Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tajné VIDEO z bašty Daeš: Odvážne Sýrčanky natočili skutočný život v Rakke, hrozí im smrť

Riskovala život Zobraziť galériu (3)
Riskovala život (Zdroj: YouTube/Expressen)

ŠTOKHOLM - Dve Sýrčanky z mesta Rakka, ktoré od roku 2013 okupujú radikáli z organizácie Daeš, natočili tajne video ukazujúce život v tejto hlavnej základni islamistov. Zábery nasnímané kamerou skrytou v nikábe zverejnil švédsky server Expressen TV. Ženy, ktorých hlas bol kvôli ich bezpečnosti zmenený a totožnosť neuvedená, riskovali natáčaním život, podotýka komentár.

Fanatici Daeš držia v zajatí stovky detí: Robia s nimi otrasné veci, prezradili utečenkyne

Dvojica žien v krátkej snímke nakupuje a jazdí taxíkom po meste, ktoré vyzerá zničené a prázdne. "Všetci (kvôli rastúcej intenzite náletov) odišli," hovoria. Cudzinci, ktorí sa pridali k Daeš, podľa nich zriadili v meste kontrolné stanovište, zabavovali tam doklady miestnym a použili ich pre útek do Turecka.

Tajné VIDEO z bašty
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/Expressen)

Zábery boli nadobudnuté v zime. Ukazujú okrem iného trosky mešity a tiež katolícky kostol, v ktorom podľa jednej zo žien radikáli zriadili sídlo islamistickej polície. Ukazujú tiež štvrť, kde predtým bývali bohatší obyvatelia mesta, prevažne cudzinci. Ich domy obsadili členovia Daeš, prevažne zahraniční bojovníci a ich rodiny. "Sú z Kazachstanu, Afganistanu, Saudovia, Európania, z rôznych miest vo Francúzsku. Ale väčšina ich je zo Saudskej Arábie."

Ženy tiež spomínajú na krutosti, ktorých boli svedkami, napríklad na verejnú popravu muža.

Tajné VIDEO z bašty
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/Expressen)

V meste, skôr liberálnom, sa teraz cítia ako v klietke. Von majú chodiť v sprievode muža alebo inej ženy a celé zahalené, vrátane tváre. "Všetky ženy rady ukazujú svoju tvár. My sme túto možnosť stratili. Stratili sme svoju ženskosť," hovorí jedna zo Sýrčaniek. Daeš šiel tak ďaleko, že predavač v obchode, ktorý ženy s kamerou navštívili, musel čiernou fixkou zamaľovať tváre modeliek na škatuľkách s farbami na vlasy.

Peklo sexotrokýň Daeš: Žena sa zo strachu radšej upálila, dievčinku (8) znásilnili stovkykrát

"Nemôžem sa dočkať, až zložím nikáb a zbavím sa temnoty, čo nás obklopuje. Sloboda je nadovšetko," uzatvára jedna zo žien.

Viac o téme: RakkaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu