Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Breivik mal príliš kontaktov na to, aby bol "osamelý vlk"

Anders Breivik
Anders Breivik

OSLO - Anders Behring Breivik (32), ktorý sa priznal k spáchaniu teroristických útokov z 22. júla v Nórsku, mal podľa niektorých komentárov prekvapivo veľa kontaktov na to, že ho vyšetrovatelia označili ako skôr "osamelého vlka".

Najmä v posledných troch rokoch bol Breivik komunikačne vyslovene snaživý, napísal rakúsky denník Die Presse. Zďaleka nie vždy ale nachádzal očakávanú odozvu, ako dokazujú časté reakcie adresátov jeho "manifestu". Česi podľa českého týždenníka Ekonom jeho maily považovali za spam.

"Breivik mal kontakty s bieloruskými a britskými nacionalistami, aktívne vystupoval na protiislámských webových stránkach a legálne získaval zbrane. Obraz hromadného vraha Breivika ako 'osamelého vlka', ktorý prakticky nezanecháva stopy, je stále nepravdepodobnejší," tvrdí Die Presse. Nórsky denník Dagbladet dokonca dospel k záveru, že frekvencia týchto faktov mala políciu už skôr prinútiť k tomu, aby Breivika preverila.

Najmä Breivikove príspevky na niektorých antiislámských stránkach mali vraj políciu zalarmovať. Zistila by potom aj jeho ďalšiu činnosť, ktorú vyšetrovatelia odhalili až teraz, myslí si denník. Zahraničných korešpondenčných partnernov, ktorým nakoniec mailom rozosielal svoj obsiahly "manifest", si nórsky atentátnik zrejme vyhliadol na sociálnych sieťach. Získal tak okrem iného desať mailových adries v Česku. Podľa týždenníka Ekonom, ktorému sa podarilo spojiť s dvoma z českých adresátov, ale u nich text zrejme väčší záujem nevyvolal. Obaja zhodne tvrdia, že Breivikov mail považovali za nevyžiadanú poštu, takzvaný spam, a podľa toho s ním naložili.

"Že to nebol jeden z mnohých obvyklých spamov, som sa dozvedel až skoro týždeň po útokoch, keď mi kvôli tomu naraz písali ľudia z dánskych a nórskych novín," tvrdí Aleš, ktorý si želal zverejniť len to, že žije na vidieku. Policajti sa na neho vraj zatiaľ neobrátili.

Medzi Breivikove kontakty sa podľa svojho názoru dostal asi preto, že bol istú dobu na Facebooku členom jednej zo skupín, zameraných proti moslimským prisťahovalcom. So samotným Brieivikom sa vraj nikdy nestretol.

Vysokoškoláčka Romana sa tiež domnieva, že si ju Breivik najskôr vyhliadol na Facebooku. "Medzi obľúbenými stránkami mám pridanú skupinu, ktorá sa vyjadruje k problematike prisťahovalcov," povedala Ekonomu. Zdôraznila však, že nie je členkou žiadneho extrémistického zoskupenia, ktoré by Breivika podporovalo.

Ani zvyšné české mailovej adresy, na ktoré Breivik svoj manifest poslal, podľa Ekonomu neobsahujú meno niekoho z politikov alebo iných verejne známych ľudí. Ide o súkromné ​​e-maily s koncovkou seznam.cz alebo volny.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu