Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Česká vláda schválila novinku: Povinné vojenské odvody pre mužov aj pre ženy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky.sk)

PRAHA - Česká vláda schválila novelu branného zákona, ktorý ráta s opätovným zavedením povinných vojenských odvodov pre mužov, ale aj pre ženy. Ak ho schváli parlament a podpíše prezident, prvé odvody by sa uskutočnili o dva roky, informoval včera Český rozhlas.

Od roku 2017 by tak pred špeciálnu komisiu mohlo predstúpiť každoročne asi 100.000 osemnásťročných. Jej lekár by, tak ako kedysi, mladého človeka zmeral, zvážil, odmeral mu tlak a urobil EKG. Zdravých ľudí komisia zaradí do databázy ľudí, ktorých by armáda mohla povolať do zbrane v prípade potreby.

Minister obrany Martin Stropnický z hnutia ANO zdôvodňuje vojenské odvody pre ženy rovnosťou pohlaví pred zákonom. Novelu branného zákona podporil aj premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), ktorý zdôraznil, že obnovenie odvodov neznamená povinnú vojenskú službu.

"V žiadnom prípade neobnovujeme povinnú základnú vojenskú službu ani povinné cvičenia. Nie je to návrat k tomu, čo tu bolo predtým. Je to kľúčový krok k zvýšeniu obranyschopnosti Českej republiky a súvisí to s plnením našich záväzkov v rámci Severoatlantickej aliancie," citoval Sobotku Český rozhlas.

Novela sa nebude vzťahovať spätne na ľudí, ktorí dosiahli plnoletosť pred jej prijatím a neboli odvedení. Odvodovú povinnosť nebudú mať napríklad tehotné ženy ani osoby, ktoré sa starajú o dieťa do veku troch rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu