Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Smer prvýkrát prehovoril o voľbách v Bratislave: Toto sú mená, ktoré neprichádzajú do úvahy

Martin Glváč
Martin Glváč (Zdroj: TASR/AP/Štefan Puškáš)

BRATISLAVA - V Bratislavskom kraji najsilnejšia politická strana SMER-SD stále nemá svojho kandidáta. Bratislavský krajský šéf Smeru-SD Martin Glváč hovorí, že si ešte vyberajú, no majú jasno kto to určite nebude.

O tri týždne sa uskutočnia voľby predsedov a poslancov VÚC, no SMER-SD ešte neoznámilo kandidáta, ktorého bude odporúčať voličom v Bratislavskom kraji. Kandidátov je 18. Neviete si vybrať?

Ak si pozrieme kandidátov na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja nie je to veselý pohľad. Väčšina z nich má absolútne nejasné financovanie svojich kampaní a nie je žiadnou výnimkou, ak za nimi nájdeme prepojenia na oligarchov, či dokonca ŠtB-ákov. Je smiešne, ak voličom pritom z billboardov a ďalších reklám ponúkajú množstvo sľubov o odbornosti, transparentnosti a slušnosti.

Nie je skôr smiešne, že najsilnejšia politická strana SMER-SD nepredstavila svojho kandidáta ani nepodporila žiadneho zo známych?

A koho by sme mali podporiť? Všetci chcú mať slušný kraj, ktorý má nárok na viac, s dopravou zadarmo a to všetko samozrejme s úsmevom slúžiac ľuďom. Pritom jeden šéfuje kraju už 8 rokov a jeho výsledok je veľká 0. Druhý viedol mestskú časť, sedel v zastupiteľstve župy, no nikde nič poriadne neurobil. Tretí nevie, aký je rozdiel medzi štátnou správou a samosprávou a ďalší ani netušia aké kompetencie má župa. Skutočnou lahôdkou je Frešova nosná téma „doprava zadarmo“, na ktorú mu mimochodom radi a celkom bezhlavo skočili všetci kandidáti. A tak sa dnes predvolebná diskusia vedie o téme, ktorá ani nie je prirodzene župná, ale skôr primátorská.

Skúsim sa teda opýtať inak. Podľa prieskumov majú najväčšie šance na víťazstvo Milan Ftáčnik, Rudolf Kusý, Pavol Frešo, Juraj Droba a Daniel Krajcer. Bude Smer hľadať svojho favorita medzi týmito kandidátmi?

Stále ma tlačíte do konkrétneho mena, ale platí to čo som už povedal. Navyše, títo kandidáti nie sú nepopísané listy. Rudolf Kusý sa hrdí tým, že slúži ľuďom. Čo si o tom môžu myslieť napr. občania z okolia zimného štadióna Ondreja Nepelu. Tých vďaka seba strednému marketingu o tom, ako im postavil park oddychu, pripravil o stovky parkovacích miest. Pritom problém parkovania v tejto lokalite je dlhodobý a s dokončením projektov Národného futbalového štadióna a Zimák residence (pozn. red. prestavba administratívnej budovy na rezidenčný objekt na ulici Pri starej prachárni) sa stane ešte vypuklejším.

Ak by naozaj chcel slúžiť ľuďom mohol v rámci budovania parku postaviť pod ním aspoň dve podlažia parkovacieho domu. Tým by ľudom bývajúcim v okolí skutočne poslúžil. Veľmi smiešne potom vyzerá jeho protestovanie proti výstavbe na Odborárskej ulici bez vybudovania potrebných parkovacích miest. Rovnako je to s jeho „bojom“ proti developerom. Sú to iba marketingové pózy, čo je jasné každému pri pohľade na oblasť pod Kolibou. V posledných dňoch sa navyše zamotal pri vysvetľovaní financovania svojej megalomanskej kampane a zatiaľ uspokojivo nevysvetlil odkiaľ tieto peniaze získal.

Pavol Frešo zas vládne kraju s pomocou kompletnej bratislavskej pravice, ktorá sa mimochodom dnes zrazu od neho dištancuje, už 8 rokov!!! A jeho výsledky? Za tie roky, okrem vlastného zviditeľňovania sa, nezrealizoval ani jeden investičný rozvojový projekt. Pozemky v Petržalke stále ležia len tak úhorom a dodnes obyvatelia kraja nevedia, čo s nimi bude. Verejné obstarávanie na kompletnú rekonštrukciu bábkového divadla bolo niekoľkokrát zrušené. Ešte horšie je na tom divadlo Aréna. Jeho obnovu koncom roka 2015 schválila vláda SR a ministerstvá už vyčlenili pre BSK aj financie na túto rekonštrukciu, no do dnešného dňa neexistuje ani len projekt, nie to ešte podpísaná zmluva o realizácii. A to dnes na úrade pracuje oproti roku 2010 minimálne o stovku viac zamestnancov. Je to doslova „vrakovisko“ skrachovaných kádrov a nominantov pravicových strán zo štátnej správy. Pán Frešo má v rozpočte peniaze na projekty, ale keď aj začne obstarávanie, tak ho radšej zastaví lebo by z toho bol škandál.

Určite aj vy uznáte, že podporiť pravicového kandidáta Juraja Drobu, ktorý sa s kde-kým kamaráti je sci-fi.

Milan Ftáčnik starostom aj primátorom, nemá výsledky ale aspoň sa s ním nespájajú žiadne kauzy. Veď napríklad bratislavská Hlavná stanica a jej okolie stále vyzerá tak, ako pred 15 rokmi a PKO je, žiaľ, už len minulosťou.

Nebolo by predsa len správne podporiť Daniela Krajcera, ktorý má podporu viacerých strán z Vašej volebnej koalície a deklarovať tak jednotu?

My sme na začiatku jasne povedali, že na post župana podporíme kandidáta, ktorý akceptuje a bude garantovať splnenie maxima z nášho programu. Podľa toho aj postupujeme, neustále rokujeme a našim voličom včas oznámime meno takéhoto kandidáta.

Ak sa odosobníte od straníckej línie, tak koho by ste volili vy osobne?

No snáď nie Jakubca. (Smiech)

Viac o téme: Martin GlváčBratislavský krajŽupné voľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu