Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zúfalé matky ruských vojakov: Našich synov nútia bojovať na Ukrajine, invázia už čoskoro!

Ruský vojak v pozadí za veliteľom doneckých jednotiek Alexandrom Zacharčenkom. (22.1.2015) Zobraziť galériu (5)
Ruský vojak v pozadí za veliteľom doneckých jednotiek Alexandrom Zacharčenkom. (22.1.2015) (Zdroj: Twitter)

MOSKVA - Brancov povolaných k povinnej ročnej službe v ruskej armáde vraj velitelia núti podpísať profesionálny kontrakty, aby ich mohli vyslať do bojov na východe Ukrajiny. Tvrdia to ruskí opoziční politici, mimovládne organizácie a nezávislé médiá v Petrohrade. Úrady sa k týmto správam doposiaľ nevyjadrili, ale Moskva akékoľvek priame zapojenie do bojov medzi proruskými separatistami a ukrajinskými silami vytrvalo popiera.

"Od konca decembra a počas januára sa na nás neustále obracajú, osobne aj telefonicky, kvôli tomu, že občanov prechádzajúcich vojenskou službou v Západnom vojenskom okruhu nútia podpisovať kontrakty. To nám hlásia rodičia, všetky informácie sú od nich," povedala rozhlasovej stanici Echo Peterburg hovorkyňa mimovládnej organizácie Matky vojakov Petrohradu Alexandra Peredruková. Spolok teraz chystá žiadosť k prokuratúre, aby na znepokojujúce informácie zareagovala.
 
Ešte predtým server Novyj region s odvolaním na vlastné zdroje tvrdil, že do bojov na Ukrajine má byť vyslaná 138. samostatná gardová motostrelecká brigáda, ktorú zo 70 percent tvoria povolanci k ročnej službe, a to hlavne z Petrohradu.
 
Ruskí vojaci sa tvária ako rebeli. Zverejnené ukrajinskou armádou 23.1.2015
Zobraziť galériu (5)
Ruskí vojaci sa tvária ako rebeli. Zverejnené ukrajinskou armádou 23.1.2015  (Zdroj: Twitter)
 
"V Kamence pri Petrohrade nútia povolancov podpisovať kontrakty a chcú ich poslať na Ukrajinu. Odchod sa chystá 9. februára," tvrdí poslanec petrohradského snemu Boris Višnevskij a sľubuje, že sa s týmto otázkou tiež obráti na kompetentné orgány.
 
"Obrátili sme sa na ministerstvo obrany v súvislosti s nútením vojakov podpisovať kontrakty pre odoslanie na východ Ukrajiny," povedala predsedníčka spolku vojenských matiek Ella Poljakovová stanicu Echo Moskvy. Odpoveď však doteraz nedostali.
 
Ruské ministerstvo obrany tvrdenia opozičných poslancov, tlače či ochrancov ľudských práv o nasadení ruských vojakov do bojov na Ukrajine popiera, respektíve označuje za "fámy" či "halucinácie". Konflikt na východe Ukrajiny si od vlaňajšieho apríla vyžiadal už viac než 5000 obetí.
 
Ruská bojová technika na Ukrajine (23.1.2015 Dôkaz, že sa v Donbasse vyskytuje výzbroj ruskej armády)
Zobraziť galériu (5)
Ruská bojová technika na Ukrajine (23.1.2015 Dôkaz, že sa v Donbasse vyskytuje výzbroj ruskej armády)  (Zdroj: Twitter)
 
Znepokojujúce informácie podľa aktivistky prichádzajú nielen z Petrohradu, ale aj z Murmansku, Kostroma, Sibíri a vôbec z celého Ruska. Ale rodičia mávajú "tak panický strach" z prípadného postihu svojich synov v uniformách, že odmietajú uvádzať priezvisko, čo prácu ochrancov ľudských práv len komplikuje. K podpisu kontraktu vraj povolancove nútia dôstojníci aj fyzickým násilím, vyhrážajú sa väzením alebo aj rôznymi podvodmi. S rovnakou praxou sa Matky vojakov podľa Poljakovovej stretávali už počas čečenských vojen.
 
To, že poslednú dobu chýbajú správy o ruských padlých na Ukrajine, to vysvetľuje aktivistka tým, že úrady si kupujú mlčanie pozostalých. Za každého zabitého vraj vyplácajú päť miliónov rubľov (necelé dva milióny Sk) alebo odpúšťajú pôžičky a hypotéky. Sama však hovorila s vojakmi z 18. brigády a s výsadkármi z Kostroma, ktorí vraj na Ukrajine bojovali.
 
Vlajka útočníkov (ruská vlajka) veje teraz nad doneckým letiskom (23.1.2015 deň po strate doneckého letiska ukrajinskou armádou)
Zobraziť galériu (5)
Vlajka útočníkov (ruská vlajka) veje teraz nad doneckým letiskom (23.1.2015 deň po strate doneckého letiska ukrajinskou armádou)  (Zdroj: Twitter)
 
Server Newsru.com pripomenul, že v dôsledku predchádzajúcich kampaní proti nasadzovaniu ruských vojakov na Ukrajinu pridali úrady spolok Matiek vojakov Petrohradu na zoznam "zahraničných agentov". Napríklad stavropoľská aktivistka Ljudmila Bogatenková teraz čelí trestnému stíhaniu za údajný podvod.
 
Bogatenková vlani v auguste informovala radu pre ľudské práva, pôsobiacu pri úrade prezidenta Vladimira Putina, o podozrivom úmrtí deviatich vojakov z 18. motostreleckýéj brigády, vraj pri cvičení v Rostovskej oblasti, susediacej s Ukrajinou. Rada vzápätí požiadala úrady o oficiálne vyšetrovanie, doteraz však odpoveď nedostala. Združenie matiek vojakov medzitým zostavilo zoznam, na ktorom bolo až 400 ruských vojakov, ktorí vraj mohli zahynúť v bojoch na východnej Ukrajine.
 
Ruský znak jednotky, ktorá dobyla letisko v Donecku (z ruskej televízie 22.1.2015 po dobytí letiska v Donecku)
Zobraziť galériu (5)
Ruský znak jednotky, ktorá dobyla letisko v Donecku (z ruskej televízie 22.1.2015 po dobytí letiska v Donecku)  (Zdroj: Facebook)
 
 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu