Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šéf HZDS Vladimír Mečiar bol online: CD a Gorila majú spoločnú základňu!

Vladimír Mečiar Zobraziť galériu (2)
Vladimír Mečiar

BRATISLAVA - Je neodmysliteľnou súčasťou slovenskej politickej scény. Spolu s Václavom Klausom sa výraznou mierou podpísal pod rozpad Československa. V rokoch 1994 až 1998 bol predsedom vlády SR a dvakrát neúspešne kandidoval na prezidenta. Po posledných voľbách sa síce so svojou stranou ĽS-HZDS do parlamentu nedostal, s politikou však napriek tomu nekončí.

Vladimír Mečiar (69) mnohým utkvel v pamäti aj vďaka svojmu nezabudnuteľnému speváckemu prejavu, ktorý predviedol vo verejnoprávnej televízii na konci roku 1998. Z očí verejnosti odišie až po voľbách v roku 2010. V marci má zrejme poslednú šancu dostať sa do parlamentu. Predseda strany ĽS-HZDS je od 10:00 online. Pošlite mu svoje otázky!

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

30.01.2012 11:19 - otázka od Milan
Dobrý deň p. Mečiar chcel by som sa opýtať na Váš názor, nezdá sa Vám, že sa p. Fico vo Vás vidí??? Ďakujem Milan
Ľudsky aj politicky sme absolútne rozdielni. Vnímam Roberta Fica od roku 1992. Vidím rast jeho popularity, vynikajúco robí politický marketing ale vidím aj chyby. AK nebude mať silnú kontrolu v partnerovi tých chýb bude veľmi veľa. Nikdy by nemal chcieť všetko, lebo nebude mať nič. Viem, ako ide v konjunktúre a tuším ako to skončí. Berie na seba veľa nádeje ale viem čo môže splniť. A verejná mienka sa rýchlo otočí. Niekedy na to stačí málo. Takže Fico je Fico ale nie je a nebude Mečiar. V tomto mediálnom zátarase ďakujem redakcii, ktorá mi umožnila tento rozhovor a ďakujem aj tým, ktorí mi otázky poslali. Ďakujem všetkým, ktorí do otázok dali kultúru a tých pár primitívov nieje sociálnou vzorkou občanov. Na život vždy pozerám s optimizmom, trošku sme na Slovensku zablúdili. Treba nové ciele a nové prostriedky.
30.01.2012 11:11 - otázka od Anton
Pán Mečiar,čo si myslite o Gorile Vy.Za Vašej vlády až taketo škandaly neboli.
Gorila ukazuje na chorobu vývoja a to je vzťah ekonomickej oligarchie (bohatých) a politickej reprezentácie. Navzájom sa potrebujú ale takto nie. Lebo deformujú spravodlivosť a deformujú zmysel občianstva. Štát je vtedy štátom, keď je pre všetkých a nielen pre niektorých. Ekonomickí oligarchovia a politici musia nájsť neprekročiteľnú hranicu. Podnikatelia, ktorí cez osoby intervenujú v štátnych zákazkách a investíciách v rozdeľovaní fondov, vymáhaní spravodlivosti, kľudne deformujú štát ale vo vlastnej firme by to ani jeden nestrpel. Takže ak ten štát je náš, takto to nemôžeme strpieť ani my. Sú rôzne riešenia, existujú ale na to treba dve veci. Občiansku podporu a politickú statočnosť. Mocní v ekonomike ovládajú média a tvorbu verejnej mienky, majú ohromné zdroje a tam politik môže čeliť len podpore verejnosti, zmyslom pre česť a spravodlivosť. A myslím si , že taká malá personálna čistka v politike by Slovensku pomohla. Tie väzby sú už veľmi silné a deformujú systém.
30.01.2012 11:06 - otázka od Radoslav
Kde sa stala chyba, ze Slovensko nieje male Svajciarska, i ked ste bol vo vlade?
Švajčiarsky model predpokladal ekonomiku opierajúcu sa o vyspelé bankovníctvo. Namiesto reformy bánk boli všetky banky predané. Slovensko a slovenský kapitál nemá vlastnú banku. Ďalej sa predpokladá vysoký príjem z cestovného ruchu ale keď sa koruna investovaná do cestovného ruchu vráti po desiatich rokoch to je výsledok zmien po roku 1998 tak sa výsledok nemôže podobať na Švajčiarsko. Švajčiari pracujú s vysokou pridanou hodnotou. Ak vláda po 98 povedala, že budeme montážnymi dielňami, k nám sa súčiastky dovezú, tu sa zmontujú a vyvezú, nemôže byť slovenská ekonomika s veľkou pridanou hodnotou. Pamätám si na TV záber, ako sedliak lanom pripevnený k stĺpu kosí smerom nadol švajčiarsky svah v Alpách. Čo to znamená, stará sa o krajinu a krajinotvorbu, to u nás nieje. Švajčiari majú ešte spoločné jedno, že úzko dbajú na dodržiavanie pravidiel. AJ sused vyžaduje od suseda dodržiavanie zákona a majú mnoho prvkov priamej demokracie.
30.01.2012 11:01 - otázka od dôchodca
Pán Mečiar, keď ste boli Vy predsedom vlády, vedeli sme lepšie vyžiť. Teraz sľubujete 400 eurový dôchodok. Myslíte to vážne?
Od roku 1996 nikto neurobil rozbor, koľko je životné minimum. Všetky dávky sú nastavené od oka, tak aby sa niekto zapáčil. U dôchodcov sú nespravodlivosti z historického vývoja, tí čo išli skôr majú dôchodky nižšie, tí čo žijú v zaostalejších regiónoch majú dôchodky nižšie celý život a veľká nespravodlivosť je aj v tom, že polovica peňazí, ktoré majú obhospodarovať sociálnu sféru sa ukladá do súkromných fondov, kde sa odkladá na kolektívne investovanie bez záruky, že sa čo len koruna vráti, bez toho aby niekto dokazoval, o čo je to výhodnejšie ako sporenie v peňažnom ústave a bez toho aby tieto peniaze slúžili na investovanie na SLovensku, tu sa môže použiť len tretina. Predpokladáme rast zárobkov, predpokladáme rast zamestnanosti a tým aj rast dôchodkov. Toto rozhodnutie v týchto voľbách nás stavia pred dve alternatívy. Buď príjmeme systém kopirujúci USA, kde 45 miliónov ľudí žije bez akýchkoľvek sociálnych a zdravotných záruk, alebo model severských krajín Európy,. Buď sa na Slovensku naštartuje rast, alebo bude úpadok dlhodobý. Do tohoto vzorca si treba dosadiť ľudí a strany.
30.01.2012 10:55 - otázka od Pani Júlia
Pán Dr. Mečiar, prečo súkromné televízne stanice dajú mediálny priestor p.Sulíkovi,p.Mojseovej, p. Matovičovi a podobným aby boli verejnosti na očiach a Vás nie je vidieť? Oni si to zaplatili alebo prečo je to tak?
Mediálna úroveň sa všeobecne znižuje k bulváru. Všeobecne čítam v médiách, čo všetko politici pomaly pred verejnosťou povedať slovo politik bude urážkou a čo novinári? Koľko zla napáchali. Koľko sa mýlili? Koľko primitívnych lží púšťajú? Pluralita názorov je pre naše médiá zázrak. Ak nieje sexuálny škandál, tak vlastne nieto o čom, lebo pred tými čo majú veľa peňazí sa klaňajú bez ohľadu na to, ako ich získali.
30.01.2012 10:52 - otázka od Jano
Pán Mečiar, pozrite kde to dopracoval váš politický súputník Klaus a kde vy. Nebudem vám už ani hovoriť aby ste nechali predsedníctvo, už je neskoro. Prosím nečítajte to ako provokáciu alebo pohŕdanie, skôr mi je z toho smutno.
Pred pár dňami som sa s pánom prezidentom Klausom stretol na par minút. Otázka je v kultúre národa českého a slovenského. Českého zakladateľa republiky povýšili na prezidenta, mne Slováci schválili výbušninu v dome, trestné stíhanie a ponižovanie. Ak si nebudú Slováci vážiť ľudí schopných, budú si zasluhovať len tých, ktorí kradnú, ožobračujú a podvádzajú. Ak zoberiem náš vývoj, tak z tých Slovákov, ktorí skúsili niečo pre národ urobiť som ešte obišiel dosť dobre, lebo žijem.
30.01.2012 10:49 - otázka od alistar
mozete ceste a s cistym svedomim prehlasit ze nikdy ste sa na ukor tejto krajiny neobohatili ako aj nikdy ste nezneuzil svoju moc/funkciu? odpoved je nam vsetkym jasna, ale vzdy sa mi lubilo ako vy politici dokazete na taketo priame otazky salamunsky odpovedat :) pekny den prajem
Moja šalamúnska odpoveď znie, nikdy som na úkor tohoto štátu a jeho občanov nezískal ani päť halierov a ako predseda vlády som mal najnižší príjem aj z členov vlády aj z fondov pomoci pre verejnosť. Ak nás nebudete rozlišovať a dáte všetkých do jedného vreca, dopustíte sa omylu a zbavíte sa výberu. Nezabúdajte, ak by som bol niečo podobné urobil, tak pošpiním seba aj celý štát na niekoľko generácii. A to je riziko, ktoré ya zaplatiť nedá.
30.01.2012 10:46 - otázka od darina.vrablicova
Dnes som Vám písala,pretože, mám skvelého syna, ktorý aj napriek tomu, že musí používať načúvacie prístroje, zvláda normálne školy bez problémov. Tento rok bude maturovať na dopravnej škole. Aj vďaka vám a vašemu politickému cíteniu vznikali školy, ktoré boli schopné, vďaka finančným príspevkom štátu, pomôcť mnohým deťom, ktoré mali síce nejaký problém, ale nie rozumový. Ďakujem Vám za to že ste otvorili možnosť aby deti ktoré majú zdravotné problémy, neboli hendikepované. Viete si predstaviť, že chcete porodiť zdravé dieťa a máte ho predpovedané a z lekárskeho hladiska vás navedie na experiment /ja laik neoboznámený z rizikom súhlasím s vyšetrením a výsledok dieťa ktoré nepočuje na 70% na obe ušká. To znamená pre rodinu, ktorá nie je solvetná nákup bateriek, kde nie vždy sú funkčné, a ti zdravý neschopáci, ktorí si nevedia ani vážiť a ani ceniť nielen svoje zdravie ale ani druhých, taký chcú o tom rozhodovať??? Debilný zákon pre mladých ľudí on študuje, ale od 18 rokov má nárok len na jeden načúvací prístroj, nie je tu niečo choré?????? Vždy som si Vás Vážila, lebo Ste bol chlapom činu,možno tento @ hodíte do koša, nechcem od vás žiadne milodary, ale moje problémy zdieľajú tisícky ľudí, obzrite sa aj na ne. Ak chcete k tomuto problému bližší pokec, budem rada môžeme sa stretnúť na krátkých 15-20 minút a budete bližšie v obraze
V solidárnej spoločnosti sa vytvárajú fondy, z ktorých a každému poskytuje pomoc ak to potrebuje. Pravidlá poskytovania tejto pomoci robí parlament a výšku fondov robí vláda. Bohužiaľ, systém nastavený mojou vládou, platby nastavený do roku 1998 bol pre ľudí lepší, ako je systém terajší. Rástla pomoc odkázaným, rástli dôchodky, reálne a rástli reálne mzdy a rástla pomoc mladým rodinám. Aj v kríze sociálnych systémov sú východiská a nie je hanba nadviazať na systém, ktorý bol umelo skončený v roku 98. V tom je aj vaše riešenie. A bezplatné školstvo? Nedajte si ho vziať. Pokusov bude stále viac.
30.01.2012 10:40 - otázka od mária
Dobrý den, pozdravujem Vás p.Mečiar, a súčasne sa Vás pýtam, nebolo by lepšie sa vzdať kandidatúry hoci ste líder, a prenecha miesto Sergejovi Kozlíkoví? On mal by líder strany,a tiež mi chýba na kandidátke p.lBožík, primátor Partizánského. Je mladý, skúsený on by mal byť aj predsedom strany.Ste človek všestranne vzdelaný, múdry, a všetko co ste predpovedal v r.1998 pred volbami sa splnilo.Lenže generácie sa menia,Mečiar je a bol opluvaný médiami a preto vaša strana nezíska nič.Pouvažujte o odstúpení a puste Kozlíka. Všetko dobré.
Pred týmito voľbami som dal dvadsaťdva osobám ponuky na lídrov strany. Bol medzi nimi aj Sergej Kozlík. Súhlasil s tým, že bude na kandidátke druhý a nie lídrom. Božíkov čas možno príde a možno nie. A možno, že je vnímaný inak.
30.01.2012 10:38 - otázka od Miroslav X.
Pán Mečiar, prajem vám príjemný deň. Nepomýšľate už na politický dôchodok? Predsa len vyše 20 rokov byť v politike - to je naozaj dosť. Mám pocit, že za posledné roky sa vašej strane, resp. hnutiu podstatne znížil počet priaznivcov a sympatizantov, ako by ste už nedokázali osloviť väčšiu masu ľudí. Zlé jazyky hovoria, že vaši priaznivci už vymreli a mladším nemáte čo ponúknuť. S akým programom idete do volieb?
Už v kmeňoch starých Slovanov bolo zvykom, že keď bolo zle, pozvali skúsených kmeťov aby rozhodovali. Keď budete pozerať na roky a postavy podceníte základnú vec. Politika je činnosť vysoko odborná, integrrujúca v sebe niekoľko vedeckých disciplín. Môžem odpovedať sedliackym pravidlom, že ak k plotu priviažeš somára nečuduj sa ak ti robí Íáá. Je tu aj jedna vec, skúsenosť a historická pamäť.
30.01.2012 10:35 - otázka od F.Šimko
Pre všetkých politicky zrelých Slovákov ste otcom modernej slovenskej štátnosti, najväčšia osobnosť Slovenska v poslednej štvrtine XX.storočia. Pod Vaším vedením SR okúsila v r.1993-1998 dokonca luxus skutočnej štátnej suverenity, nezávislej od žiadnej z veľmocí. Dvadsať rokov ste boli terčom mediálnych štvaníc, spravodajských hier, bojkotov zahraničných síl, ktoré vám nezabudli, že ste im slovenské podniky nepodhodili na ľahkú privatizáciu. - Vydržali ste útoky, ktoré by iným za rok zlomili "politický väz". - Dorastá však nová generácia občanov "bez národnej pamäti", ktorú nemá kto politicky erudovať. -Nezvažujete po voľbách transformovať HZDS na občianske združenie, ktoré by sa venovalo analýze vzniku slovenskej štátnosti a jej vývinu v súčasnom modernom svete ? Nemáte ambíciu viesť duchovný inštitút, formujúci mladých Slovákov v duchu moderného demokratického vlastenectva a pravého európanstva ?
Za prvé moderným dejinám Slovenska sa nikto nevenuje aspoň mňa sa nik na to nepýtal, zo súčasných inštitúcii. Som jediný žijúci, ktorý bol pri všetkom. Preto píšem knihy, ktoré by mali byť faktografické aby sa odkaz pre budúce generácie zachoval. Váš nápad s duchovným inštitútom je zaujímavý, budem o tom uvažovať. Pokiaľ ide o politickú stranu, jej úlohy sú širšie, musí pripravovať program, ľudí a musí sprostredkovať komunikáciu medzi občanom a mocou. Pritom musí dbať aj na hodnoty. Takže ťažko robiť proces zo strany, skôr naopak.
30.01.2012 10:32 - otázka od Peter
Ak sa dostanete do parlamentu a do vlady, ake budu Vase priority v otazke vystavby dialnic?
Myslím, že v doterajšej výstavbe okrem nás nikto nezvládol prípravu fázu výstavby diaľnic, preto to tak dlho trvá. Je rozdiel v prioritách, vôbec nie je dokončený úsek Žilina - poľska hranica Skalité, ktorá mal otvoriť cestu zo severu na juh, nezačala sa trasa, ktorá mala na severe spojiť s Českou republikou. Vôbec sa na východe nezačala severo-južná trasa( Poľsko Maďarsko). Nič sa nerobí na trase východ (Ukrajina-KOšice). Najnákladnejšie sú tunely, 13 rokov presadzujem, aby sme použili technológie, ako pri kopaní Lamanche ale je to rozhovor s hluchými, lebo treba prekopať kľúčový je tunel pri Žiline, kde je najhoršia situácia na Slovensku a potom idú aj ďalšie tunely ako Soroška, Čertovica, Horná Štubňa a pod. Je tam ešte jeden problém, nikto na Slovensku neposudzuje odôvodnenosť vynaložených nákladov nie je na to žiadna inštitúcia a tak je tam príliš veľká hra trhových síl. Ešte jeden detail, ako bolo možné použiť úverové zdroje z Číny, Figeľov štátny tajomník urobil fígeľ v tom, že červené diaľnice nechceme, hoci mali byť zelené doláre.
30.01.2012 10:26 - otázka od madona
Dobry p. Meciar, ako hodnotite to, co vyplavalo na povrch v gorile, kedze vas nahanali "len" za 40 milionovu Elektru? dakujem, s panom bohom
Elektra stála 5,5 milióna. 40 miliónov to nikdy nebolo. Elektra je rodinný dom, menšie ako desaťtisíce po dedinách, nielen v mestách. Tí čo ju videli majú na to iný názor. Rozlišujme medzi tým, čo bola snaha politicky zdikreditovať za každú cenu, proti dielu, ktoré som tvoril nebolo možné namietať, tak namietali proti osobe. Som si vedomý a žijem s tým, že viac ako 90% mediálnych informácii nemalo žiadny základ a bolo vymyslených v redakciách a opozičných táboroch. A môžem sa pochváliť, že vtedajšia opozícia na povalenie mojej vlády, disponovala miliardami korún, proti čomu je Gorila taká malá opička. Len Soros sa chválil, že poskytol na to 600 miliónov korún.
30.01.2012 10:22 - otázka od Katka
Prečo sa hrabeš do znovu do volieb, keď robíš osudové chyby ako napríklad podielanie na zrušení Československého štátu?!
Nemám nič proti otázke ale som za slušnosť. Máte niečo proti tomu, že Slovensko je samostatný štát? Už aj tí, čo boli proti, prišli na to, že je to dobro. Však v ňom všetci vládnu. NIkto vám nezobral český politický, kultúrny a ekonomický priestor a Slovákom som otvoril svet a Slovensko svetu. Ak je to moja vina, som na ňu hrdý.
30.01.2012 10:20 - otázka od Kubik
Pan Meciar, mate zaujem komunikovat s volicmi vo vacsej miere aj prostrednictvom elektronickych medii ? Velmi si Vas vazim a som hrdy na to, co ste pre Slovakov nielen vybojovali ale aj dokazali udrzat a obhajit v nelahkych podmienkach a za masivneho tlaku doma i za hranicami. Pan Meciar ste pre mna boh.
Málokto vie, že od januára 2011 mám príhovory každý týždeň na internetovej stránke HZDS. Táto komunikácia je alternatíva voči iným. Hovorí to, čo iní nehovoria. Okrem toho, za minulý rok mám viacej ako 200 verejných vystúpení s občanmi. Prednášam na školách a prednášam v zahraničí. Posledná prednáška bola pred profesormi ekonómie amerických a ruských univerzít pred niekoľkými dňami. V dobe, keď médiá sú nastavené na bulvár, slaboduché názory sú normou. A ja sa do nej nezmestím.
30.01.2012 10:17 - otázka od milan
Dobrý deň pán predseda,súčasné postavenie hnutia na slovenskej politickej scéne, ale aj aktuálne prieskumy predvolebných preferencií politických strán , naznačujú neodvratný úpadok strany do zabudnutia. Aj napriek mnohým súčasným politickým kauzám strana nevystupuje aktívne v médiách so stanoviskami,ale pasivita je aj v súvislosti s nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami- žiadna prezentácia,žiadna agitácia.......... Nesignalizuje to agóniu ĽS- HZDS ?
Za prvé v médiách je blok. Cez médiá neprejdeme. Povedali nám to viacerí, že nie. Po druhé, prezentácia existuje na krajskej a okresnej úrovni. MOje vystúpenie sú každý týždeň v televízii Centrál. HZDS bolo a bude. Voľby nás zastihli pred dokončením vnútorných reforiem. Sledujeme preferencie a prosíme o pomoc. Tých čo štát založili a vytiahli z krízy a vedia čo robiť, z parlamentu vyhodíme. Tých čo dva roky nevládnu a ničia Slovensko necháme vládnuť - nevládnuť ďalej. Ale ak si občania myslia, že Mojsejová im pomôže viac ako Mečiar bude mi to ľúto ale zo Slovenska kvôli tomu odchádzať nebudem. Veľa voličov nám zobral Smer. Dnes jediní máme program, ktorý Slovensku pomôže a pripravených ľudí a preto prosíme, aby nám ľudia pomohli a aby sme im my mohlo pomôcť. Sú rôzne voľby, tieto sú strategické.
30.01.2012 10:13 - otázka od JOZEF
Je ešte vôbec možné , poraziť politickú chobotnicu ?
Áno. Vyžaduje to priblížiť sa k Islandu. Na Islande tiež vládla chobotnica s obrovskými dlhmi, vyhnali bankárov, politikov, čo dlhy na robili a žijú spokojne. Nie nadarmo sa Island nepropaguje.
30.01.2012 10:11 - otázka od marek
Možete nám povedať niečo bližšie o tzv. Mečiarovom CD? Je podľa Vás kauza Gorila reálna?
CD a Gorila majú spoločnú základňu a tou je korupcia. CD je dekódované, je na Generálnej prokuratúre dobre uložené, predpokladám, že ľudí podviedli o 14 miliárd korún a mená tých, ktorí z toho získali sú aj politike, bohužiaľ ak ich zverejním, budem trestne stíhaný. Čakal som ľudí podvedených z nebankových subjektov podporu ale nedostal som ju. Gorila má dva rozmery. Jeden politický a uisťujem, že v praxi je to horšie ako je to v Gorile napísané. A tým nemyslím Pentu. Druhá rovina je trestnoprávna, kde s vysokou pravdepodobnosťou, niekto kto bol v SIS ohrozený, dokument ako zabezpečenie beztrestnosti vyniesol zo SIS v roku 2006. Odvtedy sa rôzne varianty prepisu objavujú už 6 rokov.
30.01.2012 10:08 - otázka od DJEFFO
Pán predseda...!!! Dúfam..., že uznáte..., že najväčšou slabinou HZDS počas celej existencie bola personálna práca vnútri strany...!!! Zmenilo sa niečo...???
Absolútne. Sedemdesiat percent okresných funkcionárov je nových, z ôsmych krajských predsedov je šesť nových a v centrále som zostal z tých skúsených sám. Je pravda, že sme veľa ľudí pripravili pre politiku a ekonomiku a né sféry a čo je smiešne, aj pre iné strany.
30.01.2012 10:06 - otázka od miroslav
pan meciar mozete mi povedat kedy bude na slovensku konecne lepsie?
Život je proces zmeny ale v tejto spoločnosti bude zmena možná iba vtedy, ak ľudia, ktorí si vládu vyberajú a vláda si budú rozumieť a konať spoločne.
30.01.2012 10:05 - otázka od Ivan
Zdravím Pán Mečiar, chcem sa spýtať čo si myslíte o Pánovi Sulíkovy a jeho strane, stručne ohodnodte prosím Vás. Ďakujem pekný deň.
Politika je odborná činnosť laici neskúsení, ktorí politiku robili robiť nemôžu inak ako komicky. Ak sú vo vysokej funkcii, tak je to zneváženie funkcie, ktorú zastávajú.

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu