Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

O vyvraždenej rodine vysielali reportáž pred 5 rokmi!

Jednu z obetí zasiahol pred vchodom
Jednu z obetí zasiahol pred vchodom

BRATISLAVA - Reportáž o údajnej problematickosti rómskej rodiny z Devínskej Novej Vsi, ktorú v pondelok vyvraždil sused vyzbrojený samopalom, vysielala už pred piatimi rokmi televízia Markíza.

Podnetom k nakrúteniu reportáže v relácii Lampáreň, v ktorej sa vyjadrovala aj jedna zo zavraždených, boli sťažnosti susedov na údajne neúnosné správanie sa rodiny: žiadosť, aby televízia prišla a situáciu zdokumentovala, podpísali údajne všetci ostatní obyvatelia domu.

V čase nakrúcania však žili niektorí členovia rodiny na inom mieste, neskôr sa ale do bytu nasťahovali, v pondelok sa potom stali obeťami vraždiaceho muža. „V takom paneláku, kde vedľa seba žijú desiatky rodín, je jedna zlá rodina hotovou katastrofou. Stačí jedna nedisciplinovaná rodina a ďalších tridsať sa môže aj zblázniť," hovorí reportérka pred panelákom na úvod programu z roku 2005.

Členka kontroverznej rodiny, držiteľka dekrétu na byt, ale pred skrytou kamerou popierala, že by mala v dome konflikty. Ostatní obyvatelia podľa reportérky z obáv pred ďalšími problémami odmietli hovoriť pred kamerou. Z reportáže vyplýva, že rodina dostala kvôli neplateniu z bytu výpoveď. Právnici oslovení televíziou potom vysvetľujú, že k skutočnému vysťahovaniu vedie ešte dlhá cesta cez rozhodnutia súdu a ďalšie právne kroky. Reportáž o kauze vyznieva ako vleklý právny problém, ktorý je ťažké riešiť.

V pripojenom aktuálnom vyjadrení psychologička Mirina Hochelová charakterizuje čin zúrivého strelca ako z jeho pohľadu "dlho vopred pripravené vykonanie aktu spravodlivosti, na ktorú sa dlho márne čakalo". Muž to údajne zrejme videl tak, že rozotne "neriešený problém, ktorý čakal na svoje vyriešenie dlhé roky a otravoval všetkých susedov okolo". Hochelová odmietla formuláciu, že strelec "vzal spravodlivosť do svojich rúk", pretože vraždenie predsa nie je žiadna spravodlivosť. Skôr je potrebné zamerať sa na to, "ako je možné nechať dôjsť veci tak ďaleko, že takí labilnejší jedinci môžu potom spáchať podobný čin," zdôraznila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu