Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kiska sa vzdá prezidentského platu: Pozrite, kto ho dostane!

Andrej Kiska Zobraziť galériu (18)
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Výsledky hovoria jasnou rečou. Novým prezidentom Slovenska bude občiansky kandidát Andrej Kiska, ktorý vo voľbách výrazne porazil súčasného premiéra a predsedu strany Smer-SD Roberta Fica.

22:51 Andrej Kiska dá prezidentský plat rodinám v núdzi

Budúci slovenský prezident Kiska sa vzdá svojho prezidentského platu v prospech ľudí v núdzi. Sľub, ktorý dal ešte počas kampane, podľa neho platí. "Na Slovensku je veľmi veľa rodín, ktoré bojujú s osudom a nevedia si rady. Som presvedčený, že nebude problém nájsť vhodných príjemcov," vyhlásil vo vysielaní RTVS. Systém prerozdeľovania, aby peniaze dostali každý mesiac iné rodiny, Kiska ešte nájde. "Po skúsenostiach z Dobrého anjela, kde som pôsobil viac ako sedem rokov, viem, že rodín, ktoré potrebujú pomoc, je veľmi veľa a musíme skôr nájsť spravodlivý systém, ako im tieto peniaze dať," hovoril.

21:35 Kiska sa chce čím skôr stretnúť s Ficom

Novozvolený prezident Andrej Kiska by privítal možno ešte pred svojou inauguráciou stretnutie s porazeným protikandidátom a premiérom Robertom Ficom. Kiska poďakoval Ficovi, že mu ešte počas počítania hlasov zagratuloval k zvoleniu za hlavu štátu. "Stretnutie zatiaľ žiadne dohodnuté nemám. Ja pravdaže privítam čím skôr stretnutie s pánom premiérom, aby sme diskutovali, ako aj on vidí úlohu prezidenta," povedal Kiska v relácii TA3 V politike.

21:00 Andrej Kiska nie je zástancom toho, aby sa rozširovali právomoci prezidenta Slovenskej republiky. Jeho úlohu vníma ako autoritu, ktorá by mala za ľudí klásť otázky a vyzývať vládu a parlament, aby svoje sľuby plnili. Uviedol to dnes v diskusnej relácii TA3 V politike.

20:43 Najmladšia komisia

A teraz jedna zaujímavosť. Toto je najmladšia volebná komisia na Slovensku z obce Trakovice s vekovým priemerom 22 roka. Horný rad zľava: Edo (28), Natália (20), Lucia (25), Marek (25), Tereza (20). Dolný rad zľava: Alexandra (20), Barbora (20), Jozef (20).

Kiska sa vzdá prezidentského
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

18:32 Happy Fico

Na internete včera začalo kolovať video s názvom "Happy Fico", čiže Šťastný Fico, ktoré natočil neznámy Slovák žijúci v USA. Ide o ďalšiu spomedzi mnohých neoficiálnych verzií megapopulárnej skladby od Pharella Williamsa "Happy". Objavujú sa v ňom podľa všetkého domáci obyvatelia, ktorí zrejme o politickej situácii na Slovensku nemajú ani páru. Aj tak ale prikývli na nápad autora, zobrali do rúk transparenty s portrétom nášho súčasného premiéra a zatancovali s ním na uliciach v meste i na pláži.

Lídri Európskej únie gratulovali dnes Andrejovi Kiskovi k víťazstvu v sobotňajších prezidentských voľbách na Slovensku. Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso a predseda Európskej rady Herman Van Rompuy vyjadrili vo vyhláseniach v mene EÚ presvedčenie, že nový prezident prispeje k riešeniu výziev, ktorým čelí Slovenská republika, i k spoločným európskym cieľom.

16:53 B. Sobotka: Slovenské voľby potvrdili silu tamojšej demokracie

"Blahoželám Andrejovi Kiskovi k zvoleniu za prezidenta Slovenskej republiky. Pevne verím, že pán Kiska vo svojej ústavnej funkcii napomôže ďalšiemu pokračovaniu a rozvoju súčasných vynikajúcich česko-slovenských vzťahov," uviedol vo vyhlásení český premiér Sobotka a dodal: "Nám veľmi blízke Slovensko má za sebou intenzívny, ostrý, ale nepochybne regulárny volebný zápas, ktorý potvrdil silu a kvalitu slovenskej demokracie."

Kiska sa vzdá prezidentského
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA)

16:30 NOVA vyzýva R. Fica, aby podal demisiu

Hnutie NOVA vo svojom dnešnom stanovisku uvádza, že premiér Robert Fico sa svojou prezidentskou kandidatúrou obrátil chrbtom svojim vlastným voličom, ktorí ho v roku 2012 zvolili za predsedu vlády na štyri roky. "Fico týmto postupom preukázal, že výsledky parlamentných volieb z roku 2012 už nie sú preňho záväzné, že už nechce byť premiérom tejto krajiny a táto funkcia je pre neho len záložným riešením v prípade neúspechu v prezidentských voľbách." Hnutie preto Fica vyzvalo, aby odstúpil z funkcie predsedu vlády.

Robert Fico
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA)

15:21 Obyvatelia okresu Dunajská Streda vytvorili v druhom kole prezidentských volieb rekordný rozdiel. Andrej Kiska v tejto časti Slovenska získal 92,75 percent voličských hlasov, jeho súper Robert Fico 7,25 percent. Napríklad v obci Dolný Štál to bolo 96,96 percent pre Kisku a 3,04 percent pre Fica.

15:05 V obci Horné Mýto v okrese Dunajská Streda Kiska získal rekordných 98,09 percent (360 hlasov), zatiaľ čo Fica volilo len 1,91 percent (7 hlasov). Starostom dediny je Eduard Zalka z SMK.

14:14 KDH ponechá na májovú schôdzu parlamentu novelu ústavy, ktorá obmedzuje kompetencie prezidenta. V diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol predseda strany Ján Figeľ.

13:41 Marek Maďarič ako šéf volebného tímu Roberta Fica berie zodpovednosť za výsledok volieb aj na seba. "Výsledok je otázka na mňa a moju zodpovednosť k výsledkom prezidentských volieb," povedal v dnešnej relácii RTVS O päť minút dvanásť s tým, že to môže znamenať aj jeho skončenie vo funkciách. Ako však dodal, o tom sa nedá hovoriť dnes, môže to byť však súčasťou vnútornej debaty v strane.

13:30 A. Kiska aj R. Fico vo svojich rodiskách vyhrali s náskokom

Voliči v mestách, odkiaľ pochádzajú Andrej Kiska aj Robert Fico (Smer-SD), sa v druhom kole prezidentských volieb rozhodli pre svojich rodákov. V Poprade získal víťaz volieb Andrej Kiska 72,18 percenta voličských hlasov, premiér Robert Fico iba 27,81 percenta. Fica v rodných Topoľčanoch podporilo 55,05 percenta voličov, Kisku 44,94 percenta. V absolútnych číslach volilo Kisku 1,3 milióna voličov a premiéra vyše 890 000 ľudí.

Andrej Kiska sa ujme funkcie prezidenta SR zložením sľubu, a to 15. júna, keď sa skončí funkčné obdobie súčasnej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi.

13:05 Podľa rakúskej agentúry APA Slováci v osobe Andreja Kisku kupujú mačku vo vreci. Nový prezident je politicky nepopísaný list papiera, nikdy predtým nebol politicky aktívny a medzi verejnosťou je známy len ako podnikateľ a zakladateľ charitatívnej organizácie. U mnohých voličov, ktorí sú znechutení súčasnou politikou, však práve preto bodoval, píše agentúra.

12:58 Portál iDnes sa domnieva, že Kiska je pre Slovensko veľkou výhrou a jeho volebné víťazstvo je tak víťazstvom jeho všetkých obyvateľov, ktorí už po niekoľkýkrát za posledných pätnásť rokov dokázali úžasnú vec, o ktorej by mala hovoriť celá Európa. Svoj komentár uzatvára s tým, že Česi môžu v tejto situácii Slovákom len závidieť.

Andrej Kiska
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA)

12:47 Slovenskí väzni odovzdávali svoje hlasy jednoznačne Robertovi Ficovi, keď jeho protikandidát Andrej Kiska v štyroch ústavoch na výkon trestu odňatia slobody, v ktorých boli v sobotu zriadené osobitné volebné okrsky, utrpel porážku.

12:15 Úradujúca hlava štátu Ivan Gašparovič blahoželá svojmu budúcemu nástupcovi v prezidentskom kresle Andrejovi Kiskovi k víťazstvu vo voľbách. Ako uviedol vo vyhlásení, ktoré poskytol médiám, Slovensko v súčasnosti potrebuje stabilnú politickú klímu a zachovanie sociálneho zmieru. "Dúfam, že nová hlava štátu bude svoju funkciu vykonávať s pocitom zodpovednosti za pokojnú budúcnosť Slovenskej republiky a jej občanov, a že prispeje k zachovaniu kontinuity v zahraničnej politike štátu."

11:50 Víťaz prezidentských volieb Andrej Kiska sa chce stretnúť s hlavou štátu Ivanom Gašparovičom ešte pred skončením jeho mandátu. "Pokladám za normálne a prirodzené, aby som sa s pánom Gašparovičom potom stretol, aby sme spolu prešli v kľude prechod prezidentského úradu," povedal dnes Kiska.

11:42 Tipujúci v spoločnosti Tipsport sa nemýlili vo zvolenom prezidentovi, ani v percentuálnom zisku jeho hlasov. Filip Švaňa zo spoločnosti EFCOM povedal, že ľudia zle odhadovali iba účasť v prezidentských voľbách. Kiska bol podľa Švaňu favoritom nielen podľa kurzov, ale aj podľa tipov.

Kiska sa vzdá prezidentského
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: topky)

11:34 Strana SaS vyzýva súčasného prezidenta Ivana Gašparoviča, aby ponechal všetky závažné akty na nového prezidenta. Ako povedal dnes na tlačovej besede podpredseda strany Ľubomír Galko, Gašparovič by mal nechať na Andreja Kisku najmä uplatňovanie personálnych nominácií.

11:15 "Výsledok volieb vnímam ako dobrú správu v tom, že sa uplatnila myšlienka "nedajme všetko jednej strane"," povedal predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo v relácii televízie TA3.

11:09 Kandidáti, ktorí získali v jednotlivých obvodoch najvyšší počet platných hlasov.

Kiska sa vzdá prezidentského
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: ŠÚ SR)

10:10 Účasť väzňov v druhom kole prezidentských volieb bola 32,42 percenta, čo je približne o tri percentá viac, ako bola volebná účasť obvinených a odsúdených v prvom kole, ktoré sa konalo 15. marca. Volebná účasť však bola v porovnaní s predchádzajúcimi prezidentskými voľbami, ktoré sa konali v roku 2009, nižšia až takmer o 29 percent.

09:56 Najviac voličov prišlo hlasovať v obvode Senec, Bratislava a Pezinok. Najmenej naopak volili v obvode Trebišov. Za Andreja Kisku najviac hlasovali vo volebných obvodoch Dunajská Streda, Komárno, Senec a Bratislava. Najmenej hlasov mu dali v Čadci, Svidníku, Vranove nad Topľou a v Stropkove. Za Fica najviac hlasov naopak dali voliči v Čadci, vo Svidníku a vo Vranove nad Topľou a najmenej v Dunajskej Strede, Komárne, Senci a v Bratislave.

09:30 Účasť voličov vo voľbách v jednotlivých obvodoch.

Kiska sa vzdá prezidentského
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: statistics.sk)

09:20 Definitívne výsledky.

Kiska sa vzdá prezidentského
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: statistics.sk)

09:07 Prvá potvrdená zápisnica prišla podľa informácií Ústrednej volebnej komisie. Veľké Drieňové o 22:11. Volebná účasť bola vyššia v mestách - zhruba 51 percent, v obciach to bolo 49 percent.

Kiska sa vzdá prezidentského
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA)

08:35 Slovenskí voliči dali podľa predsedu SaS Richarda Sulíka jasne najavo, že majú Roberta Fica plné zuby. Sulík dúfa, že to bude aj pokračovať. "Politika, ktorú Smer predvádza, je katastrofálna. Neprekvapuje ma preto, že väčšina voličov ho má dosť. Nech Robert Fico dopremiéruje a nech sa prace kade ľahšie," vyhlásil Sulík.

08:15 Víťazstvo Kisku je podľa Matoviča zadosťučinením

Víťazstvo Andreja Kisku je podľa lídra OĽaNO Igora Matoviča obrovským zadosťučinením pre všetkých ľudí, ktorí s hrôzou sledovali, ako Robert Fico vracia Slovensko do obdobia mečiarizmu. Ako povedal, debakel, ktorý Fico utŕžil, je zrejme aj preto tak podobný tomu Mečiarovmu. "Som veľmi rád, že Slovensko má prvýkrát v histórii skutočne nezávislého prezidenta, ktorý sa bude zodpovedať len a len svojim voličom a nie svojim straníckym sponzorom. Som veľmi rád, že premiérovi sa nepodarilo utiecť pred zodpovednosťou a bude musieť skladať účty za svoju vládu v roku 2016," vyhlásil Matovič.

Kiska sa vzdá prezidentského
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: topky)

Kiska sa vzdá prezidentského
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: topky)

Kiska sa vzdá prezidentského
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: topky)

 

07:48 Fico prehral vo všetkých krajských mestách

Andrej Kiska porazil Roberta Fica vo všetkých krajských mestách. V obvode hlavného mesta Bratislavy Andrej Kiska absolútne porazil Roberta Fica v pomere 74 ku 26 percent hlasov voličov. V Košiciach je situácia podobná. Kiskovi tam odovzdalo hlasy 70 percent voličov, Ficovi 30 percent hlasujúcich. Kiska vyhral aj v Banskej Bystrici a Prešove, kde dostal 61 percent hlasov, Fico 39 percent. V Trnave volilo Kisku 55 percent voličov, Fica 45 percent hlasujúcich. Tesnejšie výsledky boli v Trenčíne, kde Kisku volilo 54 percent voličov, Fica 46 percent, ako aj v Nitre - Kiska 53 percent, Fico 47 percent a v Žiline, kde Kisku volilo 51 percent voličov, Fica 49 percent hlasujúcich.

07:24 Výsledok je podľa Maďariča čiastočne sklamaním

Výsledok v prezidentských voľbách je podľa šéfa volebného štábu Mareka Maďariča čiastočne sklamaním. Ako povedal novinárom, je to možno odrazom toho, že časť voličov Smeru-SD chce Roberta Fica ako premiéra. "Na druhej strane je asi nejaký fenomén, že ľudia chcú za prezidenta nepolitika. Nepovažujem výsledok za zlý, ale určite je to prehra," uviedol. Podľa neho by bol Fico výborný prezident SR. "Nejde o výsledok, išlo o to, či ponúkneme človeka, ktorý by bol výborným prezidentom. Kiska ukáže, akým bude on prezidentom," konštatoval.

07:00 Kiska získal 59,38 percenta, hlasy mu odovzdalo 1 307 065 voličov. Jeho protikandidát Robert Fico dostal 40,61 percenta, teda 893 841 hlasov voličov. Smer-SD pritom získal pred dvoma rokmi v parlamentných voľbách asi o 200 tisíc hlasov viac, konkrétne ho volilo 1 134 280 voličov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu