Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prípad zostreleného boeingu sa vyjasňuje: Moskva vytiahla tajný tromf

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA, Twitter, Wikipedia)

MOSKVA - O svedectve muža-dezertéra z ukrajinskej armády, ktorý na detektore lži vierohodne prezentoval, že civilné malajzijské lietadlo typu Boeing 777 zostrelil v júli nad východnou Ukrajinou raketou pilot ukrajinského bojového stroja typu SU-25, informoval dnes v Moskve predstaviteľ tamojšieho Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie Vladimir Markin.

Podľa jeho slov môžu dôkazy o údajnej vine ukrajinských ozbrojených síl predložiť vyšetrovacej komisii, ktorá sa udalosťou zaoberá v Holandsku. Práve z tejto krajiny pochádzala väčšina z 298 obetí-cestujúcich a členov posádky na linke spoločnosti Malaysia Airlines.

Údajný svedok mal slúžiť v Dnepropetrovsku v onen kritický deň - 17. júla 2014 spoločne s pilotom Vladislavom Vološinom, ktorého fotografiu zverejnilo dnešné vydanie denníka Komsomoľskaja pravda na titulnej strane s tým, že to bol práve on, kto spomínaný stroj zostrelil.

Skúma sa uplatnenie programu ochrany svedka pre spomínaného ukrajinského občana. Kyjev, ako je známe, možnú účasť svojich ozbrojených síl na zostrelení spomínaného stroja odmietol a obvinil opakovane z neho proruských separatistov. Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) označila spomínaného svedka za "ruský podvrh".

Ako uviedla pred štyrmi dňami, kovové úlomky nájdené v telách niektorých pasažierov malajzijského lietadla, ktoré sa v júli zrútilo na východe Ukrajiny, by mohli pochádzať z rakety, ktorá stroj zrejme zasiahla.

"Drvivá väčšina zo zabitých pri páde bola identifikovaná. V niektorých telách sa našli kovové predmety, ktoré nepatria lietadlu a môžu byť úlomkami z rakety," citoval z vyhlásenia SBU spravodajský server Sputnik.

Podľa SBU Holandsko zverejní ďalšiu správu o vyšetrovaní nešťastia do konca tohto roka. Vyšetrovanie bude pokračovať aj v roku 2015. Hovorkyňa vyšetrovacieho grémia z Holandska Sara Vernooijová pre tlačovú agentúru DPA dnes zdôraznila, že o detailoch vyšetrovania sa principiálne nevyjadrujú.

Holandský televízny kanál RTL zverejnil, fotografie, ktoré by mali dokazovať, že lietadlo zostrelila raketa zem-vzduch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu