Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Šéf NATO označil Putinove obvinenia o cudzineckých légiách za nezmysel: Sú tam Rusi!

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA/KYJEV – Ukrajinská vláda odmieta politické riešenie násilia na východe Ukrajiny, kde sa za uplynulé dni opäť vystupňovali boje. Podľa agentúry Reuters to dnes vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin.

"Ukrajinské úrady, žiaľ, odmietajú mierové riešenie, nechcú politické úsilie," dodal Putin v prejave študentom v Petrohrade. "Légie" Severoatlantickej aliancie (NATO) podľa ruského prezidenta bojujú na východe Ukrajiny po boku ukrajinských vládnych jednotiek proti Rusku.

"Kto bojuje (na východe Ukrajiny)? Sú tam oficiálne divízie ozbrojených síl, ale vo veľkom rozsahu sú tam takzvané dobrovoľnícke nacionalistické prápory. Dokonca to nie je armáda, je to cudzinecká légia. V tomto prípade to je cudzinecká légia NATO," vyhlásil Putin.

Po septembrovom prímerí sa situácia na východe Ukrajiny mierne upokojila, no v posledných dňoch sa vojna do oblasti vrátila plnou silou, keď proruskí povstalci oznámili ukončenie prímeria a plán rozšíriť oblasť, ktorú majú pod svojou kontrolou. Kyjev a NATO tvrdia, že na východe Ukrajiny bojujú tisíce plne ozbrojených neoznačených ruských vojakov. Premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky Alexander Zacharčenko pre agentúru Reuters ešte minulý rok potvrdil, že v ich radoch sú tisíce ruských dobrovoľníkov, medzi nimi slúžiaci ruskí vojaci, ktorí majú "dovolenku". Rusko naďalej vytrvalo odmieta, že by sa podieľalo na kríze na Ukrajine. 

Na Ukrajine žiadna légia NATO nie je

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg odmietol ako "nezmysel" tvrdenia ruského prezidenta Vladimira Putina, že po boku ukrajinských síl na východe krajiny bojuje légia NATO. "Tvrdenie, že na Ukrajine je légia NATO, je nezmysel. Nie je tam žiadna légia NATO," povedal Stoltenberg v pondelok novinárom. Podľa jeho slov "sú cudzie sily na Ukrajine Rusi" a problémom je, že tieto "ruské sily na Ukrajine a v Rusku podporujú separatistov". 

Stoltenberg reagoval na predchádzajúce vyjadrenia Putina v Petrohrade. Ruský prezident tamojším študentom povedal, že na východe Ukrajiny bojuje "zahraničná légia" a "v tomto prípade je to légia NATO". Podľa jeho slov je tam za účelom "geopolitického ovládnutia Ruska". Kyjev a NATO naopak už dlhodobo tvrdia, že na východe Ukrajiny bojujú tisíce plne ozbrojených neoznačených ruských vojakov. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu