Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Spoveď žoldniera z Islamského štátu: Džihádisti založili novú sieť v Európe, naozaj sa bojím!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Džihádisti z Islamského štátu majú novú stratégiu. Systematicky pašujú svojich bojovníkov do Európy, aby preniesli ich svätú vojnu do našich krajín. Prehovoril o tom bývalý žoldnier, ktorý za peniaze slúžil v radoch Islamského štátu.

Túto správu z Die Welt priniesol portál novinky.cz. Podľa nemeckých zdrojov sa mal muž menom Lorenz Berger zúčastniť niekoľkomesačných bojov na sýrskej fronte. Vyhľadal si ho istý Raduan, s ktorým sa stretol v Istanbule a ktorý mu povedal, aby sa pripravoval na cestu do Európy, že jeho čas ešte príde. O deň neskôr sa obidvaja muži spojili cez Skype. Muž sa nemohol dočkať svojho pasu, aby sa dostal do Nemecka cez Škandináviu. Teraz už tam podľa všetkého je.

Berger bol žoldnierom v radoch Islamského štátu. Ale keď sa džihádista priblížil k hraniciam svojej domoviny, spamätal sa. Obrátil sa na nemeckú tajnú službu, aby im vyrozprával všetko, čo o islamistoch vie. "Začína niečo, čoho sa naozaj bojím," povedal bývalý žoldnier Berger.

Popravy Islamistov sú šokujúce
Zobraziť galériu (4)
Popravy Islamistov sú šokujúce  (Zdroj: Twitter)

Je iba otázkou času, kedy zaútočia

"Veľa nasvedčuje tomu, že Islamský štát systematicky, bez unáhlenia a veľmi konšpiratívne rozmiestňuje arabských bojovníkov v Európe. Tí zakladajú novú sieť. Je jasné, že chcú bojovať," povedal Berger nemeckým novinám. Už v apríli na útoky "spáčov" upozornil nemecký raper Deso Dogo, ktorý bojuje za IS. Spáči je krycí názov pre teroristov, ktorí žijú bežný život až pokiaľ nepríde pokyn. "Takéto bunky spáčov už v Európe pôsobia," povedal Ioannis Micheletos z gréckeho inštitútu pre bezpečnostné analýzy. "Je iba otázkou času, kedy zaútočia."

V Grécku už kontrarozviedka chytila Sýrčana s pol miliónom eur pre bunky so zbraňami a muníciou. V prúde valiacich sa utečencov sa teroristi infiltrujú, je to pre niech výborná príležitosť. "Islamisti sa do nich primiešali. Boli by blázni, keby si takúto príležitosť nechali ujsť pomedzi prsty," dodáva Micheletos.

Spoveď žoldniera z Islamského
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter)

Falošné pasy a vycvičení zabijaci

Slová predchádzajúcich dvoch mužov potvrdzuje aj azylant v Nemecku Kamal. Ľudia z IS sú už dlhšiu dobu všade. Ideálnou vstupnou bránou pre Islamistov sa stáva Bulharsko. Tamojšia mafia obstaráva falošné pasy za dvadsať tisíc eur. "Bulharská mafia využíva skvelé kontakty tajných služieb ešte z bývalých čias," pvoedal Berger. V radoch Islamistov sa pohybuje veľa bývalých dôstojníkov Saddáma Husajna. Ich cvičila Stasi, bývalá obávaná tajná služba Nemeckej demokratickej republiky. "Spravodajcovia z bývalého východného bloku boli veľmi profesionálni," dodáva Berger.

Spoveď žoldniera z Islamského
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: youtube, twitter)

V Británii môže byť až 10 spáčov

Zdroj z britskej kontrarozviedky MI5 povedal novinám Guardian, že teraz čelíme obrovskej hrozbe. "Čelíme komplexným a ctižiadostivým zámerom šíriť teror. Poviem to inak: To, čo sme vedeli skôr, teda Al-kájda alebo osamelí vlci - je proti IS niečo ako čajík. Nemáme čo dočinenia s prostoduchými fanatikmi, ale profesionálmi."

Svoje siete rozširujú a spriadajú iba z vlastných ľudí. Nikoho nepreberajú, o nikoho nestoja, nikto sa im nevotrie do pozornosti. "Spriadajú siete výhradne zo svojich ľudí. Neveria nikomu - iba sebe," povedal Guardianu zdroj z MI5.

Viac o téme: TerorizmusEurópaIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu