Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

FOTO Martinko na vozíčku sníva o veľkých veciach: Domov priniesol ukážkový darček!

Učiteľky z neho majú radosť Zobraziť galériu (4)
Učiteľky z neho majú radosť (Zdroj: Štefan Kupec)

VEĽKÉ ZÁLUŽIE – Usmievavý Martinko, o ktorom sme na Topkách písali už viackrát, stále neúnavne bojuje napriek svojej vážnej diagnóze. Prázdniny odštartoval ako jeden z najlepších žiakov. Jeho rodičia sa však boja, že môžu byť posledné.

„Martinko nám domov doniesol samé jednotky,“ pochválil sa otec chlapca, ktorého smutný osud dojal celé Slovensko. „Žiaľ, žijeme, ako žijeme a snívame sny, ktoré často presahujú naše možnosti,“ dodal Štefan Kupec s vážnou tvárou, pretože čas je Martinkov nepriateľ.

„Keď som bol nedávno s Martinkom na podujatí Míľa pre mamu, asi tam nebolo veselšieho dieťaťa. Prišli však na rad súťaže a Martinko sa rozplakal, že nevyhrá ani jednu, lebo je na vozíku a každý rýchlo uteká,“ opísal svoju nedávnu skúsenosť pán Kupec, ktorý s chlapcom trávi každú voľnú chvíľu a rád by mu doprial čo najviac krásnych dní života.

FOTO Martinko na vozíčku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Štefan Kupec)

Aj Martinkova mama prežíva ťažké chvíle

Nedávno rodinu zasiahla ďalšia neradostná správa. Martinkovej mame na krčnej chrbtici objavili cystu. „V návale starostí a povinností na seba zabudla a v náručí už svojho syna neudrží, hoci neváži ani 20 kilogramov. Nevieme, ako ďalej.“ Štefan Kupec živí rodinu sám a vždy, keď sa Martinka opýta, či ho niečo nebolí, synček odpovie, že sa má dobre.

Aj vďaka čitateľom Topiek mohol Martinko opäť absolvovať kompletnú 2-týždňovú rehabilitáciu. Jeho choroba však postupuje. „Nedávno som sa v lekárskej správe dočítal, že mu už na podnebí začínajú praskať drobné cievky a na telíčku sa mu objavujú škvrnky. Znamená to, že choroba naše snahy zákerne predbieha,“ hovorí chlapcov otec.

FOTO Martinko na vozíčku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Štefan Kupec)

„Napriek všetkému sme stále na začiatku, lebo v mojich silách nie je dokázať, aby bol Martinko šťastný. Neviem mu splniť sny. Chcem preňho veľa?“ žalostne sa pýta otec. O výške doplatku za nový vozík sa začína rozhodovať a Martinko sa túži vrátiť do Legolandu, kde ešte medzi postavičkami vládal chodiť. Myslí si, že sa mu to tam podarí znova. Chcel by sa ešte odviezť na rýchlovlaku a vidieť naozajstnú veľkú loď. „V našich pomeroch je to nemožné,“ dopĺňa Štefan Kupec, ktorý bol najradšej, keby jeho syn sníval reálne sny a mohol chodiť – napríklad von so spolužiakmi hrať futbal.

FOTO Martinko na vozíčku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Štefan Kupec)

„Čo sľúbiť dieťaťu, ktoré chce, ale nevládze?“ bezradne si kladie rečnícku otázku pán Kupec. „Určite sa s ním cez prázdniny budeme veľa prechádzať po vonku, ak sa bude dať. Keď sa s ním rozprávame a spolu snívame, je šťastný. Niekedy je však ťažšie držať ho pevne za ruku, ako dvíhať 300-kilogramovú záťaž,“ záverom vysvetľuje Martinkov ocko a s vďakou prijíma každú pomoc pre svojho syna: „Ak je vo vašich silách nejako Martinkovi pomôcť, budeme vám veľmi vďační. Nádej zomiera posledná a ja verím, že aspoň na chvíľu budeme rýchlejší a silnejší, ako Martinkova choroba, aj keď s ňou bojuje z požičaného invalidného vozíka. Ďakujeme!“

Martinkovi Kupcovi môžete finančne alebo akokoľvek inak pomôcť prostredníctvom nižšie uvedených kontaktných údajov:

Štefan Kupec

Jarocká 1300

Veľké Zálužie 951 35

tel.č.: 0902 073 696

E-mail: martinko262@gmail.com

Číslo účtu: 4004226152/7500

IBAN: SK3575000000004004226152

SWIFT: CEKOSKBX

Ste v ťažkej životnej situácii a svojmu dieťatku nedokážete poskytnúť pomoc, akú potrebuje? Poznáte rodičov, ktorí majú podobné problémy? Zašlite nám vaše či príbehy vašich známych aj s fotografiami na potrebujupomoc@topky.sk.

Viac o téme: Martinko Kupec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu