Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Svojím LEGO robotom ohúrili celý svet: FOTO Žiaci idú do Ameriky reprezentovať Slovensko

Žiaci trnavskej Anglicko-slovenskej bilingválnej školy BESST budú reprezentovať Slovensko na vedeckom šampionáte Zobraziť galériu (7)
Žiaci trnavskej Anglicko-slovenskej bilingválnej školy BESST budú reprezentovať Slovensko na vedeckom šampionáte (Zdroj: Mária Magdolen)

BRATISLAVA - Šikovní žiaci si to so svojím vynálezom namierili z Trnavy priamo do Ameriky. Školáci vyrobili vedeckého robota zo stavebnice LEGO a získavajú jeden úspech za druhým. Naposledy v Nemecku vybojovali deviate miesto spomedzi tisícky stredoeurópskych tímov. Fenomenálny úspech im zabezpečil postup na svetový vedecký šampionát v Detroite.

Žiaci Anglicko-slovenskej bilingválnej školy BESST v Trnave svojím úspechom ohúrili svet. Zo svetoznámej stavebnice LEGO sa im podarilo poskladať robota, ktorý slúži na vedecké pokusy. Študenti trnavskej bilingválnej školy sa dlhodobo venujú programovaniu LEGO Mindstorms, a deviate miesto v súťaži vedeckých talentov, ktorá sa uskutočnila v Nemecku, im otvorilo nové možnosti. Najnovšie sa chystajú do amerického Detroitu, kde sa zúčastnia na svetovom šampionáte.

Úspešný tím deviatich žiakov, ktorí budú reprezentovať Slovensko vo svete
Zobraziť galériu (7)
Úspešný tím deviatich žiakov, ktorí budú reprezentovať Slovensko vo svete  (Zdroj: Mária Magdolen)

Univerzita Komenského vo svetovom rebríčku stúpa: Patrí medzi najlepších 400 univerzít na svete

Ich tím IT-PRO-BESST sa skladá z deviatich žiakov a pravidelne prináša úspechy z najväčšej robotickej súťaže FIRST LEGO League (FLL) pre mladých vo veku od 9 do 16 rokov. Žiaci už stihli precestovať značnú časť strednej Európy a minulý rok navštívili aj austrálske Sydney. No a o pár dní budú svojím vynálezom v Detroite reprezentovať celé Slovensko. Trojdňový americký šampionát FIRST Championship Detroit sa začne 25. apríla.

Tím predstavoval svojho LEGO robota na súťaži v nemeckom Aachene
Zobraziť galériu (7)
Tím predstavoval svojho LEGO robota na súťaži v nemeckom Aachene  (Zdroj: Mária Magdolen)

Žiaci na tohtoročnú tému hydrodynamiky vyrobili filter na vodu, ktorý má zachrániť turistov pred dehydrovaním. „Deti si vymysleli vynález s názvom IT-FILTER. Je to nádoba umiestnená v často navštevovaných turistických destináciách, ktorá mení dažďovú vodu na pitnú,“ povedal jeden z trénerov tímu a učiteľ informatiky Rastislav Rehák. Mladí výskumníci k svojmu filtru vyvinuli aj aplikáciu, ktorá lokalizuje najbližší zdroj IT-FILTRA. 

IT-FILTER umiestnený v prírode
Zobraziť galériu (7)
IT-FILTER umiestnený v prírode  (Zdroj: Mária Magdolen)

Rehák povedal, že žiaci v ňom majú plnú podporu a verí, že sa ukážu v tom najlepšom svetle. „Na americkom festivale sa chceme predstaviť v čo najlepšom svetle. Veríme, že sa nám podarí predviesť maximálny výkon a že náš exhibičný stánok s tradičnou slovenskou trikolórou opäť zaujme tímy z celého sveta.“ 

  

Žiaci trnavskej Anglicko-slovenskej bilingválnej
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Mária Magdolen)

Viac o téme: LEGOTrnavaRobotDetroitŽiaciIT-FILTRA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu