Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Očkovanie v otázkach a odpovediach...

Očkovanie Zobraziť galériu (2)
Očkovanie (Zdroj: Knižná revue)

Vakcinácia detí sa v poslednom období stáva frekventovanou a diskutovanou témou, zneisťujúcou rodičov, ktorí chcú robiť uvedomelé rozhodnutia. Čoraz častejšie k nim prenikajú informácie o jej nežiaducich účinkoch, na ktoré pediatri najčastejšie reagujú zdôvodňovaním nutnosti očkovania a prízvukovaním jeho výhod, niekoľkonásobne prevyšujúcich rozmanité postvakcinačné komplikácie. Menej často, ochotne a erudovane však už hovoria o prípadných závažných negatívnych dopadoch, ktoré sa môžu prejaviť až s odstupom času.

Alexander Kotok

Slovart-Print 2012

Rodičia tak riešia vážnu dilemu, pretože aj pod tlakom verejnej mienky, ktorá má k očkovaniu väčšinou pozitívny vzťah a jeho odmietnutie vníma ako ohrozovanie najlepšieho záujmu dieťaťa, nemôžu urobiť celkom slobodné rozhodnutie, ktoré by sa navyše zaobišlo bez inštitucionálnych postihov (na Slovensku je celoplošné očkovanie detí povinné a jeho odmietnutie sa rieši na úrade verejného zdravotníctva pohovorom a prípadnou sankciou).

Ruský autor Alexander  Kotok vo svojej najnovšej knihe Očkovanie v otázkach a odpovediach pre premýšľajúcich rodičov (v preklade T. Grigorjanovej a s predslovom Mariána Filla) ponúka pohľad z druhej strany a zrozumiteľnou formou odpovedá na najčastejšie pochybnosti rodičov. Keďže ide o knihu otázok a odpovedí, jeho zistenia a argumentácia sú podložené iba niekoľkými odkazmi na relevantné externé zdroje. Zaoberá sa praktikami schvaľovania a osvedčovania vakcinačných látok, nedostatočnou kontrolou nežiaducich účinkov a poukazuje aj na fakt, že vakcinácia nie je schopná poskytnúť stopercentnú ochranu. Vyjadruje silné presvedčenie, že očkovanie je zaručeným poškodením. Detský organizmus je z jeho pohľadu zavalený vysokým počtom očkovaní, ktoré imunitný systém nemôže zvládnuť. Dosah na zdravotný stav sa nemusí prejaviť okamžite, môže nabrať podobu neskorších, v posledných desaťročiach veľmi častých autoimúnnych ochorení (skleróza multiplex, diabetes, reumatoidná artritída, leukémia), ktoré sú dôsledkom preťaženia a otravy tela toxickými látkami – súčasťami vakcín.

Kniha Alexandra Kotoka nie je príjemným čítaním, informácie v nej sú extrémne a alarmujúce. Iste vyvolajú množstvo protichodných reakcií či názorových stretov, napriek tomu sú potrebné, aby zainteresovaní dokázali urobiť zodpovedné rozhodnutia.

Veronika Rácová

Ďalšie recenzie prekladových i slovenských kníh nájdete v Knižnej revue 4 (vychádza 20. 2.)

Očkovanie v otázkach a
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Knižná revue)

-reklamná správa-

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu