Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Už 25 rokov denne zachraňuje životy iných: Svojej milovanej dcérke Martinke (4) pomôcť nedokáže

Miška so sestričkou Martinkou Zobraziť galériu (4)
Miška so sestričkou Martinkou (Zdroj: Foto: ZD)

BRATISLAVA - Dennodenne už 25 rokov pomáha pri nehodách, či iných nešťastiach, keď zachraňuje to najdôležitejšie, ľudský život. Obetavý záchranár Zdeno Dugas sa ale s rodinou ocitol v nelichotivej situácii a potrebuje pomoc. Nejde však o neho, ale o jeho prostrednú dcérku Martinku. Usmievavé, šikovné a múdre dievčatko má veľký zdravotný problém. Nemôže chodiť, ani poriadne rozprávať. Dievčatko sa ale z problémov môže dostať. Ako to, bohužiaľ, býva, pomoc dobrých ľudí je aj v tomto prípade potrebná.

Zdeno Dugas pracoval od roku 1991 v ozbrojených silách ako vojenský záchranár. V roku 2000 odtiaľ odišiel a odvtedy pracuje v záchrannej službe na rôznych pozíciách. S manželkou Kristínkou sa vzali v roku 2010. V tom istom roku sa im narodila dcérka Miška, o dva roky Martinka a najmladšia Mirka prišla na svet vlani.  

Zdeno Dugas, vedúci operátor bratislavského krajského operačného strediska záchranárov.
Zobraziť galériu (4)
Zdeno Dugas, vedúci operátor bratislavského krajského operačného strediska záchranárov.  (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Prvé problémy

Keď dnes už prostredná dcérka rástla, rodičia si všimli, že niečo nie je vporiadku. "Prvé problémy sme spozorovali v období, kedy si má dieťa začať sadať, postaviť sa a chodiť," opisuje milujúci otec Zdeno. Martinka bola pokojné bábätko. Ako ale dni ubiehali situácia sa veľmi nemenila. Dievčatko totiž takmer vôbec nechodila a ako áno, len s ťažkosťami. "Boli sme s ňou na lekárskych vyšetreniach, ale všade nám povedali, že má čas, každé dieťa je individuálne, že sa rozchodí," pokračuje v rozprávaní Zdeno. No, žiaľ, nestalo sa tak a Martinka poriadne nechodí dodnes. 

Už 25 rokov denne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: ZD)

Rodičia sú zúfalí

Keď mala Martinka dva roky, rodičia začali situáciu riešiť dôkladne. "Absolvovali sme kompletne všetky možné vyšetrenia. CT mozgu, MR hlavy a chrbtice a MR traktografie, RTG, genetické a metabolické vyšetrenia, sono brucha a obličiek, ORL, audiometriu. Boli sme na kardiológii, ortopédii, internom, neurológii, EEG, EMG. Martinka absolvovala psychologické vyšetrenie. Boli sme stav konzultovať aj vo Viedni u známeho detského ortopéda," opisuje otec. 


Prečítajte si aj:

REPORTÁŽ Strávili sme jeden deň so záchranármi: Takto zachraňujú životy Slovákom!


Nádej existuje

Výsledok je viac ako zarážajúci. Martinka nemá stanovenú žiadnu diagnózu, príčina jej problematickej chôdze je neznáma a odborníci sa zhodli na tom, že je veľmi dôležité, aby cvičila a rehabilitovala, a to teraz kým je ešte maličká. Je totiž veľká šanca, že Martinka sa môže z toho úplne dostať. "Martinka má chôdzu, ktorej sa odborne hovorí diparetická o širšej báze, atatická - postihnuté sú obe končatiny, chodí naširoko, knísavo. Problémom pri chôdzi sú časté pády z dôvodu, že rekurvuje kolienka, čiže ich v kĺbe akoby pretláča opačne, čím stráca stabilitu a rovnováhu, čo má za následok, že často padá a dochádza k úrazom," opisuje stav svojej dcérky profesionálny záchranár. 

Martinka so sestričkou Miškou
Zobraziť galériu (4)
Martinka so sestričkou Miškou  (Zdroj: Foto: ZD)

Dobrí ľudia, pomôžte

Martinka je usmievavé múdre a bystré dievčatko. Aj napriek problémom je spoločenská. Na svoj vek je mentálne vyspelá, zvláda úlohy oveľa starších detí. Azda najsmutnejšie je, že svoju odlišnosť si uvedomuje. "Veľmi rada by vonku behala ako ostatné deti. Niekedy si aj poplače, že to nedokáže. Vie, že musí veľa cvičiť, aj keď niekedy má toho už dosť," opísal Zdeno.

Martinka potrebuje intenzívne neurorehabilitácie s možnosťou kombinácie s hyperbarickou oxygenoterapiou. Dvojtýždňový pobyt ale stojí 4000 eur. Aby bol výsledok citeľný, je potrebné, aby absolvovala približne šesť pobytov. Keďže zdravotný problém postihol u Marinky aj jazyk, vyžaduje si pravidelné návštevy logopéda. Jedna terapia stojí 18 eur, dievčatko potrebuje dve do týždňa. Martinke veľmi prospieva plávanie. Jedna hodina raz do týždňa stojí 20 eur. INPP stojí 60 eur raz za šest týždňov. Rodičom odporúčili aj akupunktúru, ktorej terapia raz za týždeň stojí 60 eur, osteopatiu a kraniosakrálnu teratiu, či hipoterapiu.

Ak chcete Martinke pomôcť postaviť sa na nôžky, peniažky môžete posielať rodičom na:

IBAN: SK 37 1100 0000 0029 3608 0422

číslo účtu: 2936080422/1100 

Zdeno Dugas: zdenodugas@gmail.com

Čo je metóda INPP?

Metóda INPP vuyžíva štandardizované neurologické testy, ktorých úmyslom je odhaliť prítomnosť patologických primitívnych reflexov, alebo zistiť nedovyvíjanie posturálnych reflexov. Obidve skupiny týchto reflexov môžu zohrávať významnú rolu v ťažkostiach, ktoré daná osoba má. Niektoré reflexy ovplyvňujú určité špecifické funkcie, iné zase môžu narúšať motorickú kontrolu, rovnováhu, koordináciu alebo kontrolu pohybov očí, nevyhnutných pre písanie alebo čítanie.

Metóda INPP je absolútne bezpečná, neinvazívna metóda, pri ktorej nie je potrebné užívanie akýchkoľvek medikamentov. Je založená na vedeckom základe a bola overovaná mnohými štúdiami po dobu 35 rokov v rôznych krajinách sveta. Prostredníctvom nej bola poskytnutá pomoc tisícom detí po celom svete, pretože v prípade, že ťažkosti, ktoré dieťa, či dospelý má, majú neurofyziologické korene, po absolvovaní tzv. stimulačno-inhibičného programu sú tieto ťažkosti odstránené natrvalo.

 

 

Viac o téme: PomocRodinaMartinkaMiška
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu