Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Európa, toto musí skončiť! ŠOKUJÚCE FOTO Trojročný chlapček položil život na úteku pred IS

Na ostrov Kos ani jeden zo súrodencov nedoplával Zobraziť galériu (6)
Na ostrov Kos ani jeden zo súrodencov nedoplával

BODRUM - Snímka mŕtveho sýrskeho chlapčeka, ktorého vyplavilo more neďaleko tureckého letoviska Bodrum, obletela celú Európu a pohla jej najhlbšími emóciami. Chlapček bol jedným z dvanástich utečencov, ktorí sa pri pokuse dosiahnuť grécky breh utopili.

Obrázok utopeného dieťaťa, ktoré bolo na prevrhnutom člne s ďalšími utečencami zo Sýrie, vyvolal silné emócie. Sýrčania riskovali život v snahe dostať na grécky ostrov Kos a potom do Kanady. Tmavovlasé batoľa v červenom tričku a krátkych rifľových nohaviciach našla v stredu hliadka na pláži neďaleko tureckého letoviska Bodrum, kam ho vyplavil morský príboj a stalo sa nemým svedkom tragédie, ktorá sa odohrala v zúrivých vlnách.

Sedem najväčších utečeneckých mýtov: VIDEO, ktoré má Slovákom otvoriť oči

Európa, toto musí skončiť!
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Turecké médiá chlapca identifikovali ako trojročného Aylana Kurdiho a informovali, že jeho päťročného brata Galipa a mamu Rehan stihol rovnaký osud. Všetci traja pochádzali zo severosýrskeho mesta Kobané, ktoré sa zmieta v ťažkých bojoch medzi povstalcami Islamského štátu a kurdskými bojovníkmi, uviedol Theguardian.com.

 

Chlapček utekal pred Islamským štátom

Justin Forsyth, generálny riaditeľ organizácie na záchranu detí Save the Children, smutnú udalosť komentoval slovami: „Tento tragický obrázok malého chlapca, ktorý prišiel o život počas úteku zo Sýrie, je šokujúcou pripomienkou toho, v akom nebezpečenstve sú rodiny s deťmi pri hľadaní lepšieho života. Neutešená situácia tohto dieťaťa by mala prinútiť myseľ EÚ sústrediť sa na to, aby sa spojila a dohodla na pláne riešenia utečeneckej krízy.“

 

Chlapčeka čakala vo vodách smrť po tom, ako sa dva člny prepravujúce celkom 23 ľudí prevrhli a 12 z nich sa utopilo. Medzi mŕtvymi bolo päť detí a jedna žena. Zachrániť sa okrem dvoch utečencov, ktorí dosiahli breh v záchranných vestách, podarilo sedem ľudí a dvaja ostávajú stále nezvestní.

Obrázok bezvládneho tela malého sýrskeho utečenca sa objavil vo všetkých svetových médiách, ktoré sa začali pýtať, či srdcervúce fotografie pohnú citmi európskych politikov a prinútia ich utečeneckú krízu aktívne riešiť.

Európa, toto musí skončiť!
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)
Európa, toto musí skončiť!
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

 

Európa, toto musí skončiť!
Zobraziť galériu (6)

Viac o téme: UtečenciSýriaKosBodrum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu