Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Tragédia letu MH17 bude mať tvrdú súdnu dohru: Rusko a Ukrajina môžu prísť o miliardy!

Na palube lietadla bolo 38 Austrálčanov Zobraziť galériu (4)
Na palube lietadla bolo 38 Austrálčanov (Zdroj: SITA, Twitter, Wikipedia)

CANBERRA – Nielen nemecké, ale najnovšie aj austrálske rodiny chcú žalovať Rusko, Ukrajinu a Malajziu za smrť svojich blízkych pri tragédii letu MH17. Na palube zostreleného boeingu bolo medzi 298 cestujúcimi celkom 38 Austrálčanov, ktorí 17. júla zahynuli na východnej Ukrajine.

Advokát Jerry Skinner zastupuje osem austrálskych rodín pozostalých z New South Wales, Canberry, Victorie, Queenslandu a južnej Austrálie. Je špecialistom na letecké spory a aktuálne očakáva ďalšie dôležité informácie predtým, ako spor posunie na Európsky súd pre ľudské práva.

„Nechceme podať žalobu, ktorá by bola nekompletná,“ povedal Skinner, ktorý už v minulosti vyjednal súdnou dohodou 2,7 miliárd dolárov od Líbye ako odškodnenie za 270 obetí, ktoré zahynuli v lietadle pri teroristickom útoku v roku 1988.

Ukrajina bude stáť pred súdom

Skinner súčasne vyjadril prekvapenie na margo Nemky, ktorá takisto podala žalobu, ale iba proti Ukrajine za to, že neuzavrela vzdušný priestor nad vojnovou oblasťou. Naznačuje to, že prípad bol krátkozraký, mieni Skinner.

Zostrelenie nikto z cestujúcich neprežil
Zobraziť galériu (4)
Zostrelenie nikto z cestujúcich neprežil  (Zdroj: SITA, Twitter, Wikipedia)

Nemku, ktorá sa uchádza o 1,2 milióna dolárov od Ukrajiny za „zabitie z nedbanlivosti“, zastupuje Emar Giemulla. Ten pre News Corp povedal, že dúfa, že aj ostaté rodiny so svojimi blízkymi na palube zareagujú podobne. Je to politický prípad a potrebuje verejnú účasť, myslí si Giemulla. „Každá vláda nesie zodpovednosť za vzdušný priestor, ktorý je jej súčasťou.“ Žalovať aj spoločnosť Malaysia Airlines v úmysle Giemulla nemá, lebo podľa neho nereagovala neprimerane. „Vinu za krivdy nesie Ukrajina, ktorá musí niesť zodpovednosť,“ vysvetlil.

Tragédia letu MH17 bude
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA, Twitter, Wikipedia)

Letecká spoločnosť je povinná zaplatiť

Skinner odmietol myšlienku, že by zodpovednosť za tragédiu mala niesť iba Ukrajina a momentálne čaká na ďalšie informácie z vyšetrovacej agentúry. „Každý má celkom dobrú predstavu o tom, prečo sa lietadlo zrútilo,“ tvrdí advokát, ktorý chce identifikovať aktéra, rozhodujúci politický činiteľ celej tragédie. Otázky odškodnenia by mohli byť podľa slov Skinnera zahrnuté v každom súdnom podaní, ktoré bude podané už v apríli alebo máji budúceho roka 2015.

Malaysia Airlines vždy trvala na tom, že splní svoju povinnosť odškodniť príbuzných tých, ktorí zomreli pri tragédii Boeingu 777. Na základe Montrealského dohovoru je letecká spoločnosť povinná zaplatiť asi 180-tisíc dolárov ako náhradu za každý jeden vyhasnutý život. Informácie uverejnil spravodajský server News.com.

Tragédia letu MH17 bude
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA, Twitter, Wikipedia)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu