Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

ONLINE Hurikán Sandy napáchal obrovské škody: Počet obetí stúpol na 39!

Hurikán Sandy po sebe zanecháva spúšť Zobraziť galériu (36)
Hurikán Sandy po sebe zanecháva spúšť (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Hurikán Sandy už naplno zasiahol východné pobrežie Spojených štátov. Jeho ničivá sila prenikla až do vnútrozemia, pričom v celej krajine sa ocitli bez prúdu milióny ľudí. Viaceré mestá bojujú so záplavami a horské oblasti s náhlou snehovou pokrývkou. Situácia sa ani zďaleka nezlepšuje.

Ste priamo na mieste vyčíňajúcej superbúrky Sandy? Pošlite na tipy@topky.sk FOTO, VIDEO a popíšte, čo ste zažili.

Hurikán Sandy naživo.

21:55 Meteorológovia predpovedajú, že takzvané oko búrky sa v stredu presunie do oblasti Veľkých kanadských jazier a následne sa bude pohybovať severovýchodným smerom pozdĺž Prieplavu svätého Vavrinca.

21:45 Nielen USA zasiahol hurikán Sandy. Bez elektriny sa v utorok ocitlo vyše 130-tisíc kanadských domácností a podnikov. Vietor s rýchlosťou viac ako sto kilometrov za hodinu napáchal škody na elektrických vedeniach a budovách a podľa údajov polície si tiež vyžiadal život ženy, ktorú v Toronte usmrtil uvoľnený pútač.

21:35 V najkritickejšom čase počas zúrivého vyčíňania hurikánu Sandy dostávali dispečeri na linke 911 10-tisíc hovorov za pol hodiny.

21:12 Jedno z turisticky najatraktívnejších miest v New Yorku Times Square sa opäť zapĺňa ľuďmi, ktorí sú však stále vyzbrojení dáždnikmi. Život sa pomaly vracia do starých koľají.

ONLINE Hurikán Sandy napáchal
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: earthcam.com)


20:34
Hurikán Sandy má svojho prvého hrdinu. Policajt mimo služby sa utopil vo vlastnom dome, keď sa snažil zachrániť svoju rodinu.

Tlejúce ruiny domov v newyorskej štvrti Breezy Point, kde počas superbúrky zhorelo asi 50 domov.
ONLINE Hurikán Sandy napáchal
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA)


20:22 Číslo obetí stále rastie, agentúra AP avizuje už 39 mŕtvych.

19:33 Informácie o počte mŕtvych sa rôznia. Kým agentúra AP uvádza 33 obetí, viaceré médiá hovoria o 35. O život prišli najčastejšie zavalením konármi alebo vyvalenými stromami. 17 obetí pochádza zo štátu New York, ďalší 10 priamo z Veľkého jablka. Piati zahynuli v Pensylvánii, traja v New Jersey.

ONLINE Hurikán Sandy napáchal
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA)


20:00 Južná časť Manhattanu zostáva aj naďalej bez elektriny, v niektorých častiach nefungujú mobilné telefóny. Ľudia si doma svietia sviečkami a dúfajú, že im vydržia zásoby jedla a vody. Ulice sú plné popadaných stromov, lístia a smetí, ktoré do nich navial prírodný živel. Mesto sa z katastrofy spamätáva len pomaly.

ONLINE Hurikán Sandy napáchal
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA)
ONLINE Hurikán Sandy napáchal
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA)


19:26 Sandy uväznila na ostrove neďaleko New Yorku až 60 ľudí. Ako uvádzajú americké médiá, nedržali sa evakuačného rozkazu. Pitná voda na Fire Island pred Long Islanom v blízkosti New Yorku má byť znečistená a ľudia na ostrove sú bez prúdu. Pobrežná hliadka sa momentálne pokúša dostať ľudí z ostrova.

19:12 Vo vnútrozemnom štáte Západná Virgínia priniesol hurikán Sandy výrazné snehové zrážky. Sanitka uviazla v snehovom záveji neďaleko mesta Belington.
ONLINE Hurikán Sandy napáchal
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA)


19:10
Približne štvrtina newyorských domácností a firiem je bez elektriny a obnovenie dodávok prúdu do niektorých štvrtí môže potrvať aj vyše týždňa.

19:04 V samotnom New Yorku podľa Bloomberga zahynulo najmenej desať ľudí. Rozsiahly požiar spôsobený búrkou zničil približne 80 domov v newyorskej štvrti Queens. Celkovo v meste počas búrky vzniklo až 23 požiarov. Newyorské školy zostanú zatvorené aj v stredu.

18:55 Vážna situácia na východnom pobreží USA niektorým neubrala na dobrej nálade.

18:33 Reportér bojuje s vodou, ktorá zaplavila ulicu.


17:52 Podľa newyorského starostu Michaela Bloomberga metro začne opäť premávať najskôr o štyri až päť dní. Od stredy by mala byť obnovená aspoň autobusová doprava.
ONLINE Hurikán Sandy napáchal
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA)

ONLINE Hurikán Sandy napáchal
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA)


17:34 Superbúrka Sandy, ktorá zasiahla východné pobrežie USA, si doteraz vyžiadala minimálne 33 ľudských životov. Bez elektriny zostalo najmenej 8,1 milióna domácností a firiem.

16:59 Vodca pakistanskej militantnej skupiny, na ktorého vypísali USA odmenu desať miliónov dolárov, ponúkol dnes pomoc Američanom, postihnutým hurikánom Sandy. Háfiz Muhammad Saíd tvrdí, že jeho organizácia Džamát-ud-Dava je pripravená poslať dobrovoľníkov, lieky a potraviny, ak jej to Spojené štáty umožnia, informovala agentúra AP.

16:52 Podľa agentúry AP dosiahol počet obetí číslo dvadsať.

16:50 Guvernér New Yorku Andrew Cuomo vyhlásil, že letisko J.F.K. Airport by mohli už v stredu znovu otvoriť. To isté platí aj pre Wall Street. Ďalšie letisko LaGuardia však ostane aj naďalej uzatvorené, pretože odtiaľ najprv musia odčerpať vodu.

16:30 Niektoré z newyorských mostov, najmä tie v Brooklyne a Manhattane, už otvorili pre verejnosť. Školy ostávajú naďalej zavreté minimálne do štvrtka. Oznámil to starosta mesta Michael Bloomberg na tlačovej konferencii.

15:53 Bezmála rovnako bleskovo, ako sa dnes voda rozliala do ulíc dolného Manhattanu, zaplavili aj sociálne siete Twitter a Facebook informácie o spúšti, ktorú Sandy spôsobil v samom srdci New Yorku. Na webe sa množia nezvyčajné zábery pustých manhattanských ulíc plných vody, ale aj horiacich domov na juhu Queensu a bleskov šľahajúcich vysoko z manhattanského generátora. "Otvoril som okno a dole na ulici tečie rieka," stojí v jednom zo zúfalých tweetov, ktorého autor žije v dome na strednom Manhattane.

15:30 Silná vlna vyplavila vyše 50 metrov dlhý tanker až na Staten Island v New Yorku.

15:25 Počet obetí hurikánu Sandy v USA stúpol na sedemnásť.

15:23 V New Jersey nemá elektrinu 2,4 milióna domácností, čo je dvakrát viac, ako pri minuloročnom hurikáne Irene.

14:48 Ochromený je život aj v hlavnom meste Washington. Metro, autobusy a ďalšia verejná doprava bola dnes stále mimo prevádzky. Zásahové tímy musia najskôr zistiť rozsah škôd, uviedol dopravný úrad.

14:25 Besnenie búrky paralyzovalo aj niektoré americké médiá. V New Yorku boli zaplavené serverové haly spoločnosti Datagram Inc, kde sú umiestnené výkonné počítače obsluhujúce návštevníkov popredných amerických webov. Množstvo z nich tak nefungovalo. Týkalo sa to napríklad portálu The Huffington Post, ktorý vlastní internetová firma AOL, serverov Gawker, Gizmodo a Lifehacker aj webstránky BuzzFeed. Problémy mali aj komunikačné linky spoločností Verizon a AT&T.

14:10 Hladina vody v newyorskej štvrtiBattery Park na Manhattane dosiahla už štyri metre.


13:56 Reaktor jadrovej elektrárne Salem v americkom štáte New Jersey bol dnes odstavený, keď sa zastavili štyri zo šiestich jeho vodných čerpadiel. Susedná jadrová elektráreň Hope Creek údajne funguje normálne.

13:00 Americké úrady informovali už pred príchodom Sandy, že zlodeji budú chcieť využiť chaos spôsobený superbúrkou na rabovanie. Podľa NBC New York má byť v uliciach New Yorku nasadených 1175 mužov Národnej gardy. Špecializované jednotky majú zabrániť prípadným lúpežiam v obchodoch.

12:40 Za 108 rokov prevádzky newyorského metra jeho zamestnanci ešte ani raz nezažili podobnú devastačnú katastrofu ako predošlú noc, uvádza sa vo vyhlásení dopravnej spoločnosti Metropolitan Transportation Authority.

12:29 Veľké materiálne škody sa očakávajú nielen v metre, ale aj v autobusovej doprave, keďže voda zaplavila najmenej šesť veľkých podzemných autobusových garáží, ako aj na železnici v smere na Long Island. Pentagón plánuje prerušiť prácu.

12:23 Americký prezident Barack Obama vyhlásil dnes štáty New York a Long Island za oblasti zasiahnuté veľkou prírodnou katastrofou. Očakáva sa, že hurikán Sandy zanechá materiálne škody za 10 až 20 miliárd dolárov, informovala dnes agentúra Bloomberg.

12:07 Superbúrka Sandy sa pohybuje ďalej do vnútrozemia cez východ USA, stále by však mohla so sebou priniesť silný vietor a záplavy, uviedli meteorológovia. Národné centrum pre hurikány so sídlom v Miami oznámilo, že Sandy tiahne cez južnú Pennsylvániu sprevádzaná vetrom s rýchlosťou 105 kilometrov za hodinu.

11:58 Morská voda zaplavila aj pamätník Ground Zero, kde kedysi stáli Dvojičky.

ONLINE Hurikán Sandy napáchal
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA)

11:45 Žraloka natočili aj v New Yorku.

 

11:35 Toto New York už dávno nezažil, ak vôbec niekedy. Inokedy preplnené námestie Times Square je teraz úplne vyľudnené.

ONLINE Hurikán Sandy napáchal
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: earth.com)

11:28 Z New Jersey prišla ďalšia šokujúca správa. V uliciach niektorých miest vraj plávajú žraloky, ktoré sa sem dostali z oceánu. Mladík, ktorý jedného odfotil, na Facebook napísal: "Nemôžem ísť von, plávajú tam žraloky!"

ONLINE Hurikán Sandy napáchal
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Facebook)

 

11:16 V súvislosti s vyčíňajúcim hurikánom Sandy sa chystá prerušiť prácu americké ministerstvo obrany vo Washingtone, ako aj najväčšia americká základňa morskej pechoty Quantico v Severnej Virgínii a najväčšie laboratórium Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Goddard Space Flight Center, nachádzajúce sa južne od Washingtonu na území štátu Maryland.

11:15 V New Yorku je zaplavená štvrtina metra. Voda prenikla do systému chodieb a tunelov, ktoré sú vybudované pod korytami riek v okolí Manhattanu.

11:10 Potopa v New Yorku.

10:57 V severnej časti New Jersey sa pretrhla hrádza. Mestá Moonachie, Little Ferry a Carlstadt sa ocitli pod vodou siahajúcou do výšky 1,2 až 1,5 metra.V ohrození sú tisícky ľudí.

10:40 V newyorskej štvrti Queens horí elektrické vedenie, od ktorého sa chytili okolité stromy.

10:20 Za výpadok elektriny v New Yorku počas uplynulej noci môže explózia v elektrárni Con-Edison plant. Vzniknuté škody v nej zrejme budú odstraňovať najmenej týždeň.

10:00 Sandy si podľa posledných údajov vyžiadal už 16 obetí na životoch. Väčšina z nich zahynula pod vyvrátenými stromami, informovali miestne médiá.

9:55 Predstavitelia hlavnej newyorskej väznice Rikers Island, ktorá sa nachádza medzi štvrťami Queens a Bronx, oznámili, že väzňov neplánujú evakuovať. Podľa starostu Michaela Bloomberga "je tam približne 12 000 väzňov v bezpečí".

9:40 Newyorská burza Wall Street je už druhý deň zavretá, čo sa ešte nikdy v histórii nestalo.

Newyorská burza Wall Street
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA)

9:28 Záložný generátor v newyorskej nemocnici v pondelok neskoro večer zlyhal a vynútil si sťahovanie vyše 200 pacientov, vrátane 20 bábätiek z jednotky intenzívnej starostlivosti o novorodencov. Desiatky sanitiek stáli v rade pred New York University Tisch Hospital, pričom lekári a zdravotné sestry začali s procesom evakuácie. "Je to náročné. Stále mávame nácviky takýchto situácií. Ale toto nie je nácvik. Je to skutočnosť," uviedol medik pre televíziu WCBS-TV.

Hurikán Sandy v New
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA)

9:01 V newyorskej štvrti Breezy Point zhorelo už 50 domov. S ohňom bojuje dvesto hasičov, prácu im ale sťažuje silný vietor.

8:55 New York je jedným z dvoch najpostihnutejších miest hurikánom Sandy. Voda sa dostala už takmer všade.

Hurikán Sandy v New
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA)

Hurikán Sandy v New
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA)

Hurikán Sandy v New
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA)

Hurikán Sandy v New
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA)

8:43 Žena, ktorú zachránili z Atlantického oceánu pri pobreží USA po tom, ako skočila z potápajúcej sa lode Bounty do vôd rozbúrených hurikánom Sandy, zomrela. Dnes o tom informovala americká Pobrežná stráž.
Claudene Christianová (42) nereagovala, keď ju v pondelok večer vytiahli z oceánu a neskôr ju v nemocnici vyhlásili za mŕtvu.

8:24 Experti prirovnávajú Sandyho k hurikánu Katrina, ktorá v roku 2005 prakticky zrovnala so zemou New Orleans.

8:10 Bez elektriny je už 5,5 milióna ľudí. Najviac postihnutým miestom z tohto hľadiska je New Jersey, kde nemá elektrinu 1,9 milióna obyvateľov.

7:55 V newyorskej štvrti Breezy Point horí desať domov. Na mieste zasahuje vyše sto požiarnikov, ktorí majú kvoli záplavám problém dostať sa k domom.

ONLINE Hurikán Sandy napáchal
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: ABC News)

7:48 Voda už zaplavila sedem podzemných tunelov pod East River v NY, v ktorých premáva metro.

Superbúrka Sandy ničí východné
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA)

7:25 Americká energetická spoločnosť Exelon Corp kvôli stúpajúcej hladine oceánu v pondelok vyhlásila stav pohotovosti v jadrovom reaktore elektrárne Oyster Creek v New Jersey. Uviedol to hovorca americkej Komisie pre reguláciu energie (NRC). Stav pohotovosti je druhým najnižším na štvorstupňovej stupnici varovania. Podľa amerických federálnych činiteľov sú všetky jadrové elektrárne zatiaľ v poriadku a hladina mora pri Oyster Creek pravdepodobne čoskoro klesne.

6:20 Počet obetí sa zvýšil na najmenej 13 mŕtvych.

5:20 Pri búrke zahynulo najmenej 11 ľudí.

2:52 Sandy dorazil na východné pobrežie USA, zasiahol pevninu v New Jersey. Vynútil si tam evakuáciu stoviek tisíc obyvateľov.

2:29 Počet obetí narástol na šesť. Muža v Connecticute zavalil padajúci strom.

2:20 Úradníci oficiálne potvrdili, že počet obetí megabúrky stúpol na päť. Tri deti vo Westchester County, jeden človek v Ulster County a muž z Queensu. Uviedlo ABC news.

1:58 Záplavy v New Yorku.

New York sa potopil
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: ny daily news)

Prírodná katastrofa pustoší všetko, čo jej príde do cesty. Zaplavuje mestá, berie so sebou autá aj ľudí, ktorí pred ňou nestihli utiecť do bezpečia. Hurikán si vyžiadal prvé obete. Zatvorené sú školy, obchody i metro, úrady vydali varovanie pred vychádzaním von. Zasadá krízový štáb. Do Spojených štátov sa už letecky nedostanete.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu