Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

ONLINE Posledný summit na záchranu eura: Potopiť ho má Británia, nás čaká vraj frank!

V Bruseli bude horúco Zobraziť galériu (2)
V Bruseli bude horúco

BRUSEL – Už dnes sa v Bruseli zídu lídri Európskej únie, aby na piatkovom summite prijali definitívne reformy na záchranu európskej meny. Najvyšší predstavitelia EÚ otvorene hovoria o tom, že sa pokúsia zabrániť nástupu ďalšej ekonomickej krízy spojenej s hospodárskou recesiou. Aj z tohto dôvodu sa už teraz začína o summite hovoriť ako o jednom z najdôležitejších za posledné roky. Objavujú sa však aj varovania pred dramatickými scenármi, ktoré nás môžu čakať v prípade neúspechu summitu.

17:31 Poľsko a Rumunsko odmietajú dvojrýchlostnú EÚ

Poľsko a Rumunsko nesúhlasia s vytvorením takzvanej dvojrýchlostnej Európy, pričom pripomínajú, že EÚ má 27 členov, a nie len 17 členov eurozóny. Poľský premiér Donald Tusk a predseda rumunskej vlády Traian Basescu tak reagovali na návrh, aby zmeny v zmluve o EÚ schválili len členovia eurozóny v prípade, že nebudú priechodné v celej 27-člennej únii.

17:27 Problémové krajiny prídu o časť suverenity

Členské štáty Európskej únie by mohli prísť o časť svojej suverenity, ak budú aj napriek sankciám porušovať dohodnuté pravidlá. Píše sa to v návrhu stáleho predsedu Európskej rady Hermana Van Rompuya, ktorého text unikol do médií. Päťstranový dokument poslal europrezident lídrom členských štátov EÚ pred štvrtkovým a piatkovým summitom v Bruseli.

17:24 Tretina Nemcov euru neverí

Tretina Nemcov už neverí v silu spoločnej európskej meny. Vyplýva to z prieskumu, ktorý bol zverejnený vo štvrtok v podvečer kľúčového summitu EÚ. Z prieskumu verejnej mienky agentúry TNS Infratest pre najväčšiu nemeckú poisťovňu Allianz vyplynulo, že 30 % Nemcov spoločnej mene verí, zatiaľ čo 36 % má v euro "čiastočnú dôveru".

17:07 Európske banky sa pripravujú na "život po eure"

Niektoré európske centrálne banky začali zisťovať, akým spôsobom by bolo možné čo najrýchlejšie vytlačiť bankovky národnej meny. Dôvodom sú obavy z rozpadu eurozóny. Vo štvrtok o tom informoval Wall Street Journal Europe. Európske centrálne banky sa podľa novín pripravujú na "život po eure".

17:00 Britský premiér David Cameron vo štvrtok informoval, že bude bez váhania vetovať akúkoľvek dohodu členov EÚ, ktorá nebude v záujme Veľkej Británie. Cameron bude na blížiacom sa summite EÚ pod tlakom euroskeptikov z jeho Konzervatívnej strany. Tí žiadajú, aby nepripustil žiadnu dohodu, ktorá by znamenala akékoľvek straty pre Veľkú Britániu.

16:34 Euro oslabilo po nedostatočných krokoch ECB

Euro vo štvrtok oslabilo. Investorov totiž sklamalo to, že Európska centrálna banka (ECB) nepredstavila dostatočne agresívne kroky v boji proti dlhovej kríze v eurozóne. ECB znížila na svojom štvrtkovom zasadnutí úrokové sadzby o štvrť percentuálneho bodu na 1 %, avšak šéf ECB Mario Draghi vyhlásil, že neuvažuje o ďalšom znižovaní sadzieb a štvrtkové hlasovanie nebolo jednomyseľné.

Európska centrálna banka (ECB) schladila nádeje, že výrazne rozšíri svoj program skupovania vládnych dlhopisov. Šéf ECB Mario Draghi po štvrtkovom zasadnutí ECB, na ktorom inštitúcia znížila úrokové sadzby o štvrť percentuálneho bodu, povedal, že ekonomika eurozóny čelí obzvlášť vysokej neistote. Nová prognóza ECB počíta s poklesom hrubého domáceho produktu (HDP) eurozóny v budúcom roku o 0,4 , hoci v prognóze sa tiež uvádza možný rast HDP bloku o 1 %. Na tému skupovania dlhopisov Draghi povedal, že program nie je nekonečný.

16:15 Summit je podľa Sarkozyho poslednou šancou na záchranu

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy vo štvrtok varoval, že problémy s dlhmi predstavujú pre Európu nebývalé riziko a nadchádzajúci summit Európskej únie je poslednou šancou na vyriešenie krízy. Ako vyhlásil na zjazde Európskej ľudovej strany v Marseille, kde vystúpil tesne pred odchodom do Bruselu, "Európa nikdy nebola v takom nebezpečenstve a riziko jej explózie nebolo nikdy tak veľké".

15:22 Britániu kritizuje aj šéf Euroskupiny

Šéf euroskupiny Juncker pohrozil Londýnu a vyzval ich aby nepoužili veto na zmeny v Lisabonskej zmluve.  Podľa neho nemá Británia právo ako krajina mimo eurozóny zastaviť proces jej ozdravenia.

15:20 Barroso nalieha aj na Britov

Šéf Európskej komisie Barroso vyzýva záchranu eura. Nalieha na hlavy štátov a predsedu vlády robiť "všetko" pre záchranu eura. "Celý svet nás sleduje," uviedol, čím naznačil, že Británia by mala zvážiť svoj postoj.

15:10 Merkózy vs. Buldog Cameron, hlásia nemecké denníky

Podľa viacerých nemeckých médii bude zajtrajší summit o spore medzi Anglickom na jednej strane a Francúzkom a Nemeckom na strane druhej. Britského premiéra Camerona nazývajú buldogom a vyčítajú mu to, že je proti akéjkoľvek zmene v základnej zmluvy EÚ, známej ako Lisabonská zmluva. To by mohlo pochovať snahy kontinentálnych lídrov zaviesť vlastné riešenia na stabilitu Európy.

14:59 Ak padne euro, Česko to zasiahne ako nás

Ak padne euro, Česko to zasiahne podobne ako Slovensko, aj keď nepatrí do eurozóny. Podľa odhadov by bol prepad v krajinách platiacich eurom o 10 percent. U našich západných susedov očakávajú prepad o osem percent.

14:50 Francúzske banky potrebujú 7 miliárd eur

Francúzske banky budú musieť navýšiť kapitál o 7 miliárd eur, aby splnili požiadavku regulátora. Je to menej ako októbrový odhad Európskeho úradu pre bankový dohľad (EBA), ktorý predpokladal navýšenie vo výške 8,8 mld. eur. Vo štvrtok o tom informoval francúzsky denník Le Monde, ktorý citoval zdroj z bankového sektora. Denník ďalej uviedol, že rekapitalizácia môže prebehnúť bez čerpania štátnej pomoci. Kompetentné francúzske úrady, ani oslovené banky správu nekomentovali.

V októbri sa dokonca objavil názor, že kapitál francúzskych bánk nebude potrebné navyšovať vôbec. Podpredseda rady riaditeľov banky Credit Agricole Philippe Brassac vtedy informoval, že francúzske banky majú dostatočný kapitál a nie je potrebné ho zvyšovať. Brassac odmietol, že by problémy belgicko-francúzskej bankovej skupiny Dexia mali niečo spoločné so situáciou francúzskych bánk.

14:40 Každý druhý Grék vo veku do 24 rokov je nezamestnaný

Miera nezamestnanosti v Grécku klesla v septembri na 17,5 percenta z augustovej rekordnej úrovne 18,4 percenta. Oznámil to dnes grécky štatistický úrad. Počet ľudí bez práce dosiahol v septembri 857.656, čo medziročne predstavuje rast o 36,6 percent. No v porovnaní s augustom sa ich počet znížil o 5,5 %.

Nezamestnanosťou najviac trpia mladí ľudia vo veku od 15 do 24 rokov, medzi ktorými je bez práce 46,4 %. V rovnakom mesiaci minulého roka to bolo ešte 33,6 %. Vo vekovej skupine 25 až 34 rokov dosahuje miera nezamestnanosti 24,5 %.

14:20 Tri kroky, ktoré majú zachrániť euro

Veľvyslanec Slovenska pri EÚ Ivan Korčok dnes uviedol, že zo strany lídrov Európskej únie a eurozóny sú známe tri kroky, ktorými by chceli po ukončení dvojdňového summitu upokojiť medzinárodné finančné trhy.

Slovenský veľvyslanec informoval, že pôjde o kombináciu viacerých nástrojov, ktoré by spolu mali vytvoriť dostatočnú finančnú kapacitu na upokojenie trhov.

"Bude tu kombinácia viacerých nástrojov. Po prvé, a to je dôležité, máme dočasný euroval, ktorý z hľadiska nasadenia nástrojov je už plne funkčný," povedal Korčok.

Dodal, že ako druhý podstatný bod sa dá vnímať úvaha euroštátnikov, ktorá bude dnes na summite na rokovacom stole, aby Európsky stabilizačný mechanizmus (ESM) čiže trvalý euroval nadobudol platnosť o rok skôr, ako bolo plánované. Nie v júli 2013, ale už v lete budúceho roka, po ratifikácii vo všetkých členských krajinách.

A do tretice je tu úvaha, aby sa zvýšila úverová kapacita Medzinárodného menového fondu (MMF), a to prostredníctvom zvýšenia úverových kapacít členských krajín eurozóny a, ako dodal Korčok, treba veriť, že aj ostatných krajín Európskej únie, ktoré nepatria do euroklubu. "A takýto balík, veríme, že už upokojí finančné trhy," povedal slovenský diplomat.

13:50 Briti sadzby nemenia

Britská centrálna banka nejde po vzore ECB a vo štvrtok rozhodla, že zatiaľ nebude zväčšovať svoj program nákupov aktív, na ktorý doteraz vyčlenila 275 mld. libier (GBP). Bank of England (BoE) zároveň úrokové sadzby ponechala na rekordnom minime 0,5 %. Väčšina analytikov však očakáva, že BoE začiatkom budúceho roka ekonomike poskytne ďalší stimul v snahe o obnovenie hospodárskeho rastu v čase, keď vážnu hrozbu predstavuje dlhová kríza eurozóny.

13:48 Úroky klesli na 1 percento

Európska centrálna banka znížila úrokové sadzby na jedno percento, čo predstavuje historické minimum.

13:30 Grécko sa nedá zachrániť

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj prišla k tvrdému záveru, že Grécko je v súčasnosti nezreformovateľné. Grécky vládny aparát je vraj neschopný zrealizovať akékoľvek reformy. OECD, ktorá skúmala fungovanie vládneho aparátu a jeho kontrolu, prišla k záveru, že nemožno hovoriť o jednotlivých chybách, ale o absolútnej nefunkčnosti. Podľa autorky správy a šéfky oddelenia OECD pre hodnotenie vlád Caroline Varleyovej je to kruté zistenie. "Po prvý raz sme chceli systematicky ukázať a dokázať, čo v správe štátu nefunguje a bráni Grécku urobiť pokrok v štrukturálnych reformách. Centrálny vládny aparát doteraz nemal kapacitu ani schopnosť presadiť veľké reformy."

12:05 Slovensko prijalo ústavný zákon o dlhovejj kríze

Parlament schválil, že Slovensko bude mať ústavne ohraničenú maximálnu výšku verejného dlhu. Za zákon hlasovali okrem jedného, ktorý sa zdržal hlasovania, všetci zo 147 prítomných poslancov. Zákon nadobudne účinnosť 1. marca budúceho roka s výnimkou niektorých ustanovení týkajúcich sa samospráv.
Ústavný zákon pozostáva zo štyroch hlavných oblastí, a to samotnej dlhovej brzdy, teda ústavného ohraničenia maximálnej výšky verejného dlhu, zriadenia Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, pravidiel pre transparentnosť vo verejných financiách a tiež pravidiel a obmedzení pri hospodárení samospráv.

Počíta aj s automatickým sankčným mechanizmom, ktorý sa má postupne spúšťať už od hranice 50 % hrubého domáceho produktu. Už pri tejto hranici bude musieť minister financií parlamentu vysvetľovať nárast dlhu a navrhnúť opatrenia na zmenu trendu. Pri úrovni 53 % výkonu ekonomiky bude vláda nútená prijať balík opatrení na zníženie dlhu a tiež si zmraziť platy. Pri úrovni 55 % už na rad príde automatické trojpercentné viazanie výdavkov a zmrazenie výdavkov v rozpočte na nasledujúci rok s výnimkou financovania eurofondov.

11:40 Kritizujú Britániu

Šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker kritizuje postoj Veľkej Británii k vyriešeniu dlhovej krízy. Práve Briti pritom už v poslendých týždňoch masívne informujú, že euro spôsobí na kontinente chaos a nie je možné ho zachrániť. Juncker pre francúzsku rozhlasovú stanicu France Info povedal, že euro ohrozené nie je, no predstavitelia EÚ musia prísť s jasnou odpoveďou, ktorá upokojí trhy a pomôže dlhovú krízu vyriešiť. "Je nevyhnutné dosiahnuť dohodu, aj keď euro priamo ohrozené nie je," dodal Juncker.

11:20 Česi a Švédi varujú pred zmenou Lisabonskej zmluvy

Český minister zahraničia Karel Schwarzenberg a jeho švédsky kolega Carl Bildt upozornili pre nemecký denník Die Zeit, že zmeny v Lisabonskej zmluve by vyžadovali komplikovaný schvaľovací proces vrátane referend.

11:30 Pravidlá porušovalo aj Nemecko

Nemecko pred niekoľkými rokmi porušovalo pravidlá paktu stability a rastu. "Keď pravidlá porušujú práve tí, čo ich píšu, oslabuje to disciplínu celého systému, " uviedol nemecký denník Bild. Práve Nemecko navrhuje, aby dostávali krajiny automatické pokuty za porušenie pravidiel.

11:10 Trhy oslabili

Akciové trhy v Európe v stredu oslabili pod vplyvom neistoty, či eurozóna nájde zhodu na účinných opatreniach v boji proti dlhovej kríze. Padli aj japonské trhy.

10:35 Toto sa má na summite prijať

1. Lisabonská zmluva

Prijímanie vážnych rozhodnutí len 85 % väčšinou. Čiže ak by malý štát chcel niečo zablokovať, nemal by na to silu. Dnes platí, že musia súhlasiť všetci.

2. Automatické sankcie po prekročení 3-percentného deficitu.

3. Zrušenie práva veta.

4. Euroval ako súčasť Ústavy každého členského štátu.

5. Prijatie trvalého eurovalu už od roku 2012.

10:00 Euro čaká explózia

Francúzsky minister pre európske záležitosti dnes varoval pred rozpadom Európy. "Situácia je vážna. Euro môže explodovať a Európa sa môže rozdeliť," varoval len niekoľko hodín pred začiatkom neformálnej večere európskych lídrov. "Môže to byť katastrofa nielen pre Európu, pre Francúzsko, ale aj pre svet," uviedol.

9:30 Eurozóne znížili rating

Ratingová agentúra Standard & Poor's znížila rating celej EÚ. Momentálne je v režime pozorovania s negatívnym výhľadom. Učinila tak po pondelkovom varovaní, že zníži rating 15 zo 17 štátov eurozóny. Zníženiu ratingu sa vraj nevyhnú ani najväčšie európske banky.

9:00 Švajčiarsky frank môže nahradiť euro

Švajčiarsky frank
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: internet)

Centrálne banky európskych štátov začali už uvažovať nad plánom B, ktorý ráta s rozpadom eurozóny a zánikom eura. Informoval o tom The Wall Street Journal, podľa ktorého už niektoré banky skúmajú, ako sa dajú čo najrýchlejšie vytlačiť národné bankovky a dostať ich do obehu. Zdroj cituje predovšetkým Írsko, ktoré už túto aktivitu rozbehlo. Hovorí sa aj o tom, že vo Švajčiarsku už uvažujú o náhlom zániku eura o franku ako o budúcej referenčnej mene Európy.

8:52 Taliansko čakajú obrovské štrajky

V pondelok 12. decembra zvolali hlavné odborové zväzy Talianska masívne štrajky, ktoré budú mať na muške balík úsporných opatrení premiéra Maria Montiho. Podľa prieskumu agentúry Bloomberg si až polovica investorov myslí, že do konca roka jedna alebo dve krajiny eurozónu opustia.

8:42 Fínsko sa postavilo proti Merkozymu

Fínska ministerka financií Jutta Urpilainenová zdôraznila, že jej krajina trvá na zachovaní princípu jednomyseľnosti pri rozhodovaní v Európskej únii. Ministerka kritizovala snahy Francúzska a Nemecka zavedením väčšinového hlasovania dosiahnuť rýchlejšie presadenie zmien. "Postoj Fínska je úplne jasný. Náš postoj je, že v rozhodovaní je potrebná jednomyseľnosť... A to je pohľad, ktorý bude Fínsko naďalej podporovať,“ povedal ministerka v stredu novinárom.

8:40 Svet vraj požičia Európe 600 miliárd dolárov

Skupina najväčších svetových ekonomík G20 spoločne s Medzinárodným menovým fondom sa majú dohodnúť na pôžičke eurozóne v hodnote 600 miliárd dolárov. Tá by mala byť použitá na oddĺženie krajín eurozóny. G20 aj MMF to však okamžite popreli.

8:31 Európu zachránia len zmeny na globálny štát

Jedným z najspornejších bodov summitu však pravdepodobne bude diskusia o "spružnení" rozhodovania celej Európskej únie. Návrh dlhodobo presadzujú najmä väčšie ekonomiky, predovšetkým Francúzsko. Lídri už dlhšie uvažujú o vytvorení tzv. európskeho ministerstva financií, ktoré by malo dohliadať na rozpočtových "hriešnikov" a čiastočne harmonizovať hospodárske politiky jednotlivých členských štátov.

8:30 Chcú zmeniť Lisabonskú zmluvu

Nemecká kancelárka Angela Merkelová ešte pred samotným summitom rokovala s francúzskym prezidentom Nicolasom Sarkozym, s ktorým sa pokúšala zlaďovať spoločné postoje oboch najväčších ekonomík eurozóny. Hlavným odkazom oboch lídrov je nateraz odhodlanie vypracovať novú zmluvu o fungovaní Európskej únie, ktorá by obsahovala prísnejšie rozpočtové pravidlá vrátane automatických sankcií v prípade ich porušovania. Presné detaily sa však zatiaľ na verejnosť nedostali.

8:00 Témou bude aj Chorvátsko

Okrem ekonomiky budú na stole aj ďalšie otázky vrátane rozšírenia európskej dvadsaťsedmičky o Chorvátsko a búrlivá diskusia sa očakáva aj v prípade prípadného udelenia štatútu kandidátskej krajiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu