnávateľ podľa aktuálnych potrieb zariadenia," priblížila hovorkyňa Renáta Cenková s tým, že pri prijímaní zamestnancov sa postupuje v zmysle zákona.

Správanie vedení nemocníc komoru pohoršilo. V stredu (24.2.) to prešovské kritizovala aj podpredsedníčka parlamentu Erika Jurinová (OĽaNO). Poslanci KDH už predtým vyzývali na zabezpečenie návratu sestier. Podľa nezaradeného poslanca a podpredsedu mimoparlamentnej Šance Viliama Novotného sestry podviedli. "Nie sú schopní zabezpečiť dostatočnú zdravotnú starostlivosť, ale tvária sa, ako keby sestry nepotrebovali. A pritom sestry na návrat do nemocníc vyzval sám predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) verejným vyhlásením," konštatovala Lazorová. Poskytovanie zdravotnej starostlivosti je v Prešove, Žiline a v Trnave podľa je slov naďalej ohrozené.

"Naďalej platí naše stanovisko, a síce, že sestry, ktoré sa chcú vrátiť do zamestnania, môžu ísť na individuálnej báze rokovať s vedením nemocníc. Napokon, z 540 sestier, ktoré od 1. februára odišli z nemocníc, sa na základe individuálnych rokovaní s vedením vrátilo do našich nemocníc už 129 sestier," reagoval Bubla.

Komora naďalej upozorňuje, že odídené sestry sú nahrádzané dôchodkyňami, neregistrovanými sestrami po materskej alebo zdravotníckymi záchranármi. Chcela preto preveriť ich odbornosť, potrebné dáta jej nemocnice podľa Lazorovej dodnes neposkytli. Komora má podozrenie, že na viacerých oddeleniach nepracuje dostatok špecializovaných sestier a pôrodných asistentiek. Chýba jej tiež kontrola dodržiavania personálnych normatívov zo strany kompetentných. Ministerstvo zdravotníctva už pred pár dňami garantovalo, že normatívy na oddeleniach sa v jeho nemocniciach dodržiavajú.

Situácia sa nepáči ani sesterským odborom, tie viackrát vyzvali premiéra Fica, aby zabezpečil návrat všetkých sestier do nemocníc. Odvolávajú sa pritom na jeho vyjadrenia z 5. februára, kedy vyzval sestry verejne na návrat. Obvinili ho, že nekoná slobodne. Za súčasnú situáciu má byť podľa odborov zodpovedný bývalý predseda parlamentu Pavol Paška, ktorý má mať vplyv v zdravotníctve. V stredu mu preto list s požiadavkou na riešenie doniesli priamo do jeho domu v Košiciach. 

Premiér minulý týždeň sestrám odkázal, že si váži všetky tie, ktoré zostali pri pacientoch alebo sa k nim vrátili. Zároveň zopakovať svoju výzvu, aby sestry pri návrate na voľné pracovné miesta individuálne rokovali s riaditeľmi nemocníc, a to za rovnakých podmienok ako v prípade sestier, ktoré v nemocniciach zostali alebo sa už vrátili.

Viac o téme: ZdravotníctvoZdravotné sestryViliam ČislákIveta Lazorová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu