Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Nové odhalenie v kauze zázračného maséra Kostku: #Sieť nastrčila pacienta, kryje ho Paška

Miroslav Beblavý a Radoslav Procházka zo #Siete. Zobraziť galériu (2)
Miroslav Beblavý a Radoslav Procházka zo #Siete. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Maséra Pavla Kostku kryjú Paškovci. Preto úrady nekonajú. Vyhlásil to dnes podpredseda #Siete Miroslav Beblavý. Ten na kliniku poslal vlastného človeka, aby preveril liečebný postup. Z jeho záverov Sieťarom vyplynul jasný výsledok.

Už aj samotní lekári podali podnet na pána Kostku. Podľa Beblavého to svedčí o veľkom rozhorčení medzi lekármi. No Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou nekonal. Vraj nemal konkrétny príklad sťažnosti od pacienta. „Vôbec sa tomu nečudujem. Tento úrad je v súčasnosti ovládaný paškovcami - Monikou Pažinkovou a Martinom Senčákom, ktorý by v inom štáte nemohli vzhľadom na doterajšie prehmaty byť v žiadnej verejnej funkcii,“ tvrdí Beblavý.

Keď treba chrániť podľa Beblavého človeka, ktorý mal podľa medializovaných informácií poskytovať služby priamo členom vlády a ich rodinným príslušníkom, treba pripojiť podnety pacienta. Keď chrániť netreba, stačí aj podnet nepacienta, napríklad ministra zdravotníctva Viliama Čisláka.

Podľa Beblavého úrad kryje "kauzu Kostka", keďže na jeho čele stoja najvyšší predstavitelia skupiny "paškovcov". Má ísť o šéfku ÚDZS Moniku Pažinkovú a podpredsedu úradu Martina Senčáka. "Ukázalo sa, že keď takto treba chrániť vlastného človeka, tak s tým nemajú žiadny problém a hľadajú akúkoľvek obštrukciu. Bohužiaľ, pre nich, si myslím, že im to nevyjde," skonštatoval Beblavý. Kliniku Kostka koncom minulého roka navštívil jeho asistent Vincent Bujňák, ktorý teraz na úrad podáva spomínaný podnet.

Čo zažil nastrčený pacient?

  • mal podpísať informovaný súhlas, hoci ho nikto o ničom neinformoval
  • ani pri vyšetrení, ani pri aplikácii lasera nebol prítomný lekár, aj keď je to v rozpore so zákonom. Osoba uvádzaná vo vyúčtovaní ako ošetrujúci lekár je podľa webstránky Kliniky Kostka fyzioterapeut s Bc.
  • namiesto trojhodinového vyšetrenia, účtovaného zdravotnej poisťovni, odišiel z „kliniky“ po 90 minútach a zároveň za úkony kryté poisťovňou si od neho ešte iná firma vypýtala 10 eur.

Problémov je podľa Beblavého viacero. Okrem iného ide napríklad o chýbajúcich lekárov pri vyšetrení či podávaní liečby. "Ja som sa tam nestretol so žiadnym," povedal dnes Bujňák. Priblížil, že okrem štátnej poisťovne musel klinike zaplatiť aj sám, účet však už vystavila iná firma Pavla Kostku. Beblavý sa pýta, kde Kostka je, keďže doteraz sa ho naživo nepodarilo vidieť. Rovnako ho zaujíma, čo robí premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorého #Sieť vyzvala na zrušenie zmluvy medzi štátnou VšZP a Klinikou Kostka. Je presvedčený, že Fico sa kauzu snaží prekryť útokom na Igora Matoviča (OĽaNO-NOVA).

"Preto dnes podávam podnet pacienta na kliniku pána Kostku. Vyzývam týmto všetkých, pacientov i personál kliník pána Kostku, ktorí sa so svojimi traumatizujúcimi zážitkami zverili médiám, aby konali rovnako a podali podnet na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou," vyhlásil Beblavý a na záver sa spýtal, kde sa skrýva pán Kostka?

Pozrite si celú tlačovku

 

Kostka - miliónový masér | #SIEŤ

Posted by #SIEŤ on 16. február 2016

 

Ako poukázal Beblavý, v prípade krádeže onkoliekov v Národnom onkologickom ústave v Bratislave také niečo potrebné nebolo. Tam úrad začal dohľad na základe podnetu ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smeru-SD) aj bez vyjadrení pacientov, tvrdí.

Úrad pre dohľad reaguje

"ÚDZS začal vykonávať dohľad vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni ešte predtým, ako strana #Sieť tento prípad zmedializovala a zneužila na svoju predvolebnú kampaň," reagovala jeho hovorkyňa Soňa Valášiková. V tomto prípade sa kontroluje hospodárne nakladanie s prostriedkami verejného zdravotného poistenia pri uzatváraní zmlúv s Klinikou Kostka. ÚDZS podľa Valášikovej začal dohľad aj v prípade uvedeného podnetu od lekárov, a to po doplnení potrebných informácií.

ÚDZS postupoval aj v tomto prípade rovnako ako v prípade Národného onkologického ústavu, poznamenala Valášiková. Šéfka úradu Pažinková je podľa jej slov presvedčená, že "útoky #Siete sú spôsobené neznalosťou zákonných kompetencií úradu." Úrad stranu vyzval, aby ho nevťahovala do politického boja. Na osobné invektívy, "ktoré sa nezakladajú na pravde a majú slúžiť na politickú kampaň", Pažinková nebude reagovať.

Kauza masér Kostka

#Sieť minulý týždeň upozornila, že za vlády Roberta Fica (Smer-SD) sa mimoriadne začalo dariť lekárovi Pavlovi Kostkovi, ktorý na klinikách poskytuje masáže či rehabilitácie. Umožniť to mal špeciálny kód výkonu zdravotnej starostlivosti. Transparency International Slovensko zároveň zistila, že Kostkovci dostali peniaze aj z rezervy premiéra i eurofondov. VšZP argumentovala, že unikátny kód zazmluvnila ešte v roku 2011 za pôsobenia nominanta KDH Mariana Faktora, vlani ho zrušila. Faktor zase odkázal, že za to, ako sa z 10.000 eur mesačne zazmluvnených výkonov stalo 1,5 milióna eur ročne, zodpovedá iba Smer.

Viac o téme: Radoslav ProcházkaMiroslav Beblavý#SieťPavol Kostka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu