Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ľudovú platformu zničil falošný postoj vedenia SDKÚ-DS, tvrdí Figeľ

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ľudovú platformu zničil falošný postoj vedenia SDKÚ-DS a neschopnosť prijímať konštruktívne politické rozhodnutia zo strany jej predsedu Pavla Freša. Ten uprednostnil svoje župné záujmy a osobné ciele pred dlhodobými potrebami Slovenska a občanov. V reakcii na Frešove vyjadrenia z Ústrednej rady SDKÚ-DS (5.4.) to uviedlo KDH.

Kresťanskí demokrati pripomínajú aj správanie sa SDKÚ-DS pri hľadaní spoločného prezidentského kandidáta. "V decembri síce formálne vyjadrila SDKÚ súhlas so spoločným kandidátom na prezidenta, ale o pár dní na to traja jej podpredsedovia podporili ďalších kandidátov. SDKÚ-DS následne kampaňovala za iného kandidáta," tvrdí predseda KDH Ján Figeľ.
      
Hnutie považuje za tragédiu, keď Pavol Frešo hovorí o "obchodovaní a politikárčení" práve na rokovaní strany v Bratislave. KDH poukazuje, že mestskí poslanci za SDKÚ-DS v Bratislave spoločnými hlasovaniami so Smerom-SD opakovane dávajú rukolapný dôkaz obchodovania a politikárčenia, napríklad pri nomináciách do mestských podnikov. "Nekritizovali sme, keď na marcovej schôdzi NR SR hlasovali poslanci SDKÚ a Smeru rovnako pri zákone o dôchodkovom sporení," doplnil Figeľ.
      
Hnutie ďalej uviedlo, že podľa frešovskej logiky sú rokovania medzi Ľudovítom Kaníkom (SDKÚ-DS) a ministrom práce Jánom Richterom (Smer-SD) na tému ústavnej ochrany II. dôchodkového piliera prípravou na ich budúcu koalíciu. Kresťanskí demokrati tvrdia, že oni konajú ako dôsledná a konštruktívna opozícia. "Naším cieľom nie je pomáhať vláde strany Smer, ale pomáhať ľuďom a Slovensku zodpovednými krokmi, zvlášť v oblasti rodiny, spravodlivosti a zamestnanosti," vyhlásil šéf KDH.
      
Figeľ pripomenul, že rokovanie so šéfom Smeru-SD Robertom Ficom vo februári bolo súčasťou procesu, ktorý on za KDH verejne inicioval v septembri. "Na rokovaní o justičnej reforme, iniciovanom stranou Smer-SD, sa 20. februára zúčastnil aj Pavol Frešo. Na rozdiel od Pavla Freša, KDH - napriek predvolebnej situácii - prijalo túto výzvu ako šancu na zlepšenie vymožiteľnosti práva a zahájenie procesu dôležitých, ozdravných zmien v súdnictve, a na ústavné posilnenie ochrany a podpory manželstva a rodiny," priblížil Figeľ.
      
Zdôraznil, že KDH má odvahu riešiť "žalostný stav justície". Na zmeny treba ústavnú väčšinu a tú nemá žiadna strana v parlamente. Pokiaľ ide o ústavnú ochranu manželstva, Figeľ pripomenul, že ide o plnenie záväzku voči voličom a o reakciu na rastúci vplyv tzv. rodovej ideológie v našej krajine.
      
"Otvorene sme k spolupráci pozvali všetky parlamentné strany a jednotlivo každého poslanca NR SR. Pavol Frešo tento návrh - na rozdiel od 40 opozičných poslancov - nepodpísal a ani nepodporil," uviedol Figeľ. Ocenil, že 25. marca novela ústavy prešla v parlamente do druhého čítania. "A to napriek veľkému, osobnému úsiliu Pavla Freša zorganizovať opozičný bojkot rokovania o novele Ústavy SR. Jeho zámer nevyšiel," povedal Figeľ.
      
Frešo v sobotu 5. apríla uviedol, že spolupráca KDH so Smerom-SD je veľká politická chyba a problém pre celú stredopravú scénu. Odmieta zákulisnú politiku a uviedol, že politika KDH mu ju pripomína. Spoluprácu s KDH definitívne nevylúčil, len opätovne zdôraznil, že SDKÚ-DS je strana, ktorá bude vždy prikladať ruku k stredopravej spolupráci. "A že KDH sa momentálne venuje polokoaličnému projektu so Smerom, tak nech to robí. A s tými ostatnými sa budeme baviť, ako by sme spolu dokázali dať nejakú ponuku, prípadne, ako by sme spolu v budúcnosti dokázali vládnuť," doplnil Frešo. Nemyslí si, že má zmysel čakať na KDH, či sa so Smerom-SD dohodne na koalícii, alebo nie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu