Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Postoj na utečencov nezmenia ani Česi: Máme právo povedať svoj názor!

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka (Zdroj: SITA)

PRAHA - Česká vláda nezmení svoj odmietavý názor na kvóty pre prijímanie utečencov navrhovaných Európskou komisiou (EK). V dnešnej relácii Českej televízie Otázky Václava Moravce to potvrdil sociálno-demokratický premiér Bohuslav Sobotka.

"Nie je možné ustúpiť," vyhlásil Sobotka, ktorého citoval server Novinky.cz a vysvetlil, že Praha nie je jediná, ktorá odmieta kvóty. Upozornil predovšetkým na odpor ďalších krajín Vyšehradskej skupiny (V4), vďaka ktorému je pozícia ČR "pevná". Sobotka dodal, že "výmena argumentov" s európskymi partnermi bude pokračovať.

"Sme súčasťou EÚ a myslím si, že máme právo povedať svoj názor, i keď je momentálne iný," argumentoval predseda českej vlády. Kvóty podľa Sobotku nebudú fungovať. "Tí ľudia nežiadajú o azyl tu, ale v Nemecku alebo vo Švédsku. My ich tu nemôžeme držať v záchytných zariadeniach," vyčítal Sobotka a doplnil, že pre takýchto utečencov potom "bude veľmi jednoduché presunúť sa tam, kam utekajú".

Navyše, "pokiaľ EÚ nebude schopná zastaviť ten migračný prúd", tak "sa tie čísla (kvóty) ešte niekoľkokrát zmenia". Sobotka tiež odmieta argument šéfa EK Jeana-Clauda Junckera, že Západ po rokoch 1956 a 1968 prijímal emigrantov z Maďarska a Československa, takže teraz by Budapešť a Praha mali byť tiež solidárne. Sobotka podľa Noviniek upozornil, že vtedy sa ale západné krajiny dobrovoľne rozhodli prijímať utečencov. "Neprijímali ich na základe nejakého rozhodnutia a kvót." Praha bojuje o princíp, aby "si vláda zachovala kontrolu nad intenzitou imigračného toku," vysvetlil Sobotka. 

Migračný prúd podľa jeho slov bude rovnako intenzívny po celý september a október. Po zime by mohol zosilnieť znova, najmä preto, že riešenie vo vojnou zmietanej Sýrii "nie je na dohľad".

Viac o téme: UtečenciBohuslav Sobotka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu