Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Mŕtvy chlapček z fotografie je už s mamičkou a bračekom doma: Posledný bozk od otca!

Zronený Abdalláh Kurdí pochoval celú svoju najbližšiu rodinu Zobraziť galériu (4)
Zronený Abdalláh Kurdí pochoval celú svoju najbližšiu rodinu (Zdroj: Twitter)

KOBANÉ - Tragická smrť dvoch malých sýrskych utečencov spolu s ich matkou pohla citmi a svedomím takmer celého sveta. Nebezpečnú cestu za slobodou prežil len otec rodiny Abdalláh Kurdí, ktorý svojich najmilovanejších pochoval v sýrskom rodnom meste Kobané. Neskrýval slzy a bolesť.

Na pohrebe sa zúčastnili otec rodiny Abdalláh Kurdí, obyvatelia a predstavitelia mesta. Do hrobu uložili Ajlana, jeho päťročného brata Galipa a 35-ročnú matku detí Rehan. Utopili sa, keď sa ich čln prevrátil vo vysokých vlnách pri tureckom pobreží. Rodina sa pokúšala dostať cez Egejské more na grécky ostrov Kos. Z rodiny prežil nešťastie ako jediný práve Ajlanov otec Abdalláh. Kurdskej televízii Rudaw povedal, že dúfa, že ich príbeh prinúti ľudí viac pomáhať utečencom.

Kolóna vozidiel s obeťami rodinnej tragédie prešla cez hraničný priechod na ceste medzi tureckým mestom Suruč a Kobané a zastavila na kontrolnom stanovišti vzdialenom približne tri kilometre od hranice. Abdalláh Kurdí počas pohrebného obradu stál a plakal. Potom si kľakol a kým rakvy spustili do hrobov, ešte ich pobozkal. Tlačovej agentúre DPA to povedal svedok pohrebu. 

Posledná fotografia Galipa, kým ešte žil a pred dlhou cestou do neznáma si zdriemol na pláži
Zobraziť galériu (4)
Posledná fotografia Galipa, kým ešte žil a pred dlhou cestou do neznáma si zdriemol na pláži

Deti mu vykĺzli z náručia

Zničený otec Abdalláh Kurdí, ktorý prišiel o svoju rodinu, sledoval celý priebeh pohrebu so slzami v očiach. „Kým som držal manželku za ruku, deti mi vykĺzli z náručia. Moje deti boli tie najkrajšie na svete,“ povedal zronený otec novinárom podľa Daily Mail. Jeho synovia na sebe nemali záchrannú vestu a keď sa ich čln v hlbokej noci prevrátil, nemali šancu prežiť. Vo vode sa náhle ocitlo 17 ľudí a sám kapitán vtedy spanikáril, hodil sa do vody a kamsi zmizol.

Podľa svedectva Kurdího bola všade navôkol tma a ľudia kričali od hrôzy. Keď sa mu deti vo vlnách stratili z dohľadu, nebolo možné ich zachrániť. Kurdí ďalej novinárom prezradil, že prevádzačom zaplatil už dvakrát, aby rodinu prepravili na Kos, ale oba pokusy zlyhali. V prvom prípade ich zadržali hliadky a v druhom prevádzači nesplnili slovo a k činu ani nedošlo. Tretí pokus o útek pred extrémistami z Islamského štátu sa rodine stal osudným.

 
Posted by arta.fm on 4. září 2015

Prípad Kurdího rodiny sa dostal do pozornosti svetovej verejnosti po tom, ako mnohé denníky a spravodajské portály zverejnili fotografie bezvládneho tela jeho trojročného syna Ajlana, keď ho vyplavilo more na turecké pobrežie. Kurdská rodina pochádzajúca z vojnou zničeného Kobané sa snažila dostať cez Grécko za príbuznými do Kanady. O víza žiadali už v júni, ale boli zamietnuté. Zverejnené zábery vyvolali vo svete vlnu súcitu i pobúrenia nad tým, že sa vyspelý svet údajne nečinne prizerá utrpeniu utečencov.

VIDEO Mŕtvy chlapček z
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

VIDEO Mŕtvy chlapček z
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: Sýrsky chlapecAbdalláh KurdíAjlan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu