Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nemci idú proti EÚ: Zavedú kontroly na hraniciach, vlaky do Rakúska už nejazdia

Spolkový minister vnútra Thomas de Maizière
Spolkový minister vnútra Thomas de Maizière (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziére dnes oznámil, že Nemecko zaviedlo dočasné hraničné kontroly na rakúskej hranici, v snahe znížiť počet uchádzačov o azyl prichádzajúcich do krajiny.

"V tejto chvíli Nemecko dočasne znova zavádza hraničné kontroly na vnútorných hraniciach Európskej únie. Stredobodom kontrol budú najprv hranice s Rakúskom," vysvetlil šéf rezortu vnútra, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

"Cieľom týchto opatrení je obmedziť súčasné prílevy migrantov do Nemecka a vrátiť sa k riadnym postupom, aké majú platiť pri vstupe ľudí do krajiny," povedal de Maiziére. Dodal, že opatrenia sú potrebné aj z bezpečnostných dôvodov. Ľudia utekajúci pred vojnou a chudobou v Sýrii a ďalších oblastiach Blízkeho východu aj Afriky prúdia v posledných týždňoch práve do Nemecka. Polícia uviedla, že od sobotňajšieho rána do dnešného popoludnia prišlo do nemeckého mesta Mníchov približne 16.000 migrantov.

De Maiziére povedal, že Nemecko bude naďalej dodržiavať európske a štátne smernice na ochranu utečencov. Zdôraznil, že európske "Dublinské pravidlá" stále platia - na základe nich musia uchádzači o azyl podať žiadosť v tej krajine EÚ, do ktorej vstúpia ako do prvej.

Nemecký minister vyzval všetky členské štáty EÚ, aby v budúcnosti dodržiavali "Dublinské pravidlá", a dodal: "To znamená, že zodpovedný členský štát nielenže zaregistruje žiadateľov o azyl, ale takisto vykoná azylovú procedúru." De Maiziére vyhlásil, že utečenci musia prijať, že si jednoducho nemôžu vybrať členskú krajinu EÚ, ktorá ich bude chrániť - a zdôraznil, že to nebude možné ani vtedy, keď sa zavedie európsky systém na ich prerozdeľovanie do krajín.

"Tento krok už bol nutný. Tú obrovskú ochotu pomôcť, ktorú Nemecko prejavilo v posledných týždňoch - riadni zamestnanci a obzvlášť mnoho tisíc dobrovoľníkov - nemožno toľko prepínať," dodal minister vnútra.

Takisto povedal, že zavedenie hraničných kontrol, ktoré Nemecko konzultovalo spolu s Rakúskom, zrejme obmedzí premávku a železničnú dopravu. Rakúska železničná spoločnosť už oznámila, že dnes pozastavila svoje vlakové linky do Nemecka, a to na požiadanie nemeckej železničnej spoločnosti.

Nemecko a Rakúsko sa pred týždňom dohodli, že vpustia na svoje územie migrantov, ktorí sa zhromaždili v Maďarsku. Obe krajiny vtedy zdôraznili, že ide o jednorazový krok na zmiernenie núdzovej situácie. Prílev migrantov a utečencov však stále pokračuje a nemeckí predstavitelia cez víkend vyhlásili, že tempo prichádzajúcich ľudí preťažuje možnosti krajiny poskytnúť im útočisko.

Nemecký minister dopravy Alexander Dobrindt dnes už skôr upozornil, že jeho krajina narazila pri prijímaní utečencov na svoje limity. "Hranice zaťažiteľnosti sú dosiahnuté..." vyhlásil v Berlíne. "Bude nám trvať dlho, kým dáme už existujúcu ťažkú situáciu do poriadku. Teraz sú potrebné účinné opatrenia na zastavenie prílevu," citovala ho agentúra DPA.

Bavorský premiér: Hraničné kontroly sú dôležitým signálom pre svet

Bavorský premiér Horst Seehofer dnes vyhlásil, že rozhodnutie Nemecka zaviesť kontroly na hraniciach s Rakúskom je "dôležitým signálom" pre zvyšok sveta, ako aj pre Nemcov znepokojených neprestávajúcim prílevom utečencov.

Na tlačovej konferencii v Mníchove Seehofer - ktorý zároveň vedie CSU, teda sesterskú stranu konzervatívcov kancelárky Angely Merkelovej - povedal, že koaliční lídri v Berlíne sa jednomyseľne dohodli na zavedení kontrol v sobotu počas telefonickej konferencie.

Seehofer takisto žiadal dvojnásobok milióna eur, ktorý nemecká vláda vyčlenila tento rok na pomoc spolkovým krajinám a obciam i mestám pri riešení utečeneckej vlny. Seehofer povedal, že situácia sa "od minulotýždňovej dohody o financovaní dramaticky zmenila".

Vlaková doprava z Nemecka do Rakúska nepremáva od 17.00 h

Nemecko zastavilo od 17.00 h SELČ vlakovú dopravu do Rakúska. Informovala o tom rakúska agentúra APA s odvolaním sa na predstaviteľov spoločnosti Rakúske spolkové dráhy (ÖBB). Vo vlakoch smerujúcich z Rakúska do Nemecka sa momentálne vezie 1800 utečencov, dodala APA s tým, že železnice sa o ďalšom postupe radia.

Krátko pred potvrdením rakúskych železníc o zastavení železničného spojenia s Nemeckom informoval nemecký regionálny denník Passauer Neue Presse o tom, že nemecká vláda plánuje zastaviť vlakovú dopravu z a do Rakúska.

Nemecká spolková vláda podľa internetového vydania nemeckého magazínu Spiegel pristúpi v dôsledku utečeneckej krízy k opätovnému zavedeniu hraničných kontrol, čím poruší Schengenskú dohodu Európskej únie, na základe ktorej platia otvorené hranice.

Viac o téme: UtečenciNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu