Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Drsný odkaz veliteľov ruskej armády vlastným vojakom: Do boja na Ukrajinu alebo do basy!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Žiadni amatéri, ale profíci! Ruskí vojaci bojujú na východe Ukrajiny a dôkazov je mnoho. Niektorí radšej opúšťajú armádu ako by išli bojovať na Ukrajinu. Dokonca sa im vyhrážajú, že keď nepôjdu do boja, pôjdu do basy!

Exkluzívnu reportáž z východnej Ukrajiny priniesla agentúra Reuters. Po tom, čo vyplávala na povrch správa, ktorá uvádza, že v auguste 2014 na Ukrajine padlo minimálne 150 ruských vojakov, keď pomáhali proruským separatistom zastaviť ofenzívu ukrajinskej armády, vyplávali na povrch ďalšie svedectvá ruských vojakov. Ďalších 70 potom zomrelo v januári a vo februári tohto roku pri prudkých bojoch pri východoukrajinskom Debalceve.

Ruskí vojaci tento raz prezradili Reuters, ako ich armáda nasadzuje na Ukrajine. Jeden dokonca priznal, že na nich veliteľ tlačil, aby tam išli bojovať, inak im bude hroziť súd. Veľa Rusov pritom nechcelo odísť bojovať na Ukrajinu, namiesto nich tam posielali Burjatov zo Sibíru.

Jeden dôstojník tankovej divízie povedal, že bol ešte minulý rok poslaný na juh Ruska. No skončil v konvoji na Ukrajinu, kde od leta bojoval v modernom tanku T-72B3 až dovtedy, pokiaľ sa nezačali mierové rokovania.

"Potom, čo sme prekročili hranice, nám povedal podplukovník, že pokiaľ nebudeme plniť rozkazy, tak môžeme skončiť vo väzení," povedal Reuters jeden z vojakov. "Niektorí tam ale odmietli zostať," dodal, že dvaja tam odmietli zostať a tých niekam odvliekli. Nadriadený povedal, že bolo zahájené ich trestné stíhanie.

Neskôr im vojaci zavolali. Odvedení vojaci im povedali, že sú doma, jednoducho odišli z armády. Jeden z tankistov sa tiež nechal počuť, že by dobrovoľne na Ukrajinu bojovať nešiel. "Nie. Načo? Toto nie je naša vojna. Keby tam boli naši vojaci oficiálne, bolo by to o inom," povedal.

Ruskí vojaci odchádzajú z armády

Posťažoval sa tiež na armádu, ktorá podľa neho nesplnila sľuby. "Povedali nám, že každý by mal dostať príspevky, príplatky za boje a medaile. Nič z toho však nikto nedostal. Štrnásti z nás sa rozhodli odísť." Armádu opustili 12. decembra.

Reuters odhalili ďalšie príbehy vojakov, ktorí jasne potvrdzujú účasť ruskej armády v konflikte na Ukrajine. Dvadsaťročný vojak pri raketomete Grad slúžiaci v Rostovskej oblasti a jeho jednotka mali ísť na cvičenie. No všetko sa zmenilo a išli do boja. "Išli sme bez označenia. Dali sme si dole označenia. Povedali nám, že ich v poľných podmienkach nebudeme potrebovať," hovorí vojak Reuters.

Rozkázali im páliť na cieľ vzdialený asi 17 kilometrov. Vojak dúfa, že nikoho nezranili, pravdepodobne to bolo na Ukrajine. Jeho spolubojovníci z inej jednotky Gradov tvrdili, že strávili na Ukrajine desať dní. "Nechápal som, kto tam bojuje a za čo."

Rozpomenul sa aj na príkaz, ktorý dostal, keď bol na "opušťáku". "Premiestnili nás k inej jednotke v Rostovskej oblasti. Povedali nám, že pôjde o veľké cvičenie, ktorého sa zúčastnia veľké sily." Všetky tieto kroky ich priviedli k odchodu z armády, nechceli totiž ísť bojovať na Ukrajinu.

Rusi nasadzujú na Ukrajine sibírskych Burjatov

Zuajímavé svedectvo ponúkajú aj jednotlivci z etnika Burjatov zo Sibíra. Miestny politik Dordžo Dugarov povedal Reuters, že sibírski vojaci, ktorí sa vrátili z Ukrajiny rozprávajú, že "ľudia zo západu (Ruska) tam nechcú ísť, ich morálka upadla". Ich nasadenie potvrdil aj Jevgenij Romanenko, ktorý bojuje na strane separatistov. Ten pri Debaľceve riadil nákladný automobil. A práve Burjati v dvoch tankoch strážili celú kolónu.

"Jeden išiel pred kolónou a druhý za ňou," povedal Romanenko (39). Ten sa zotavuje v nemocnici zo zranení, ktoré utrpel v bojoch. Potvrdil, že to boli vojaci z Ruska. "Áno, určite. Chlapci boli odtiaľ, bolo to jasné."

Drsný odkaz veliteľov ruskej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu