Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

SaS žiada vládu zverejniť správu európskych audítorov

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Hrozba, že Slovensku nebudú vyplatené eurofondy pre podozrenia z netransparentnosti, len potvrdzuje všeobecné presvedčenie, že okolo európskych peňazí sa vytvorili "rakovinové metastázy korupcie".

Myslí si to strana Sloboda a Solidarita (SaS). Podotýka pritom, že to, čo odmietne zaplatiť Brusel, bude musieť zaplatiť vláda, ktorá však žiadne voľné finančné rezervy nemá. Kabinetu odkazuje, aby nezľahčoval zistenia európskych audítorov, ale posunul ich orgánom činným v trestnom konaní. Liberáli zároveň žiadajú vládu, aby správu audítorov zverejnila.

"Pýtame sa, či je v poriadku, ak jedna relatívne malá privilegovaná trieda ľudí zarába na korupcii a províziách z eurofondov ťažké milióny, a zvyšok spoločnosti bojuje o prežitie,“ pýta sa kandidát na europoslanca za SaS Ján Oravec.

Predseda liberálov Richard Sulík demonštruje niekoľko príkladov, ako tvrdí, predražených nákupov za eurofondy. "Firma z Komjatíc obstarala obrábacie centrum Hundegger v hodnote 1 785 000 eur. Dá sa kúpiť na trhu za 385 tisíc eur. Uhlové centrum Speedcut Hundegger - namiesto 200 tisíc stojí cez eurofondy 1 246 000 eur. Firma zo Strekova nakúpila olepovaciu linku Barberan za 1 800 000, reálna hodnota je 300 - 400 tisíc,“ uviedol Sulík s tým, že na všetky tieto prípady podáva SaS podnet na Európsky úrad pre boj proti podvodom.

K rovnakej aktivite vyzýva i občanov, ktorí majú podozrenia z korupcie a plytvania s eurofondami. Obrátiť sa okrem spomínaného úradu môžu podľa Sulíkových slov aj na stranu SaS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu